ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:00
 

Ελαφρώς φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Μικρές μειώσεις στις τιμές αμνοεριφίων, εντείνονται οι έλεγχοι ποιότητας από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Διανύοντας την Μεγάλη Εβδομάδα οι καταναλωτές που έχουν ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν τις λίστες για τα ψώνια της Κυριακής, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι φέτος θα γεμίσουν το καλάθι τους πιο εύκολα σε σχέση με πέρσι. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ανέφεραν στην «Κ» εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταναλωτών αλλά και του Συνδέσμου Κρεοπωλών. Συγκεκριμένα για την περίπτωση των αμνοεριφίων, οι τιμές θα κυμανθούν από 5,85 ευρώ/κιλό μέχρι 9 ευρώ στα κρεοπωλεία των υπεραγορών και σημειώνουν απόκλιση μέχρι 50 σεντς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Για τα υπόλοιπα κρεοπωλεία οι τιμές θα είναι λίγο πιο ακριβές και θα κυμαίνονται από 8-9 ευρώ/κιλό, αναλόγως ποιότητας και μεγέθους, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης. Στην έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών διαπίστωσε ότι το κατεξοχήν έδεσμα του Πάσχα, οι φλαούνες, θα πωλούνται φέτος κατά μέσο όρο από 8-10 ευρώ το κιλό. Τρεις μέρες πριν το Πάσχα η χαμηλότερη τιμή η οποία εντοπίστηκε τουλάχιστον στην αγορά της Λευκωσίας είναι €7.60/ κιλό και η ακριβότερη τα 19 ευρώ/κιλό. Όσον αφορά την πρώτη ύλη για την παρασκευή της φλαούνας, το τυρί, η τιμή πώλησης του κυμαίνεται από 7,35 ευρώ/ κιλό μέχρι 10 ευρώ/ κιλό.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα στα φθαρτά. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι λίγες μέρες πριν από το πασχαλινό τραπέζι οι τιμές εκτοξεύθηκαν και υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τις τιμές της Καθαράς Δευτέρας. Οι μέχρι στιγμής τιμές στα αγγουράκια κυμαίνονται από 1.50- 2.40 ευρώ/ κιλό σε σχέση με 2.50-3.50 ευρώ/ κιλό την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για τις ντομάτες οι τιμές ήταν πέρσι από 2.59- 3.50 ευρώ/ κιλό ενώ φέτος οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες και κυμαίνονται από 2.35- 2.60 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, οι καταναλωτές διατηρούν ακόμη επιφυλακτική στάση και αναμένουν την Τετάρτη και την Πέμπτη για να διαμορφώσουν την τελική εικόνα για τις διακυμάνσεις των τιμών.

Τρεις μέρες πριν από το Πάσχα η χαμηλότερη τιμή της φλαούνας, η οποία εντοπίστηκε στην αγορά της Λευκωσίας είναι τα €7,60/ κιλό και η ακριβότερη τα €19 /κιλό.

Καλή η ποιότητα, αλλά…

Σαράντα χιλιάδες αμνοερίφια είναι η ποσότητα που θα διατεθεί φέτος στην αγορά για τις ανάγκες του πασχαλινού τραπεζιού και κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, από τις 40 χιλιάδες, οι 35 χιλιάδες είναι αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής ενώ οι υπόλοιπες πέντε χιλιάδες είναι εισαγόμενα αμνοερίφια ελληνικής προέλευσης. Πρόκειται για ποσότητες εξαπλάσιες από αυτές που διατίθενται στην υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου που ανέρχεται στις 6-7 χιλιάδες την εβδομάδα. Σε ό, τι αφορά το χοιρινό κρέας, οι διαθέσιμες ποσότητες δεν θα σημειώσουν την όποια αυξομείωση. Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι γύρω στα 11-12 χιλιάδες σφάγια θα διατεθούν για το πασχαλινό τραπέζι αυτή την εβδομάδα.

Από την ποσότητα, πιο σημαντικό ζήτημα είναι σαφώς η ποιότητα γενικότερα των προϊόντων αλλά κυρίως των σφαγίων που καταλήγουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Με τον κ. Λειβαδιώτη να θέτει θέμα ότι ο περιορισμός του αριθμού των σφαγείων στα τρία και η στενότητα που έχει επέλθει, μετά το κλείσιμο του σφαγείου της Κοφίνου, θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμοδίους. Και εξηγεί ότι ναι μεν η ποιότητα και οι συνθήκες σφαγής είναι ικανοποιητικές, ωστόσο και πάλι χρήζουν βελτίωσης. Τα εναπομείναντα σφαγεία που λειτουργούν στους Αγίους Τριμιθιάς, την Κάτω Μονή, και τον Άη Γιάννη της Μαλούντας, πρέπει να εργαστούν πολύ περισσότερο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, ενώ σε περίπτωση που παρουσιαστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα τότε εύκολα θα υπάρξουν στρεβλώσεις στην αγορά. Έτσι μπορεί μεν να υπάρχει επάρκεια στις ποσότητες, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για περισσότερα σφαγεία.

«Τα υπόλοιπα τρία σφαγεία να εργαστούν περισσότερο για αυτές τις μέρες ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς. Υπάρχει το θέμα της απόστασης, υπάρχει ταλαιπωρία και υπάρχει θέμα», αναφέρει σχετικά. Σχολιάζοντας τις ανησυχίες του συνδέσμου κρεοπωλών, ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης αναφέρει ότι πρόκειται για θέμα στο οποίο θα πρέπει να εντρυφήσουν οι υπεύθυνοι των σφαγείων.

Ουδέν μεμπτό στις διαδικασίες

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής από τις επισκέψεις κλιμακίων του τμήματος στα υποστατικά δεν έχει εντοπιστεί τίποτα μεμπτόν στις διαδικασίες και την ποιότητα των προϊόντων. Οι έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή. Ειδικότερα για το κρέας το οποίο καταλήγει στο πασχαλινό τραπέζι, οι έλεγχοι καλύπτουν όλα τα σημεία της παραγωγικής αλυσίδας, από την εκτροφή, την μεταφορά ζώων, τον έλεγχο στα σφαγεία πριν και μετά την σφαγή των ζώων, την ψύξη, μέχρι το σημείο διάθεσης των προϊόντων και την σήμανση στα σφάγια. «Φυσικά αν προκύψει θέμα μη τήρησης των διαδικασιών και των επιπέδων απαιτούμενων επιπέδων ποιότητας τότε θα μπει πρόστιμο και θα γίνουν οι ανάλογες συστάσεις και παρακολουθήσεις επισημαίνει ο κ. Πίπης.

Έτοιμες οι υπεραγορές

Καλές τιμές, επάρκεια και αφθονία προϊόντων σε τεράστια γκάμα χαρακτηρίζουν τις υπεραγορές λίγες μέρες πριν από το Πάσχα. Και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου αναφέρει ότι το πασχαλινό τραπέζι θα στοιχίσει λίγο πιο κάτω και θα κυμανθούν σε πολύ καλά επίπεδα. Επισημαίνει ότι στην περίπτωση των υπεραγορών λόγω του έντονου ανταγωνισμού πάντοτε οι τιμές κινούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για τα ωράρια των καταστημάτων, οι υπεραγορές θα είναι ανοικτές στην βάση του εορταστικού ωραρίου. Αυτό σημαίνει ότι Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο οι ώρες λειτουργίας τους θα είναι από 9:00-18:00. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα των υπεραγορών αλλά και γενικά του λιανικού εμπορίου την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα και θα επαναλειτουργήσουν την ερχόμενη Τρίτη.

EΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X