ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:12
 

Επιστρέφει στην έδρα του ΔΝΤ ο Vincenzo Guzzo

Επικεφαλής θα είναι πλέον η Μαρία Ηρακλέους του Γραφείου αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ήταν Σεπτέμβριος του 2013 όταν λήφθηκε η απόφαση να διοριστεί ο Vincenzo Guzzo ως ο εγκατεστημένος εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, ο κ. Guzzo αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο των Διεθνών Δανειστών στο νησί.

Το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει να χορηγήσει στην Κύπρο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) 10 δισ. χρηματική βοήθεια, αν και όπως φάνηκε στο τέλος του προγράμματος δεν χρειάστηκε όλο το ποσό. Στην Κύπρο, από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, παραχωρήθηκε επί μνημονίου ποσό 7,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Συγκεκριμένα, η Κύπρος έλαβε 6,3 δισ. ευρώ από τον ESM και 960 εκατ. από το IMF.

Ο Vincenzo Guzzo, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ολοκλήρωσε το έργο του αφού τον Ιούνιο επιστρέφει στη βάση του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον. Το γραφείο βέβαια του ΔΝΤ στην Κύπρο δεν πρόκειται να κλείσει. Επικεφαλής θα είναι πλέον η Μαρία Ηρακλέους του Γραφείου αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Κύπρο.

O Vincenzo Guzzo μπήκε στο δυναμικό του ΔΝΤ το 2009, σε αποστολές στην Υεμένη, την Ισλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία. Είναι Ιταλός, ενώ έχει εργαστεί για την Lehman Brothers, την Merrill Lynch και την Morgan Stanley.

Το ότι φεύγει όμως ο κ. Guzzo από την Κύπρο και αφού είχε έρθει σε μια περίοδο οικονομικής δυσκολίας για το νησί, έχει τη σημασία του. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν στην «Κ» πως πλέον αυτή η κίνηση δείχνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τα οικονομικά δρώμενα στο νησί, ή πιο ήπια όπως είπαν, πλέον είναι ελεγχόμενοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν. Κανονικά είπαν πως η αποστολή του κ. Guzzo έπρεπε να λήξει το Μάρτιο του 2016 που η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο. Ο ρόλος του ήταν επικουρικός από το 2016 και έπειτα, συμπλήρωσαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Το ΑΚΕΛ με προδοτικο τροπο χρησιμοποιηται ως δουρειος ιππος των τουρκων για να μπουν στην ευρωπη να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:36

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:35

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X