ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Εργασίας: Ζητά καταβολή μισθών σε εργαζόμενους από το Ταμείο Αφερεγγυότητας

Εξέτασε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών

ΚΥΠΕ

Η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη με στόχο την κάλυψη των μισθών και ωφελημάτων τους από το Ταμείο Αφερεγγυότητας, τονίστηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, η οποία εξέτασε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «συζητήθηκε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν μερίδα εργαζομένων που έχουν απολυθεί λόγω του ότι οι εταιρείες τους έχουν κλείσει ή τελούν υπό εκκαθάριση και δεν τους έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα οι μισθοί και άλλα ωφελήματα».

Στόχος της συζήτησης, πρόσθεσε, «είναι να ασκηθεί πίεση προς την εκτελεστική εξουσία και ειδικότερα στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να προχωρήσει η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για αλλαγή του ορισμού της αφερέγγυας επιχείρησης» και να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων από το ταμείο Αφερεγγυότητας στο οποίο έχουν συσσωρευθεί πέραν των €200 εκ.

«Χρήματα, δηλαδή, υπάρχουν αλλά υπάρχει αδυναμία στο να μπορέσουν να καλυφθούν περιπτώσεις απολύσεων λόγω του ορισμού της αφερεγγυότητας», είπε, σημειώνοντας ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών και της Pittas και άλλων εταιρειών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης είπε ότι «η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή της νομοθεσίας η οποία θα διορθώσει αυτή τη στρέβλωση έτσι που οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικούν και να λαμβάνουν έγκαιρα τους μισθούς και τα ωφελήματα τους».

«Το ταμείο Αφερεγγυότητας είναι εκεί για να εξυπηρετήσεις τους εργαζομένους οι εταιρείες των οποίων έχουν πτωχεύσει», είπε σημειώνοντας ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών λόγω του ότι πρέπει να προηγηθεί διάταγμα εκκαθάρισης από το δικαστήριο για να μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα χρήματα τους .

Η Αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι το ταμείο για την Αφερεγγυότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει συσσωρεύσει πέραν των €200 εκ. δημιουργήθηκε με στόχο την κάλυψη και των εργαζομένων οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν κλείσει με αποτέλεσμα «να βρίσκονται στους δρόμους απλήρωτοι».

Είπε ότι οι περιπτώσεις αυτών των επιχειρήσεων έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ΠΕΟ, κατέληξε, έχει καταθέσει σειρά εισηγήσεων για αντιμετώπιση αυτού του θέματος το οποίο επείγει, όπως είπε.

Ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης είπε ότι είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες εργαζόμενους λόγω της αδυναμίας της υφιστάμενης νομοθεσίας και εξέφρασε την ανάγκη επενεξάτασης της νομοθεσίας «για να μπορεί να καλύπτει τους εργαζομένους που μένους εκτεθειμένοι λόγω αφερεγγυότητας των εργοδοτών τους».

Κάλεσε τη Βουλή και τη Κυβέρνηση «να συμβάλει έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν τους μισθούς και τα ωφελήματα τους», λέγοντας πως και «έχουμε υποβάλει εισηγήσεις για τροποποίηση του νόμου».

Η Εκπρόσωπος των εργαζομένων της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών Μαρία Σιόλου είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 4,5 χρόνια, προσθέτοντας ότι «είμαστε απλήρωτοι τα ημερομίσθια τα οποία εργαστήκαμε».

«Πρέπει να ληφθεί τάχιστα μια απόφαση για να αντιμετωπιστεί το θέμα σήμερα δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση. Κάποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη αυτών των ανθρώπων. Κάποιος πρέπει να μας ακούσει», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X