ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:37
 

Κεντρική Τράπεζα: Καταστροφικές οι συνέπειες μη ψήφισης των κρατικών εγγυήσεων

Ανησυχούσαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού τόνισε ο Γιάγκος Δημητρίου στην Εποπτική Αρχή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ανησυχία του για τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού αλλά και το ότι δεν υπήρχε πρόοδος στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) εξέφρασε ο ανώτερος διευθυντής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του εποπτικού ελέγχου.

Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε πως έγινε γραπτή εισήγηση για αλλαγή μελών της εποπτικής αρχής και σημείωσε πως συναντήθηκε και με τον υπουργό και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσει αυτές τις ανησυχίες αλλά και τις ανησυχίες για την εταιρική διακυβέρνηση. Οι ανησυχίες όπως είπε άρχισαν από τις αρχές του 2017. Η προεδρεύουσα της επιτροπής ελέγχου Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε από τον Γιάγκο Δημητρίου την επιστολή που απέστειλε με τον κ. Δημητρίου να επισημαίνει πως θα χρειαστεί την έγκριση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δημητρίου η εποπτική αρχή δεν είχε καμία ανάμειξη στη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατισμού ωστόσο υπό τις περιστάσεις όπως σημείωσε η συμφωνία αυτή αποτελεί το καλύτερο που έχει επιτευχθεί. «Αν δεν γίνει αυτή η συμφωνία η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική και λέω τις θέσεις της εποπτικής αρχής» σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Οδυσσέας: Απαράδεκτο να μην προηγηθεί γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης το γεγονός ότι για τη συμφωνία Ελληνικής και Συνεργατικής η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει πως γι αυτή ακριβώς τη συμφωνία δεν θα χρειαζόταν η γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη.

Κατά τη διάρκεια της επιτροπής ελέγχου υπήρξε ένταση μεταξύ των βουλευτών Γιώργου Περδίκη- Άννας Θεολόγου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία προεδρεύει για το αν θα πρέπει η βουλή να ζητήσει γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα αναφορικά με τις κρατικές εγγυήσεις. Οι κ.κ Περδίκης και Θεολόγου πρότειναν να αποσταλεί επιστολή στον γενικό εισαγγελέα για το κατά πόσο είναι συνταγματικό ή όχι το κυβερνητικό σχέδιο, με την κα Χαραλαμπίδου να επισημαίνει πως θα αναλάβει μία τέτοια επιστολή ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Χάρης: Ζητήσαμε γνωμάτευση από νομικούς οίκους του εξωτερικού

Το σημαντικό όφελος του σχεδίου για την Ελληνική δεν είναι οτι μπορεί να εισπράξει κάποιες μη αναμενόμενες ζημιές είναι ότι σήμερα οι ανάγκες σε κεφάλαια η ΕΚΤ μειώνονται σημαντικά ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χάρης Γεωργιάδης εξηγώντας πως γι αυτό το λόγο θέτει η ελληνική τράπεζα ως όρο για να μπορέσει να διαχειριστεί να αντέξει την αύξηση κεφαλαίων που θα πρέπει να πραγματοποιήσει για να αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο. Προσωπικά θα προτιμούσα να μην υπάρχει αλλά είναι όρος προϋπόθεση σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Γι αυτό εμείς κρίνουμε και κρίνουμε πολιτικά ότι μπορούμε να δώσουμε αυτή την εγγύηση που μπλέκει το κράτος. Κρίνουμε ότι μπορούμε να το δώσουμε καταγράφοντας πολύ προσεκτικά αυτά που είπε ο Γιάγκος Δημητρίου για την εναλλακτική επιλογή ανέφερε ο Υπουργός οικονομικών ξεκαθαρίζοντας πως είχε ενημερώσει τον γενικό εισαγγελέα ότι θα εργοδοτηθούν νομικοί οίκοι του εξωτερικού. 

Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ

Η τράπεζα αιμορραγεί εξαιτίας των φημολογιών. Απο τον Σεπτέμβρη η Συνεργατική Τράπεζα αιμορραγεί εξαιτίας των διαφόρων δήμων επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπείας της Συνεργατικής Γιώργος Χατζηνικόλας, κάνοντας λόγο για αφαίμαξη. Κάλεσε μάλιστα τη βουλή να παρευρεθεί στο τμήμα διαχείρισης ΜΕΔ για να διαπιστώσουν οι βουλευτές το πραγματικό πρόβλημα

Ένταση μεταξύ Γ. Δημητρίου και Θεολόγου

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκου Δημητρίου και της Άννας Θεολόγου. Η κα Θεολόγου έθεσε ζήτημα για την εμπλοκή Pimco δεδομένης και της έκθεσής της το 2013. Ο κ. Δημητρίου απάντησε πως πρόκειται για ένα μεγάλο κολοσσό με πολλές αρμοδιότητες με την κα Θεολόγου να απαντά πως και η MIG ήταν κολοσσός.

Ο κ. Δημητρίου απάντησε πως πρέπει να είμαστε σοβαροί και όχι να μπαίνουμε σε συνομοσιολογίες προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άννας Θεολόγου. Όπως του είπε αμφισβητεί τα όσα λέει καθώς κρίθηκε στο παρελθόν από το δικαστήριο αναξιόπιστος με τον κ. Δημητρίου να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη βουλή.

Ιακώβου: Με σαθρό περιεχόμενο η ΣΚΤ

Ο Συνεργατισμός ήταν ένα όμορφο περιτύλιγμα στα μάτια του κόσμου αλλά με σαθρό περιεχόμενο ανέφερε σε δηλώσεις του ο Β’ εκτελεστικός διευθυντής του Συνεργατισμού Άκης Ιακώβου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών με τον Γιώργο Προκοπίου να επισημαίνει πως αν ήταν εις γνώση του δεν θα ψήφιζε για τον Συνεργατισμό.

Δηλώσεις Χατζηγιάννη

Το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο Νομικός Σύμβουλος της Συνεργατικής στη συμφωνία με την Ελληνική, ανέφερε ο Γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης κληθείς να σχολιάσει ποιο ήταν το δικηγορικό γραφείο στη συμφωνία.

Κληρίδης: Θα έπρεπε να γνωματεύσω για τις κρατικές εγγυήσεις

Μετά από επιστολή που απέστειλε σήμερα η επιτροπή ελέγχου στη νομική υπηρεσία για το κατά πόσο θα έπρεπε να γνωματεύσει ο ίδιος για το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων ο Κώστας Κληρίδης απέστειλε γραπτώς απάντηση εκφράζοντας την εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει τη γνωμάτευσή του

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X