ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΤΕπ: Δώσαμε δάνεια σε μια περίοδο δύσκολη για την Κύπρο

Έπεσαν οι υπογραφές με Συνεργατισμό και Ελληνική για 25 και 40 εκατ. αντίστοιχα με την EIB

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση ότι δόθηκαν δάνεια στους ιδιώτες σε μια περίοδο δύσκολη από το 2014 εξέφρασε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Director της EIB, Anita Fuerstenberg, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα πως ήταν άκρως επιτυχή τα προγράμματα χρηματοδότησης σε κυπριακές τράπεζες και αναμένεται να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Η κ. Fuerstenberg τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί συμφωνίες 615 εκατ. ευρώ, με τα 370 εκατ. περίπου να έχουν απορροφηθεί και έχουν γίνει 340 καινούργιες επενδύσεις. Όπως είπε, μέσα στο 2017 υπογράφηκε χρηματοδότηση 333 εκατ. ευρώ, ενώ τα 260 εξ αυτών απορροφήθηκαν από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Σήμερα όμως, υπογράφεται ακόμα δύο πακέτα δανείων με δύο κυπριακές τράπεζες, την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα, με 25 και 40 εκατ. αντίστοιχα, για να διοχετεύσουν αυτές με τη σειρά τους σε κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης», σημείωσε.

Εξαιρετική επιτυχία

«Μελέτη Αξιολόγησης που έχει πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο και η οποία παρουσιάζεται σήμερα, επιβεβαιώνει την εξαιρετική επιτυχία αυτού του Σχεδίου», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Θέλαμε να ξέρουμε όχι μόνο που διοχετεύεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ των χρηματοδοτήσεων, αλλά και ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Σε μια τριετία, έχουν χορηγηθεί 269 δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν οδηγήσει σε 340 νέες επενδύσεις συνολικής αξίας 440 εκ. Υπήρξε συμβολή στην μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Έχουν δημιουργηθεί 821 νέες θέσεις εργασίας. Και υπολογίζεται άμεση συνεισφορά στον ρυθμό ανάπτυξης ύψους 0.28% το 2015 και 0.46% για το 2016. Να υπογραμμίσω ακόμη και τη διαπίστωση ότι όλα τα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου, είναι εξυπηρετούμενα. Και αυτό έχει τη σημασία του για το τραπεζικό μας σύστημα, γιατί ο καλύτερος ίσως τρόπος αντιμετώπισης των παλαιών προβληματικών δανείων και εξυγίανσης του ισολογισμού των τραπεζών, είναι η διοχέτευση νέου υγιούς δανεισμού. Να αναφέρω ακόμη ότι παράλληλα με αυτό το Σχέδιο έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ένα παρεμφερές χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το οποίο έχει χορηγήσει άλλα 292 δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι με τέτοιες κινήσεις που μια οικονομία μπορεί να πάει μπροστά. Με τον ιδιωτικό τομέα ως πρωταγωνιστή. Να ανοίγει νέους δρόμους μέσα από την επιχειρηματικότητα και την καινοτόμο προσπάθεια. Με το τραπεζικό σύστημα να διευκολύνει. Με το κράτος να υποστηρίζει. Και, σε αυτή την περίπτωση, με ένα σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό, την τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσφέρει την δική της καθοριστική στήριξη. Και έχω την πεποίθηση ότι αυτή η συλλογική προσπάθεια πρέπει να έχει και συνέχεια. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα και την θετική προοπτική της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.

Κατά την υπογραφή των συμφωνιών, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι είναι η τρίτη φορά που υπογράφει η ΣΚΤ με την ΕΤΕπ, ενώ στα πλαίσια της προηγούμενης υπογραφής συμφωνιών δόθηκαν 116 δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέσο όρο δανείου στα 215 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι η υπογραφή τέτοιων σχεδίων, καθώς όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις του τόπου. Τέλος, ανέφερε ότι εντός του 2018 αναμένεται να υπογραφεί και άλλο, μεγαλύτερο μεταξύ άλλων, πακέτο δανείου με την ΕΤΕπ, για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την διοχέτευση των χρημάτων σε ιδιώτες.

Λαμβάνοντας το λόγω ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, σημείωσε πως παρά τη σημαντική βελτίωση της μακροοικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο οι προκλήσεις παραμένουν και είναι πολύ σημαντικοί οι πόροι της ΕΤΕπ. Δήλωσε, ότι εκτός από τα 40 εκατ. ευρώ τα οποία υπεγραψε η τράπεζα, θα βάλει και 13.6 εκατ. ευρώ από δικά της κεφάλαια, τα οποία θα προοριστούν για χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες και midcap επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα. «Είναι η τέταρτη φορά που υπογράφουμε τέτοιο σχέδιο, ενώ από το 2014 αξίζει να σημειωθεί πως από την Ελληνική έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν στο επόμενο διάστημα, συνολικά 220 εκατ. ευρώ. Είναι μια απρόσκοπτη προσπάθεια για χρηματοδότηση κυπριακών επιχειρήσεων», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X