ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Fitch: Πιθανή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

Fitch: Θετικό μομέντουμ αξιολογήσεων από τον Απρίλιο με τρεις αναβαθμίσεις, Κύπρου, Ελλάδας και Ανδόρας

ΚΥΠΕ

Θετικό παρέμεινε το μομέντουμ αξιολογήσεων των δυτικοευρωπαϊκών κρατών κατά τους τελευταίους μήνες, με τρεις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από τον Απρίλιο του 2018 (Κύπρου, Ελλάδας και Ανδόρας) και καμία υποβάθμιση, τονίζει ο οίκος Fitch Ratings.
 
Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι τρία κράτη (Κύπρος, Αυστρία και Φινλανδία) αξιολογούνται με θετικές προοπτικές. Οι θετικές προοπτικές καταδεικνύουν ότι ο Fitch ενδεχομένως να αναβάθμισει τους επόμενους 12 μήνες την πιστοληπτική ικανότητα των τριών αυτών χωρών.  
 
Σύμφωνα με τον Fitch, από τις τρεις χώρες που αναβαθμίστηκαν, οι δύο - Κύπρος και Ελλάδα - έχουν αναβαθμιστεί συνολικά κατά πέντε βαθμίδες από τα μέσα του 2015, καθώς έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σημειώνει ότι η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος στις 20 Αυγούστου του 2018.
 
Επιπλέον, αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Σαν Μαρίνο αξιολογούνται με αρνητικές προοπτικές και σημειώνει πως οι αρνητικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζουν τους συνεχιζόμενους κινδύνους για μια άταχτη έξοδο από την ΕΕ.
 
Ωστόσο, ο Fitch προειδοποιεί ότι «η προοπτική για βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ και τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω δημοσιονομικές προσπάθειες από τα υποχρεωμένα κράτη», όπως υπογραμμίζει, «για να θέσουν το χρέος τους σε σταθερή καθοδική πορεία, καθώς οι πολιτικές καθίσταται λιγότερο ευνοϊκές για αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
 
Σε γενικές γραμμές, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η ισχυρή ανάπτυξη και η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών έχουν στηρίξει τη βελτίωση στην πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης κατά τα τελευταία τρίμηνα και υπογραμμίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και τα χρέη της γενικής κυβέρνησης μειώνονται στις περισσότερες χώρες της περιοχής.
 
«Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη της ανάπτυξης παραμένουν σταθερά, ενισχυμένα από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η ελαστική εγχώρια ζήτηση παρέχει κάποια αντιστάθμιση στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X