ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης: 4-5 γεωτρήσεις τους επόμενους 12 μήνες

Αποκαλυπτικός ήταν επίσης ο υπ. Ενέργειας στην χθεσινή του συνέντευξη στην «Κ»

ΚΥΠΕ

Τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να γίνουν είτε 4 είτε 5 γεωτρήσεις, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο τέλος του 2018 θα ξέρουμε πλέον τους υδρογονανθρακικούς πόρους της Κύπρου και θα μπορούν να παρθούν οι αποφάσεις για την εκμετάλλευσή τους.

Ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2018, είπε ότι περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να μας ενημερώσει η ΕΝΙ πότε θα κάνει τις γεωτρήσεις της. Ήδη, πρόσθεσε, ζητούν άδεια για τα τεμάχια 6,8 και 3 για τις περιβαλλοντικές μελέτες και ούτω καθεξής.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, έχουμε την πρόθεση της Exxon Mobil να κάνει δύο γεωτρήσεις το 2ο εξάμηνο του 2018.

Οπότε, είπε, «αναμένω τους επόμενους 12 μήνες να έχουμε είτε 4 είτε 5 γεωτρήσεις, οι οποίες θα είναι άκρως σημαντικές για τη συνέχεια». Διότι, πρόσθεσε, «στο τέλος του 2018 θα ξέρουμε πλέον τους υδρογονανθρακικούς πόρους που έχουμε για να μπορέσουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας σε ότι αφορά τον 3ο άξονα της στρατηγικής μας που είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».

Σε ερώτηση για τα σενάρια εκμετάλλευσης απάντησε ότι «αφορούν τις περιπτώσεις όπου θα έχουμε ανακαλύψεις από 4,5 τρισ. κυβικά πόδια και πάνω και βάση του κάθε σεναρίου, ποιος από τους τρόπους εκμετάλλευσης θα είναι βιώσιμος».

Ο Γ. Λακκοτρύπης στη «Κ»

Αποκαλυπτικός με τους σχεδιασμούς στις ερευνητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ μετά τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 ήταν ο υπουργός Ενέργειας Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης θωρεί το 2018 ως τη χρονιά ερευνητικών γεωτρήσεων τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας.

Ανάμεσα στα τεμάχια συμπεριλαμβάνεται και το 6 στο οποίο παρατηρείται έντονη προκλητική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας. Για το 2018 όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας αναμένονται ερευνητικές εργασίες στα τεμάχια 3, 6 και 8 και «περιμένουμε να μας ενημερώσει με ποια σειρά θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις και πότε. Εμείς χρονικά τις τοποθετούμε αρχές του 2018, αλλά δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση, την οποία και αναμένω εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος».

Ο κ. Λακκοτρύπης δεν απέκλεισε μια νέα γεώτρηση εντός του τεμαχίου 11 πλην όμως όπως τόνισε αυτό θα φανεί με την ανάλυση του όγκου δεδομένων από την γεώτρηση που έγινε. Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η πραγματοποίηση μιας νέας γεώτρησης μέχρι τέλος του χρόνου ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά. «Αν θα γινόταν εντός του 2017, θα ήταν αμέσως μετά τη γεώτρηση στον «Ονησίφορο», διότι το γεωτρύπανο θα βρισκόταν εδώ.

Όπως δηλαδή ανακοίνωσε η ExxonMobil, που θα κάνει δύο γεωτρήσεις εντός του 2018, τη μία πίσω από την άλλη. Οι εταιρείες, εάν έχουν στόχους οι οποίοι χρήζουν γεώτρησης, προτιμούν να τις κάνουν μαζί για να αποφύγουν διπλά έξοδα από κινητοποίηση του γεωτρύπανου. Από τη στιγμή που το West Capella έφυγε, δεν υπήρχε και προγραμματισμός για δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11».

Ο Υπουργός Ενέργειας ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν επηρεάζουν τους μελλοντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας τονίζοντας πως «οι εταιρείες που κατέθεσαν προτάσεις για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης ήξεραν και ξέρουν πάρα πολύ καλά τις γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής».

Οι κινήσεις Τουρκίας και Μπαρμπαρός

Απαντώντας σε ερώτηση για το Μπαρμπαρός, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως «γνωρίζετε ότι τις παράνομες κινήσεις του συγκεκριμένου σκάφους τις παρακολουθεί στενά η Κυπριακή Δημοκρατία, οπόταν έχουμε τον τρόπο να ξέρουμε πού κινήθηκε και σε ποια περίοδο». Δεν έχουμε βεβαίως τον τρόπο, πρόσθεσε, «να γνωρίζουμε αν απλώθηκαν καλώδια, αν εκτέλεσε όντως τεχνικές έρευνες ή αν ήταν απλά βόλτες».

Σε ερώτηση αν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει γεωτρύπανο και να προχωρήσει απάντησε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης του κόστους, «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία η βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι στα καλύτερά της, είναι υπό πίεση».

Βλέπουμε, πρόσθεσε, «αρκετές εταιρείες που είναι ιδιοκτήτες γεωτρύπανων ή άλλων εξοπλισμών να θέλουν να τα διαθέσουν, να τα πουλήσουν». Ήδη, ανέφερε, «είναι γνωστές κάποιες πτωχεύσεις που έχουμε δει σε διεθνές επίπεδο, ακριβώς λόγω αυτών των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου».




 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X