ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανό διάδοχο του Γιούνκερ επιθυμεί η Μέρκελ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt

Kathimerini.gr

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο να αναλάβει Γερμανός τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt.

Η Μέρκελ δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα ήθελε ως επόμενο υποψήφιο πρόεδρο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Μέρκελ συζήτησε το θέμα της ΕΚΤ με τον Γενς Βάιντμαν, πρώην οικονομικό σύμβουλό της και από το 2011 επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, σε πρόσφατη συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Handelsblatt, που επικαλείται Γερμανούς αξιωματούχους ως πηγή, έγραψε ότι ο κ. Βάιντμαν είπε στην κ. Μέρκελ ότι είναι πρόθυμος να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. Ωστόσο, φαίνεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος έχει άλλα σχέδια. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ, αντιθέτως, πιστεύει ότι η υποψηφιότητα του Βάιντμαν, του σκληρότερου επικριτή της πολιτικής της ΕΚΤ από το 2011, θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από ορισμένα κράτη της Νοτίου Ευρώπης, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Από τη Γεωργία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η κ. Μέρκελ σχολίασε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι τώρα αρχίζουν οι συζητήσεις για την πλήρωση των θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς. «Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, και η θέση του προέδρου της ΕΚΤ θα καλυφθεί πολύ αργότερα, οπότε δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις όποιες επιθυμίες (υποτίθεται ότι) έχω. Καλύτερα να περιμένουμε τις εξελίξεις και θα δούμε τότε τι θα κάνουμε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, αποφεύγοντας, ουσιαστικά, να διαψεύσει το δημοσίευμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βάιντμαν επέκρινε την απόφαση της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ο κ. Βάιντμαν είχε καταθέσει στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο κατά της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράσει (από τη δευτερογενή αγορά) απεριόριστου ύψους κρατικά ομόλογα από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που απειλούνται με αποκλεισμό από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμεύονται να εφαρμόσουν πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Το πρόγραμμα δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, ωστόσο η απειλή του Μάριο Ντράγκι να το κάνει, οδήγησε στο τέλος της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, διότι προκάλεσε την αποκλιμάκωση της απόδοσης των αποδόσεων των ομολόγων. Πιθανοί Γερμανοί υποψήφιοι για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η νυν υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Πιθανοί υποψήφιοι ως διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ θεωρούνται ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Ολι Ρεν, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιγερουά ντε Γκαλό αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας Αρνο Χάνσεν, σύμφωνα με σημείωμα της γερμανικής τράπεζας Berenberg.

Βολές Βάιντμαν κατά ΕΚΤ

Είναι άγνωστο αν αποτελεί σύμπτωση, αλλά σήμερα ο Γενς Βάιντμαν άσκησε εκ νέου κριτική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας ότι είναι εκτός τόπου και δεν συμβαδίζει με την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Μιλώντας από το Βερολίνο, ο κ. Βάιντμαν είπε χθες πως, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει στον στόχο της ΕΚΤ, έχει «έρθει ο καιρός να αρχίσει η έξοδος από την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική και τα αντισυμβατικά μέτρα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις δυνητικές παρενέργειές τους».

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη στο 2,1% τον Ιούλιο, ωστόσο η ΕΚΤ προβλέπει μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1,7% για το 2018, το 2019 και το 2020, ενώ στόχος της ΕΚΤ είναι «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε τον Ιούνιο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) στα τέλη του 2018, κάτι που, κατά τον Βάιντμαν, είναι «απλώς το πρώτο βήμα προς την αναγκαία εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη». Τα υπόλοιπα στοιχεία της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού, θα αλλάξουν «μόνο σταδιακά στη διάρκεια των επόμενων ετών», συμπλήρωσε ο Βάιντμαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση