ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η Ρωσία θέλει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

Από την αρχή του 2020, η εθνική παραγωγή έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 33%

Kathimerini.gr

Με τις συνθήκες στην αγορά πετρελαίου να χαρακτηρίζονται ως κάτι περισσότερο από αντίξοες, η ρωσική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να περικόψει περαιτέρω την ετήσια παραγωγή αργού.

Από την αρχή του 2020, η εθνική παραγωγή έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 33%, ενώ από το 2021 εξετάζει και νέα μείωση κατά 20%, όπως παραδέχεται ο εκτελεστικός διευθυντής της Eriell Russia, μίας εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαϊκών υπηρεσιών στη Ρωσία.

Η φετινή μείωση συνδέεται άρρηκτα με την απόφαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ καθώς και των συνεργαζόμενων κρατών (OΠΕΚ+) για την περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής, σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών του αργού. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του μαύρου χρυσού εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση.

Έτσι, όσο χαμηλότερη είναι η ζήτηση, τόσο πιο απίθανη θα θεωρείται μια ενδεχόμενη ανάκαμψη των τιμών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, κάτι το οποίο θα αναγκάσει αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες να αναστείλουν ή να περικόψουν την εξορρυκτική δραστηριότητα.

«Το 2021 δεν φαίνεται τόσο καλό» σημειώνει ο Βιτάλι Ντοκουνίνιν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο πρακτορείο Bloomberg. «Εν μέσω των εκτιμήσεων για καθίζηση της ζήτησης, βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις σχετικά με τη μείωση της παραγωγής». Οι διαβουλεύσεις, όπως εξηγεί, «τρέχουν» με αρκετές ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, τα κέρδη των οποίων παραμένουν σημαντικά μειωμένα λόγω των παραπάνω συνθηκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «χασούρα» ανέρχεται -από τις αρχές του 2020- στα 38,7 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο τοποθετεί τη Ρωσία στην τρίτη θέση των πλέον πληττόμενων πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μειωμένη παραγωγή έχει ισχύ έως και το 2022. Ωστόσο, δεν αποκλείεται από το επόμενο έτος να υπάρξουν οι πρώτες αποφάσεις για την σταδιακά αύξηση της μέγιστης επιτρεπόμενης παραγωγής αργού.

Όσο όμως, οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά παραμένουν αντίξοες είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την «ευκαιρία» του ΟΠΕΚ, προτιμώντας να διατηρήσουν τη μειωμένη παραγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X