ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Εργασίας

Το οποιοδήποτε αποθεματικό του ΤΚΑ θα μπορεί να επενδύεται ανάλογα με την πολιτική και τον μηχανισμό του Οργανισμού

ΚΥΠΕ

Η διαχείριση και η επενδυτική πολιτική του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να διαβεβαιώνει ότι το ΤΚΑ είναι βιώσιμο μέχρι το 2080, όταν και θα έχει αποθεματικό πάνω από 100 δις. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως το 2019 θα γίνει νέα αύξηση εισφορών ύψους 1%.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε αρχικά ότι το ΤΚΑ είναι βιώσιμο, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μέχρι το 2080, όταν το αποθεματικό του Ταμείου θα υπερβαίνει τα 100 δις ευρώ.

Όπως είπε, σήμερα συζητήθηκε η επενδυτική πολιτική του αποθεματικού του Ταμείου, και σημείωσε πως σήμερα αυτή η πολιτική ασκείται από τον Υπουργό Οικονομικών. «Συζητήσαμε και κάποιες σκέψεις και του Υπουργού Οικονομικών, όπως η συνολική επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ ενταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, του οποίου αυτή τη στιγμή εκκρεμεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής για ψήφιση», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο καθώς και με τη σύσταση του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Επενδύσεων, θα μπορεί το οποιοδήποτε αποθεματικό του ΤΚΑ να επενδύεται ανάλογα με την πολιτική και τον μηχανισμό του Οργανισμού.

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις για αντισυνταγματικότητα του Νόμου για διαχείριση του ΤΚΑ από τον Υπουργό, η Υπουργός είπε πως δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματικότητα. Με βάση το Νόμο, την επενδυτική πολιτική την ασκεί ο Υπουργός Οικονομικών, είπε και πρόσθεσε πως δεν τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας ως προς το ποιος ασκεί την επενδυτική πολιτική.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε στη συνέχεια πως η πρόταση Νόμου που έγινε προνοεί ότι 19 αιρετά μέλη από εκπροσώπους των συντεχνιών και των ασφαλιζομένων θα διαχειρίζονται και θα αποφασίζουν για το πώς θα επενδύεται το αποθεματικό του ΤΚΑ. «Έχω αναφέρει ότι η πρόταση αυτή Νόμου είναι πλήρως αντισυνταγματική και δεν μπορεί το αποθεματικό του ΤΚΑ που λαμβάνεται υπόψη και στο δημόσιο χρέος, να θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε επενδυτική του πολιτική να μπορεί να γίνεται από πρόσωπα αιρετά, τα οποία θα εκλέγονται. Ποιοι θα διαχειριστούν το 2080 100 δις», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως θα πρέπει να συσταθεί ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Επενδύσεων στον οποίο θα ανατεθεί η επενδυτική πολιτική.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, η κ. Αιμιλιανίδου είπε οι αναλογιστικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τις παραδοχές και τη συνετή διαχείριση του Ταμείου, δεν είναι στάσιμες αλλά επαναλαμβάνονται κάθε 3 χρόνια, με βάση το Νόμο. «Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι υπάρχει και επάρκεια για τις συντάξεις, για τους πολίτες και άρα ουδείς θα πρέπει να ανησυχεί για τα δικαιώματα του», είπε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι το ΤΚΑ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των Κυπρίων εργαζομένων και βρίσκεται κτισμένο στην τριμερή συνεισφορά εργοδοτούμενου, εργοδότη και κράτους. Είπε ακόμα πως με βάση την τελευταία αναλογιστική μελέτη το Ταμείο είναι βιώσιμο μέχρι το 2080.

Υπενθύμισε ότι κάθε τρία χρόνια με βάση τη νομοθεσία γίνεται αναλογιστική μελέτη και πρόσθεσε ότι παρά την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας το ΤΚΑ είναι βιώσιμο επειδή το 2012 υπήρξε αύξηση στις εισφορές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας ανέφερε πως το 2019 θα γίνει νέα αύξηση εισφορών 1%.

Στη συνέχεια, ο κ. Φακοντής είπε ότι απασχολεί τη Βουλή η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού και η διαχείριση του. Υπενθύμισε ότι τα 7,5 δις που δανείστηκαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις από το ΤΚΑ πρέπει να επιστραφούν στο Ταμείο και τους εισφορείς του.

Είπε επίσης πως ενώπιον του αιτήματος της Βουλής να κατατεθεί νομοσχέδιο για την επενδυτική διαχείριση του Ταμείου, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε για πρώτη φορά ότι η διαχείριση του ΤΚΑ συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2016 για το εθνικό ταμείο επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας σημείωσε επίσης ότι τα χρήματα του Ταμείου που είναι κατατεθειμένα στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας έχουν μηδενικό επιτόκιο, ενώ άλλο μικρό μέρος του αποθεματικού έχει πολύ μικρό επιτόκιο.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η ευθύνη διαχείρισης του Ταμείου είναι στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα προσκληθεί σε προσεχή συνεδρία για να εξηγήσει τις θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημιουργία αποθεματικού και για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως το κράτος έχει δανειστεί και οφείλει στο ΤΚΑ περίπου 7,5 δις ευρώ και για το δανεισμό αυτό το επιτόκιο που καταβάλλει είναι περίπου 0%, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος προσφέρει επιτόκια για δανεισμό με κρατικά ομόλογα που κυμαίνονται από 3-4%. Διαχρονικά το κράτος είχε ως στήριγμα το ΤΚΑ αλλά και καθορίζει το επιτόκιο που καταβάλλει στο Ταμείο εις βάρος των ασφαλιζομένων, εργαζομένων.

«Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι θα ήταν ορθό και δίκαιο το επιτόκιο που θα έπρεπε να καταβάλλει το κράτος για το δανεισμό αυτό να είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο των κυπριακών ομολόγων και όχι με το μέσο επιτόκιο των ομολόγων της ΕΕ», είπε και για αυτό το λόγο το κόμμα του συνυπέγραψε την πρόταση Νόμου των Οικολόγων.

Αν αυτή η πρόταση Νόμου, πρόσθεσε, είναι αντισυνταγματική, όπως υποστηρίζει η Υπουργός, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος εκσυγχρονισμού του θεσμού του ΔΣ και να θεσμοθετηθεί ένα πραγματικά ανεξάρτητα δημόσιο οργανισμό, αντίστοιχο με το Κυβερνητικό Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Νορβηγίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως οι εκάστοτε Κυβερνήσεις «υφάρπασαν από το ΤΚΑ 7,5, τα οποία αντί να επιστραφούν όπως είχε συμφωνηθεί το 2009 με δόσεις των 200 εκ. το χρόνο, δεν επιστρέφονται με επίκληση της οικονομικής κρίσης.»

Διευκρίνισε ότι επιστράφηκαν δύο δόσεις και είπε η Κυβέρνηση αντί να τα επιστρέψει, «τα κατακρατεί και υπόσχεται λαγούς και πετραχήλια.»

«Η ιστορία που βγήκε σήμερα όπως μέσα από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού για ένταξη της διαχείρισης του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Επενδύσεων είναι πρωτοφανής κουβέντα, καινοτόμα, και είναι εκτός του πνεύματος του νομοσχεδίου» ανέφερε προσθέτοντας ότι ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση αρνείται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο αυτό, που είναι για τους υδρογονάνθρακες, άλλες μορφές επενδύσεων. «Αντί να απαντήσουν τι έχουν κάνει τα 7,5 δις προκαλούν σύγχυση» συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευάς, μέλος της Πρωτοβουλίας για τον κοινωνικό έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αμφισβήτησε την ορθότητα της πρόβλεψης της αναλογιστικής μελέτης για βιωσιμότητα του ΤΚΑ μέχρι το 2080, και σημείωσε πως το αποθεματικό του Ταμείου έχει κατασπαταληθεί διαχρονικά, όπως έχει διαπιστώσει ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο κ. Παρασκευάς έκανε λόγο για «θράσος» κάποιων να μιλούν με βεβαιότητα ότι το ΤΚΑ θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2080 βασισμένοι σε μια αναλογιστική μελέτη του 2014, ενώ είχε προηγηθεί μια μελέτη το 2011 που ανατράπηκε πλήρως. Πρόσθεσε πως προσκόμισαν σήμερα επίσημα έγγραφα του ΔΝΤ και του Οργανισμού Ασφάλειας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ παραδέχθηκε επίσημα ότι έπεσε έξω για το ζήτημα της Ελλάδας, κάτι που πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

«Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι δεν μπορείς να βασιστείς και να έχεις ως ευαγγέλιο και ως θέσφατο μια αναλογιστική μελέτη για ένα θέμα που αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση όλων», είπε και σημείωσε πως δεν μπορείς με τόση βεβαιότητα να ισχυρίζεσαι ότι δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας.

Ο κ. Παρασκευάς είπε πως ο έλεγχος του ΤΚΑ θα πρέπει να περιέλθει στους ίδιους τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους, εργοδότες και αυτοεργοδοτούμενους. Ανέφερε πως η πρόταση Νόμου προβλέπει 19μελές το ΔΣ, 9 μέλη να διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό και τα άλλα 10 να εκλέγονται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση