ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:50
 

Η Ερευνητική Αρέστη είχε ως σύμβουλο τον πρόεδρο της ΣΠΕ Μακράσυκας

Τεράστια ερωτηματικά για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων στις έρευνες για Συνεργατισμό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι ο λόγος που δεν γνωστοποιήθηκε η επαγγελματική σχέση ενός Συμβούλου της Επιτροπής, η οποία ουσιαστικά ερευνούσε και τον ίδιο όταν ήταν πρόεδρος μιας μεγάλης ΣΠΕ.

Επιπτώσεις που να αγγίξουν ακόμα και το έργο που επιτέλεσε η Ερευνητική Επιτροπή ενδεχομένως να επιφέρει η συμμετοχή του Γιώργου Νησιώτη στην ομάδα των ειδικών συμβούλων που στήριξαν τις έρευνες της Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Η παρουσία κ. Νησιώτη ως Χρηματοοικονομικού Συμβούλου της Ερευνητικής Επιτροπής ενδεχομένως να δημιουργεί ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων ένεκα της παρουσίας του κ. Νησιώτη στην Επιτροπεία της ΣΠΕ Μακράσυκας-Λάρνακας-Επαρχίας Αμμοχώστου ΛΤΔ.

Στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής στη σελίδα 8 στο κεφάλαιο «Επισημάνσεις Προβλήματα Έρευνας» η Επιτροπή αιτιολογεί τη συμμετοχή του κ. Νησιώτη στο υποστηρικτικό κομμάτι εργασιών. «Η Επιτροπή έκρινε προϊόντος του χρόνου και εφόσον τα γεγονότα ενώπιον της άρχισαν ν’ αποσαφηνίζονται ότι επί ειδικών και συγκεκριμένων θεμάτων θα ήταν χρήσιμη η συμπληρωματική γνωμάτευση εμπειρογνώμονα σε οικονομικά κυρίως θέματα. Επιστράτευσε σαν τέτοιο τον Δρα Γιώργο Νησιώτη, Αναπληρωτή καθηγητή Χρηματοοικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον οποίο ζητούσε την συμβουλή του επί συγκεκριμένων θεμάτων της ειδικότητας του». Επίσης στην σελίδα 767 της έκθεσης και στο κεφάλαιο «Για την Ερευνητική Επιτροπή Εργάστηκαν», ο κ. Γιώργος Νησιώτης παρουσιάζεται να προσφέρει υπηρεσίες ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος.

Παραλείψεις

Στην έκθεσή της η Επιτροπής ορθώς παραθέτει τα ακαδημαϊκά προσόντα και του κ. Νησιώτη ως Αναπληρωτή καθηγητή Χρηματοοικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πλην όμως δεν περνά απαρατήρητο πως στην έκθεση δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά ότι ο κ. Νησιώτης ήταν πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΠΕ Μακράσυκας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετά το 2013. Περίοδο που η Ερευνητική Επιτροπή ερευνούσε συνολικά τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Νησιώτης διορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπείας ΣΠΕ Μακράσυκας-Λάρνακας-Επαρχίας Αμμοχώστου τέλη Μαρτίου του 2014 και παρέμεινε στη θέση του εκείνη μέχρι το 2016.

Τα ερωτήματα

Όπως ορθώς είχε επισημανθεί πρόσφατα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με αφορμή τα όσα είχαν προκύψει μετά τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη, δεν είναι αρκετό το αποδίδεται αλλά και το φαίνεται. Έτσι αυτονόητα προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα για μια Ερευνητική Επιτροπή, όπως η Ερευνητική Αρέστη, η δουλειά της οποίας αλλά και το πόρισμα που εξέδωσε εξόφθαλμα στηρίχτηκαν πάνω στην προσπάθεια απόδειξης ύπαρξης ιδιαζουσών σχέσεων εξαιτίας των οποίων η διοίκηση του Συνεργατισμού απέτυχε να τον διασώσει, είναι τουλάχιστον περίεργο να έχει ως επιστημονικό συνεργάτη τον Δρα Γιώργο Νησιώτη ο οποίος από τον Μάρτη του 2014 και εντεύθεν υπήρξε πρόεδρος της ΣΠΕ Μακράσυκας – Λάρνακας – Επαρχίας Αμμοχώστου. Συναφώς επισημαίνεται και από νομικούς κύκλους ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων η οποία να έχει επηρεάσει και το αποτέλεσμα των ερευνών. Το άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι ο λόγος που δεν γνωστοποιήθηκε η επαγγελματική σχέση ενός Συμβούλου της Επιτροπής, η οποία ουσιαστικά ερευνούσε και τον ίδιο όταν ήταν πρόεδρος μιας μεγάλης ΣΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Στρατευμένος δημοσιογράφος, κάθε μέρα και ένα άθρο με σκοπό την απαξίωση του πορίσματος!

CGA
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X