ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:19
 

Η Γερμανία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο βασικό μισθό στη Δυτ. Ευρώπη

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας δήλωσε πως θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους στην Ε.Ε. τη θέσπιση ενιαίου βασικού μισθού

Newsroom Κ, Αθήνα

Τον δεύτερο χαμηλότερο βασικό μισθό στη Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να έχει η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε., η Γερμανία, με μικρότερο μόνον εκείνον της Βρετανίας. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών Hans-Bockler, που δίνει μεν στοιχεία για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, κάνοντας, όμως, σαφή διαχωρισμό από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις οποίες δεν τις συγκαταλέγει. Υποστηρίζει, πάντως, πως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Για την Ελλάδα αναφέρει, έτσι, πως ο βασικός μισθός αυξήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια, με το ωρομίσθιο να φθάνει στα 3,76 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, τονίζει πως το βασικό ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 11%, φθάνοντας στα 5,45 ευρώ. Σε ό,τι αφορά, όμως, τη Γερμανία, το εν λόγω ινστιτούτο την κατατάσσει στην προτελευταία θέση ως προς το επίπεδο του βασικού μισθού της, με το ωρομίσθιο στα 9,19 ευρώ. Χαμηλότερος είναι μόνο στη Βρετανία, όπου ανέρχεται σε 7,83 στερλίνες, ποσό που μετά την υποχώρηση της στερλίνας ισοδυναμεί μόλις με 8,85 ευρώ. Το Ινστιτούτο Hans-Bockler επισημαίνει ότι οι μισθοί στη Γερμανία είναι μεν πολύ υψηλότεροι από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά οι Γερμανοί εργαζόμενοι συχνά κινδυνεύουν να βρεθούν σε ένδεια. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ινστιτούτο υποστηρίζει πως ένα στους πέντε Γερμανούς βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο λόγος είναι πως το ωρομίσθιο των 9,19 ευρώ που ισχύει στη Γερμανία ισοδυναμεί με μηνιαίες καθαρές αποδοχές ύψους 1.146 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο Hans-Bockler, μόλις που υπερβαίνει τα όρια της φτώχειας και αντιπροσωπεύει μόνον το 48% του διάμεσου εισοδήματος στη χώρα. Στον αντίποδα βρίσκονται παραδόξως χώρες όπως η Τουρκία, της οποίας ο βασικός μισθός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 74% του διάμεσου εισοδήματος, ενώ στην Πορτογαλία φθάνει στο 61%.

Σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει πως στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο κατά 2,7%. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όμως, οι μισθοί αυξάνονται με αργούς ρυθμούς. Προ μηνών, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ δήλωσε πως θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους στην Ε.Ε. τη θέσπιση ενιαίου βασικού μισθού, όταν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 2020. Στην περίπτωση αυτή, θα δρομολογηθεί ένα μέτρο που μπορεί να προστατεύσει από τον κίνδυνο της φτώχειας πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Θερμά συγχαρητήρια κέριε Σαβεριάδη!.»
CGA  |  08:25

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Ενώ οι ...ΑΚΕΣ είναι γυρισμένοι!!!! Τι να περιμένει να ακούσει κάποιος από ένα .....ΑΚΑ»
Christos A.  |  08:17

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X