ΚΥΠΕ
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προχώρησε στην έκδοση αργυρού συλλεκτικού κέρματος, ονομαστικής αξίας €5 σε υποδειγματική κατάσταση, με την ευκαιρία της επετείου για τα 70 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤΚ, στο συλλεκτικό κέρμα απεικονίζεται πλαισιωμένος από κλαδιά δάφνης ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Μαρτίου 1957, όταν ο αγγλικός στρατός περιέλουσε με βενζίνη το κρυσφήγετο όπου ο ήρωας βρισκόταν, στον Μαχαιρά.
Η έκδοση είναι περιορισμένη σε 2000 κέρματα σε θήκη και η τιμή πώλησης του κέρματος, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, έχει καθορισθεί στα €55. Η κοπή του κέρματος έγινε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το κέρμα είναι κυκλικό με διάμετρο 38,61 mm και βάρος 28,28. Πρόκειται μείγμα αργύρου (92,5%) και χαλκού (7,5%).
Για την εκτέλεση της διαδικασίας πώλησης του κέρματος καθορίζονται δύο συνεχόμενες χρονικές περίοδοι. Η 1η αρχίζει από 19 Νοεμβρίου 2025 έως 7 Ιανουαρίου 2026 και αφορά επαγγελματίες έμπορους νομισματικών αντικειμένων και μη κερδοσκοπικές νομισματικές εταιρείες. Η ΚΤΚ θα δέχεται αιτήσεις από τις 19 Νοεμβρίου 2025 έως τις 26 Νοεμβρίου 2025. Η ΚΤΚ θα απαντήσει σε κάθε αίτηση μεταξύ 1 Δεκεμβρίου 2025 και 5 Δεκεμβρίου 2025, διατηρώντας το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση, είτε ολικώς, είτε μερικώς.
Σημειώνεται ότι, "επαγγελματίες έμποροι νομισματικών αντικειμένων που αιτούνται να αγοράσουν νομισματικά αντικείμενα από την ΚΤΚ για πρώτη φορά, θα πρέπει να εγγραφούν στον κατάλογο εμπόρων νομισματικών αντικειμένων της ΚΤΚ".
Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου https://zfrmz.eu/ZTWr9qaMyTJxOr4f430U.
Η 2η χρονική περίοδος αφορά το κοινό και συλλέκτες νομισματικών αντικειμένων.
Οι πωλήσεις προς το κοινό και τους συλλέκτες νομισματικών αντικειμένων θα αρχίσουν στις 8 Δεκεμβρίου 2025 και, νοουμένου ότι υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα προς πώληση, θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2026. Οι πωλήσεις θα γίνονται από την ΚΤΚ στα ταμεία της, καθώς επίσης ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου https://zfrmz.eu/TVx5nlf2v17zeuLJExdn.
Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και κάθε άτομο θα δικαιούται να αγοράσει συνολικά μέχρι δύο κέρματα, είτε από τα ταμεία της ΚΤΚ είτε ηλεκτρονικά. Για τις πωλήσεις που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, η ΚΤΚ θα ενημερώνει τους αιτητές κατά πόσο η αίτησή τους ήταν επιτυχής ή όχι, μέσω e-mail εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Για τις αγορές στα ταμεία της ΚΤΚ, η καταβολή του αντιτίμου θα γίνεται είτε με μετρητά είτε με κάρτα (εκτός από κάρτες American Express).



























