ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κυβέρνηση διασφάλισε τον Συνεργατισμό

Παρότι έβαλε 2,5 δισ. επιπλέον στα ταμεία του, αρνητική εξέλιξη η άνοδος του δημοσίου χρέους κατά 10 - 13%

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στη μακρά ουρά των ταμείων του Συνεργατισμού που συνωστίζονταν για μέρες οι πολίτες φοβούμενοι για όποια αποτυχία του και απέσυραν με γοργούς ρυθμούς καταθέσεις, ήρθε η Κυβέρνηση να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες», να θωρακίσει τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και να ενσταλάξει σιγουριά σε καταθέτες και δανειολήπτες.

Όχι μόνο δεν στάθηκε στην ουρά για να κάνει ανάληψη τα χρήματά της και να τα καταθέσει σε άλλες τράπεζες, αλλά αντιθέτως την Τρίτη το πρωί κατέθεσε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του, δίνοντας τέλος στο σάλο που είχε δημιουργηθεί. Με την τοποθέτηση της κατάθεσης της Δημοκρατίας, οι υφιστάμενες καταθέσεις στην ΣΚΤ, δηλαδή όλοι οι καταθέτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κύπριοι, διασφαλίζονται πλήρως από κάθε θεωρητικό κίνδυνο. Ετσι δεν έχουν πλέον να φοβηθούν τίποτε. Πρακτικά, υπάρχουν 2,5 δισ. ευρώ επιπρόσθετα στα βιβλία του ως μαξιλάρι σιγουριάς.

Πώς το έκανε κατορθωτό όμως αυτό; Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, έναντι του ποσού της κατάθεσης, η Δημοκρατία έλαβε ως εξασφάλιση το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αριθμό συμμετοχών της ΣΚΤ σε διάφορες ιδιωτικές και συνεργατικές εταιρείες και αριθμό ακινήτων τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται στα 7,6 δισ. ευρώ και προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ εάν ληφθεί υπόψη η αξία των ακινήτων που εξασφαλίζουν αυτά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Το πρωί της Τρίτης προηγήθηκε έκδοση αριθμού κυβερνητικών ομολόγων προς τη ΣΚΤ, συνολικού ύψους 2,35 δισ. ευρώ και διάρκειας 15 μέχρι 20 ετών, με όρους αγοράς και με δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής από την Δημοκρατία. Άρα, υπάρχουν δύο σκέλη της κυβερνητικής αυτής κίνησης, είναι η κατάθεση του κράτους που μπήκε στο Συνεργατισμό λαμβάνοντας ως εξασφάλιση τα Μη Εξυπηρετούμενά του και δεύτερον αφορά το ομόλογο ύψους 2,35 δισ. ευρώ που εξέδωσε.

Ο Συνεργατισμός θωρακίστηκε προσωρινά -και το «προσωρινά» διότι καλώς εχόντων των πραγμάτων σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει λάβει προσφορές από τους επενδυτές και δεν χρειάζεται επ’ άπειρον θωράκιση- κέρδισε χρόνο και η Διοίκηση θα λάβει αποφάσεις σε ένα πιο ήρεμο καθεστώς για να επιλέξει και την καλύτερη προσφορά από τους επενδυτές και την περαιτέρω μορφή που θα λάβει.

Πρόσθετα, ο ΥΠΟΙΚ με αυτό που έκανε, μπορεί ναι μεν να έχει και το αρνητικό της αύξησης του Δημοσίου Χρέους, αλλά τίθεται η βάση για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια που ταλανίζουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Τέτοιες δραστικές κινήσεις μπορούν να ρίξουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς μετά και την πράξη που προέβη, ο πρώτος δανειστής αυτή τη στιγμή γίνεται το κράτος. Δηλαδή βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητική χροιά, αναφορικά με το σκέλος της αύξησης του Δημοσίου Χρέους, αλλά είναι κάτι που θα δημιουργείτο έτσι κι αλλιώς, για να μειωθούν αποτελεσματικά τα ΜΕΔ με την δημιουργία της «κακής τράπεζας».

Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών που πλαισίωνε την ανακοίνωση της κατάθεσης, η δραστική ενίσχυση τόσο των στοιχείων ενεργητικού όσο και των στοιχείων παθητικού στον ισολογισμό της τράπεζας, διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές για την ΣΚΤ. «Δημιουργούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων δομών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων –τα οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι και η αιτία των προβλημάτων- ανάλογα με την τελική μορφή που θα πάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον». Σίγουρα η παραπάνω τοποθέτηση είναι ένας προάγγελος της «κακής τράπεζας», κάτι που συζητείται εδώ και καιρό και που με την δημιουργία της αναμένεται να μειωθούν τα ΜΕΔ κατά 30%.

Ανέβηκε το Δημόσιο Χρέος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η κίνηση αγοράς των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Συνεργατισμού έχει και μια άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή δεν είναι άλλη από την αύξηση του Δημοσίου Χρέους, που από το 98,4% που βρισκόταν μέχρι το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες μετά ανέβηκε περίπου 10 – 13%. Άρα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, η «Κ» μπορεί να υπολογίσει πως μετά από αυτή την κίνηση το Δημόσιο Χρέος της Κύπρου ανέβηκε στο 110% του ΑΕΠ. Με την έλευση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη όμως από τη Μόσχα, αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες και από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τους όρους του ομολόγου, το ύψος του Δημοσίου Χρέους και άλλες λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Το ξαναέκανε

Πηγές εξήγησαν στην «Κ» πως το κράτος για να βάλει κατάθεση πρέπει να έχει εξασφάλιση. Στο παρελθόν, πριν από ένα περίπου χρόνο, έβαλε κατάθεση στην Τράπεζα Κύπρου και ανέλαβε εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ως εξασφάλιση. Χθες το κράτος έβαλε 2,5 δισ. ευρώ στο Συνεργατισμό και ανέλαβε τα Μη Εξυπηρετούμενά του Δάνεια ως εξασφάλιση που είναι 7,5 δισ. διότι περιλαμβάνεται και χαρτοφυλάκιο που είναι εκτός των βιβλίων της ΣΚΤ, τα διαγραμμένα, ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτά έχουν πίσω τους περιουσίες 10 δισ. ευρώ, ενώ τα ομόλογα εκδόθηκαν στη ΣΚΤ.

Πιο κοντά στην πώληση

Σε περίπτωση που δεν ιδιωτικοποιηθεί στην ολότητά του ο Συνεργατισμός, τραπεζικές πηγές σχολίασαν πως θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μόνο για το «καλό» κομμάτι της ΣΚΤ, αφού δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τα Μη Εξυπηρετούμενά του Δάνεια. Οσον αφορά την ιδιωτικοποίηση, εντός Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί.

Πάνω από τα 12,5 δισ. οι καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ενέργεια στην οποία προέβη η Κυβέρνηση, οι καταθέσεις έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ, νούμερο που είχε πριν από το τέλος του 2016 και πολύ πριν αρχίσει η ψιθυρολογία να λειτουργεί εις βάρος του. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού του εννιαμήνου 2017, οι συνολικές καταθέσεις πελατών του ανέρχονταν σε 11,9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 12,2 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και με 12,5 δισ. στο τέλος του 2016, σημειώνοντας μείωση ύψους 2,2% και 4,7% σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου και τέλος του 2016 αντίστοιχα. Το μερίδιο αγοράς καταθέσεων της ΣΚΤ στο εννιάμηνο του 2017 είχε διαμορφωθεί στο 24,4%, σε σύγκριση με 25,6% στο τέλος Ιουνίου 2017 και τέλος του 2016.

Τα δάνεια ανέρχονταν σε 11,4 δισ. ευρώ. στο ίδιο εννιάμηνο (8,3 δισ. ευρώ μετά τις προβλέψεις για απομείωση) σε σύγκριση με 12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 (8,7 δισ. μετά τις προβλέψεις για απομείωση) σημειώνοντας ελαφρά μείωση. Το μερίδιο αγοράς δανείων της Τράπεζας στο εννιάμηνο είχε διαμορφωθεί στο 21,7%, σε σχέση με 22% στο τέλος Ιουνίου 2017 και σε 21,8% στο 2016.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X