ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Νέα Υόρκη, ανταγωνιστής της Σίλικον Βάλεϊ

Σήμερα ο τεχνολογικός κλάδος καλύπτει το 3% των θέσεων εργασίας στη Νέα Υόρκη

Newsroom Κ, Αθήνα

H Νέα Υόρκη εξελίσσεται σε τεχνολογικό κόμβο, με τη Σίλικον Βάλεϊ να αποκτά έναν ανταγωνιστή στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Αν και η Amazon ματαίωσε σχέδιο για τη δημιουργία κεντρικών γραφείων στη Νέα Υόρκη, οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ επεκτείνουν την παρουσία τους από τη Δυτική Ακτή, όπου κυριαρχεί η Σίλικον Βάλεϊ, σε κάθε περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Η Google επιθυμεί να διπλασιάσει το προσωπικό της στη Νέα Υόρκη, δρομολογώντας την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα κοστίσουν 1 δισ. δολάρια. Ανάλογα σχέδια έχουν ανακοινώσει η Facebook, η Apple, η Uber και άλλες εταιρείες τεχνολογίας.

«Υπάρχει άνθηση του τεχνολογικού κλάδου σε κάθε πλευρά της Νέας Υόρκης», σχολιάζει ο Γουίλιαμ Ρούντιν, κατασκευαστής και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακινήτων της Νέας Υόρκης, σε δημοσίευμα των New York Times. Σήμερα, ο τεχνολογικός κλάδος καλύπτει το 3% των θέσεων εργασίας στη Νέα Υόρκη έναντι του 4% στη Wall Street. Βέβαια, ο μεγαλύτερος «εργοδότης» στη Νέα Υόρκη είναι ο τομέας υγείας. Απασχολεί το 18% του ανθρωπίνου δυναμικού της μητρόπολης, με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και τον χώρο της εστίασης να καταλαμβάνουν την 2η και την 3η θέση.

Η πολύπλευρη οικονομία της Νέας Υόρκης αποτελεί πόλο έλξης για τους ισχυρούς παίκτες της Σίλικον Βάλεϊ εδώ και χρόνια, παρατηρούν οι New York Times. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι θέσεις εργασίας των τεχνολογικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη ήταν διοικητικές και αφορούσαν κυρίως το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Τελευταία, όμως, το προσωπικό που διαθέτουν αφορά τον κορμό των δραστηριοτήτων τους. Πιο απλά, οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναζητούν ταλαντούχα στελέχη στον αμιγή τεχνολογικό τομέα, όπως είναι οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί λογισμικών. Βέβαια, αυτή η κατηγορία των εργαζομένων παραμένει ακόμη ένα χαμηλό ποσοστό στον πληθυσμό της Νέας Υόρκης σε σχέση με τη Σίλικον Βάλεϊ ή το Σιάτλ.

Η Wall Street παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας στην οικονομία της μητρόπολης, διότι πληρώνει τους υψηλότερους μισθούς. Οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Νέας Υόρκης κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια ανά έτος, σχεδόν τριπλάσια από τις εταιρείες τεχνολογίας. Κατά συνέπεια, η Wall Street συνεισφέρει με υψηλό ποσοστό στα φορολογικά έσοδα της πολιτείας και της πόλης της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι New York Times, η Wall Street καλύπτει το 18% όλων των αμοιβών, ο τομέας της υγείας το 10% και ο τεχνολογικός κλάδος το 5%. Αν και είναι αναμφισβήτητη η επέκταση της παρουσίας των πρωταγωνιστών της Σίλικον Βάλεϊ στη Νέα Υόρκη, είναι λίγες οι εταιρείες που διατηρούν εκεί την έδρα τους. «Το κύρος και η ισχύς της Νέας Υόρκης έχει να κάνει με το ότι μεγάλοι όμιλοι διατηρούν εκεί τα κεντρικά γραφεία τους», αναφέρει η Κάθριν Γουάλντ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα εκπροσώπησης εταιρειών Partnership for New York City, όπου οι τεχνολογικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη τόσο ισχυρή παρουσία. Μερίδα αναλυτών τηρεί επιφυλάξεις για το πόσο θα ωφεληθεί η Νέα Υόρκη από την εξέλιξή της σε τεχνολογικό κόμβο. Αντιθέτως, φοβούνται μήπως μια τέτοια τάση εντείνει την εισοδηματική ανισότητα στη μητρόπολη. Υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η ανισότητα, σχολιάζει ο Νταν Γουάνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στους New York Times.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X