ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και τώρα ο λόγος στην Επιτροπή Αρέστη για τον Συνεργατισμό

Ξεκινούν οι δημόσιες ακροάσεις στο Συνεδριακό Κέντρο με τους δέκα πρώτες καταθέσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δέκα πρόσωπα τα οποία πέρασαν κατά καιρούς από ηγετικά πόστα του Συνεργατισμού κάνουν πρεμιέρα στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για να ρίξει φως στα γεγονότα και συνθήκες που οδήγησαν την τράπεζα στην κατάσταση που έχει περιέλθει.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου από το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία θα περάσουν οι πρώτοι μάρτυρες που έχουν κληθεί από την Ερευνητική Επιτροπή. Από τη λίστα που έχει ανακοινωθεί ξεχωρίζουν το όνομα του Μάριου Κληρίδη ο οποίος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στις 22 Ιουνίου 2015.

Ο κ. Κληρίδης είχε προσληφθεί το Δεκέμβριο το Δεκέμβριο του 2013 με συμβόλαιο πέντε ετών (Δεκέμβριος του 2018) το οποίο δεν ολοκληρώθηκε. Ο Τάκης Ταουσίανης πρώην Πρόεδρος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας βρέθηκε εκτός Συνεργατισμός υποβάλλοντος και αυτός την παραίτησή του στις 14 Οκτωβρίου 2017. Ο Άδωνης Πηγασίου πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας διορίσθηκε στη συγκεκριμένη θέση στις 10 Αυγούστου του 2016 και παραιτήθηκε το Φεβρουάριο του 2018. Ο Δημήτρης Θεοδότου πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας διορίσθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2013 και παύτηκε από τον ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβριο του 2015. Η Σουζάνα Πογιατζή πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας παραιτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017.

Τη λίστα συμπληρώνουν οι: Γιώργος Στροβολίδης πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Θανάσης Σταύρου πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ευθύμιος Πανταζής πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Παύλος Θεοδότου πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ανδρέας Τρόκκος Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης & Συντονισμού Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το έργο

Χωρίς να έχει διευκρινιστεί επίσημα οι πρώτοι δέκα κληθέντες αναμένεται να καλύψουν την περίοδο μέχρι τον δεκαπενταύγουστου όπου η Επιτροπή Αρέστη θα διακόψει για ολιγοήμερες διακοπές.

Η επιλογή των δέκα πρώτων όπως φαίνεται δεν έγινε τυχαία. Όπως έχει διαρρεύσει από την προεργασία που έγινε από την Επιτροπή για τους πρώτους δέκα δεν προέκυψε η ανάγκη προετοιμασίας της Επιτροπής κάτι που αναμένεται για άλλα πρόσωπα που θα πάρουν σειρά μετά τον δεκαπενταύγουστο.

Οι όροι εντολής

Το πλαίσιο ερευνών για τον Συνεργατισμό, έτσι όπως καθορίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα ενίσχυσης, αξιοπιστίας του έργου που έχει να επιτελέσει η παρούσα επιτροπή. Παρά τα όσα απασχόλησαν τον δημόσιο βίο μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον χρονικό προσδιορισμό των ερευνών, η επιτροπή Αρέστη θα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε βάθος χρόνου και πολύ πριν από το 2013.

Μια δυνατότητα που εκ των πραγμάτων θα εντείνει το δημόσιο ενδιαφέρον: πρώτον από τα πρόσωπα που θα παρελάσουν από την επιτροπή και δεύτερον αν ευσταθούν τα όσα λέγονται για τον ασφυκτικό διαχρονικό εναγκαλισμό του Συνεργατισμού από το πολιτικό και κομματικό σύστημα. Η εξουσία που δόθηκε στην επιτροπή, όπως σαφώς αναφέρεται στους όρους εντολής είναι «πως εντέλλεται όπως προβεί στη διεξαγωγή πλήρους και ενδελεχούς έρευνας με αντικείμενο τη διακρίβωση όλων εκείνων των γεγονότων, αποφάσεων, πράξεων ή παραλείψεων που σχετίζονται με τα αίτια που οδήγησαν το Συνεργατικό Πιστωτικό Σύστημα και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) στην κατάσταση στην οποία περιήλθαν».

Εποπτικές αρχές

Στους όρους εντολής που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ξεχωρίζουν δύο σημεία που αφορούν, τις εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος αλλά και τα όσα λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα, μέχρι το πέρας των ερευνών της επιτροπής Αρέστη.

Στο πρώτο σκέλος η επιτροπή θα αναζητήσει αν οι εποπτικές αρχές άσκησαν αποτελεσματική εποπτεία, αν δόθηκαν και αν ακολουθήθηκαν επαρκείς οδηγίες από τις εν λόγω αρχές, ενώ θα αναζητηθούν και απαντήσεις για τους λόγους που το Συνεργατικό Πιστωτικό Σύστημα παρέμεινε εκτός εποπτικού πλαισίου. Σημαντικό κομμάτι των ερευνών θα αφορά ηγεσίες αλλά και λειτουργούς του Συνεργατισμού στον τρόπο διοίκησης πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και εσωτερικού ελέγχου. Από τους όρους εντολής δεν απουσιάζει το κομμάτι των δανείων στο οποίο η επιτροπή Αρέστη θα αναζητήσει στοιχεία, παραχώρησης και διαχείρισης σε πολιτικό αλλά τεχνοκρατικό επίπεδο. Συγκεκριμένα η επιτροπή θα επικεντρωθεί στις διευκολύνσεις και διαχείριση ΜΕΔ, διαγραφεί ή και μείωση δανείων και εγγυήσεων.

Η Επιτροπή

Το έργο των ερευνών έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας οι: Γιώργος Αρέστη Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ, τέως Δικαστής της ΕΕ και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου και μέλη ο οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γεώργιος Χαραλάμπους και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Γεώργιος Γεωργίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση