ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατάρρευση Συνεργατισμού: Η απόφαση για αθώωση όλων των κατηγορουμένων

Σωρεία απαράδεκτων παραβιάσεων της νενομισμένης τραπεζικής πρακτικής

ΚΥΠΕ

Αθώοι κρίθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας όλοι οι κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση κατάρρευσης του Συνεργατισμού. 

Με την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε χθες, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε και τα δέκα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες, που αφορούσαν αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση, απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, ψευδών λογαριασμών, αθέμιτης κτήσης περιουσίας, κατάχρησης εξουσίας, καθώς και αδικήματα συγκάλυψης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα αδικήματα προέκυψαν κατά την σύναψη εφτά δανείων από την Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Στροβόλου, ενώ από τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, προκύπτει ως θέση της κατηγορούσας Αρχής ότι οι κατηγορούμενοι, είτε ως αξιωματούχοι και υπάλληλοι, είτε ως συνεργάτες ή πελάτες της ΣΠΕ Στροβόλου, συνωμότησαν προκειμένου να συναφθούν παράνομα δάνεια από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα, υπέρ συγκεκριμένων προσώπων.

Στα πλαίσια αυτά, κατάρτησαν και κυκλοφόρησαν πλαστά έγγραφα, ήτοι πλαστές αιτήσεις δανείου, πλαστές εκθέσεις αξιολόγησης για σύσταση δανείου, καθώς επίσης προέβησαν σε αλλοίωση πρακτικών χορήγησης δανείων.
 
Ως αποτέλεσμα, απέκτησαν αγαθό δυνάμενο να αποτελέσει αντικείμενο κλοπής, δηλαδή μέσω των πλαστογραφημένων αιτήσεων και αποφάσεων παροχής δανείου, πέτυχαν την παράνομη λήψη από την ΣΠΕ Στροβόλου, συγκεκριμένων ποσών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν εφτά φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά. Συγκεκριμένα στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν οι Δημητράκης Σταύρου, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, Μαρία Χλωρακιώτου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Χρυσάνθου, Κωνσταντίνος Λύρας, Γιώργος Μαυρέας και οι εταιρείες Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 21 Δεκεμβρίου του 2017, ενώ στις 27 Μαρτίου του 2018 η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο.

Εξάλλου, στις 24 Οκτωβρίου του 2019, όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν με μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Εξήντα ένας μάρτυρες και 481 τεκμήρια

Όπως αναφέρει στην απόφασή του το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας «η ακρόαση της υπόθεσης υπήρξε χρονοβόρα, λόγω του μεγάλου όγκου μαρτυρίας που δόθηκε και της κατάθεσης σωρείας εγγράφων ως τεκμηρίων», σημειώνοντας πως «τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν βοήθησαν στην σύντομη εκδίκαση της υπόθεσης, παρά την πρόθεση του Δικαστηρίου να προχωρήσει τάχιστα η ακρόαση και αυτό γιατί για κάποιο χρονικό διάστημα, το Δικαστήριο δεν ήταν σε θέση να συνεδριάσει λόγω απουσίας παραγόντων της δίκης, που όφειλαν να συμμορφωθούν, με τα σχετικά διατάγματα του Υπουργείου Υγείας».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η κατηγορούσα Αρχή προς απόδειξη της υπόθεσης της, κάλεσε συνολικά 61 μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι πέραν της προφορικής τους μαρτυρίας, παρουσίασαν και σειρά καταθέσεων τους στην αστυνομία με σωρεία επισυναπτόμενων εγγράφων.

Επίσης, αναφέρει πως κατατέθηκαν από τους μάρτυρες κατηγορίας 481 τεκμήρια, ενώ η υπεράσπιση μετά την κλήση σε απολογία των κατηγορουμένων, επέλεξε το δικαίωμα της σιωπής, πλην της κατηγορουμένης Μαρίας Χρυσάνθου, η οποία προέβη σε ανώμοτη δήλωση.

Σωρεία απαράδεκτων παραβιάσεων της νενομισμένης τραπεζικής πρακτικής

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο διαπιστώνει πως «προκύπτει από την δοθείσα μαρτυρία, το απαράδεκτο από κάθε άποψη γεγονός, των σοβαρών και συνεχών παρατυπιών κατά τους επίδικους χρόνους, στις διαδικασίες εξέτασης και χορήγησης δανείων από την ΣΠΕ Στροβόλου».

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «εντοπίζονται αιτήσεις ανεπαρκώς συμπληρωμένες και ελεγμένες, ανυπαρξία των απαραίτητων υποστηρικτικών στοιχείων προς εξέταση των αιτήσεων δανείου και της πιστοληπτικής ικανότητας των αιτητών, ανεπαρκής αξιολόγηση αιτήσεων ή αξιολόγηση μετά την εκταμίευση, συμπλήρωση αιτήσεων από τον Γραμματέα της ΣΠΕ και διατήρηση φακέλων στο γραφείο του που αφορούσαν δάνεια, για τα οποία έδειχνε προσωπικό ενδιαφέρον, μη διαδοχική χρονολογική σειρά των εγγράφων και εγκρίσεων στους φακέλους δανείων από τους οποίους έλειπαν επίσης διάφορα σημαντικά έγγραφα, καθώς και παροχή περιόδου χάριτος και αναστολής δόσεων επιλεκτικά σε συγκεκριμένους δανειολήπτες που σχετίζονταν με τους 2 πρώτους κατηγορουμένους χωρίς να τεκμηριώνεται ο λόγος παραχώρησης».

Διαπιστώνεται δηλαδή, προστίθεται στην απόφαση, «σωρεία απαράδεκτων παραβιάσεων της νενομισμένης τραπεζικής πρακτικής αλλά και των κανονισμών της ΣΠΕ Στροβόλου και των οδηγιών και εγκυκλίων της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΕΑΣΕ)».

Επιπλέον, στο Δικαστήριο αναφέρει πως «ιδιαίτερη μεταχείριση απολάμβανε ανεπίτρεπτα ο κατηγορούμενος Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, ο οποίος κατά τους επίδικους χρόνους ήταν Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας», και προσθέτει πως η μαρτυρία κατέδειξε ότι πέραν της παράκαμψης των διαδικασιών αναφορικά με τα δάνεια, με τα οποία συνδεόταν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, δόθηκαν ξεχωριστές οδηγίες από τον κατηγορούμενο Δημητράκη Σταύρου, όπως πληρώνονται όλες οι επιταγές από συγκεκριμένο λογαριασμό, που σχετιζόταν με την σύζυγο του.

Σύμφωνα με την απόφαση «δόθηκαν επιπλέον με ευνοϊκό τρόπο, μεγάλες πιστωτικές διευκολύνσεις από τη ΣΠΕ Στροβόλου προς τον κατηγορούμενο Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη,  καθώς και ευνοϊκές αναδιαρθρώσεις, παρά τις καθυστερήσεις και υπερβάσεις των λογαριασμών του».

Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι «παρεκκλίσεις των διαδικασιών παρατηρήθηκαν ανεπίτρεπτα σύμφωνα με την μαρτυρία και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου οι αιτητές ήταν είτε πρόσωπα που σχετίζονταν με την οικογένεια του κατηγορούμενου Δημητράκη Σταύρου, είτε ήταν φίλοι και γνωστοί του, οπόταν τα δάνεια τύγχαναν προσωπικού χειρισμού από τον ίδιο».

Η κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει όλα τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων

Ωστόσο, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τονίζει πω όλα τα πιο πάνω «δεν συνιστούν χωρίς άλλο, την απόδειξη πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, των αδικημάτων που η κατηγορούσα αρχή επέλεξε να συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο της παρούσας υπόθεσης».

«Η κατηγορούσα αρχή, όφειλε να αποδείξει όλα τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων της παρούσας. Για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρουμε πιο πάνω, η κατηγορούσα αρχή απέτυχε σε αυτή της την υποχρέωση. Ως εκ τούτου, όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώνονται και απαλλάσσονται σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν», αναφέρει καταληκτικά η απόφαση.

Ολόκληρη η απόφαση εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X