ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεπείγουσες παρεμβάσεις για θωράκιση της οικονομίας

Καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων αποδεικνύεται η επιδημία του κορωνοϊού

Kathimerini.gr

Καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων αποδεικνύεται η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς εξωθεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στη λήψη αποφασιστικών μέτρων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την ώρα που οι αποφάσεις της ΕΚΤ για ένα πρωτοφανές σε όγκο και περιεχόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, άλλαζαν το τοπίο στην αγορά ομολόγων, ο Αμερικανός πρόεδρος και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου προωθούσαν με πυρετώδεις ρυθμούς δέσμες μέτρων για τη στήριξη των χειμαζόμενων αμερικανικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Δέσμες μέτρων που αναμένεται να κοστίσουν τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολ.

Η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διαδικασίες αντανακλά όχι μόνον την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τους εξίσου ραγδαίους ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις τον περασμένο μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε από τον Κογκρέσο το ευτελές για τα αμερικανικά μεγέθη ποσό των 2,5 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οπως τονίζει το Bloomberg, όταν το Κογκρέσο του έστειλε δέσμη μέτρων ύψους 8,3 δισ. δολ., ήταν ήδη σαφές πως χρειάζονταν πολύ πιο γενναία μέτρα. Στη διάρκεια της νύχτας στην Ευρώπη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικανική Γερουσία ψήφιζε τη δεύτερη δέσμη μέτρων. Τα μέτρα που ήδη έχουν εγκριθεί και υπογραφεί από τον πρόεδρο αφορούν την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων με προσωπικό κάτω των 500 υπαλλήλων και τη χρηματοδότηση πληρωμένης άδειας έως και 12 εβδομάδων. Μεταξύ άλλων προβλέπουν πως το αμερικανικό κράτος θα χρηματοδοτήσει άδεια μετ’ αποδοχών σε όσους εργαζόμενους έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή νοσούν ήδη. Δικαιούχοι θα είναι επίσης όσοι αναγκάζονται να παραμείνουν σπίτι κατόπιν συμβουλής του γιατρού τους, προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνσή τους.

 Το ανώτατο όριο αμοιβών θα είναι, πάντως, τα 511 δολάρια την ημέρα, που ισοδυναμούν με ετήσιες αποδοχές ύψους 133.000 δολαρίων. Εργαζόμενοι που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι επειδή νοσούν μέλη της οικογένειάς τους ή επειδή έχουν κλείσει τα σχολεία των παιδιών τους θα λαμβάνουν τα 2/3 των μισθών τους υπό τον όρο ότι αυτό δεν υπερβαίνει τα 200 δολάρια την ημέρα.

Μέλη της Γερουσίας ευελπιστούν να ψηφίσουν το ταχύτερο τα μέτρα της τρίτης και σημαντικότερης δέσμης ύψους 1,3 τρισ. δολ. που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος. Μεταξύ άλλων η τρίτη δέσμη προβλέπει 500 δισ. δολ. για άμεσες πληρωμές επιταγών στα αμερικανικά νοικοκυριά, 50 δισ. δολ. για τις αεροπορικές εταιρείες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και 150 δισ. δολ. για τη στήριξη άλλων τομέων της οικονομίας «που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως» από την πανδημία.

Την ίδια στιγμή εκπλήσσει και αιφνιδιάζει πραγματικά η σπουδή με την οποία το Βερολίνο υπερβαίνει το ένα μετά το άλλο τα παγιωμένα  οικονομικά «ταμπού» της Γερμανίας. Μία ημέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ανοικτή στην προοπτική να συμμετάσχει στην έκδοση κοινού χρέους με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., κάτι έως τώρα αδιανόητο για τη χώρα της δημοσιονομικής λιτότητας, το Βερολίνο φαίνεται πως ετοιμάζεται να αναστείλει και το λεγόμενο «φρένο χρέους» που έχει ενσωματώσει στο γερμανικό σύνταγμα. Η καίρια αυτή κίνηση σημαίνει πως το Βερολίνο θα εκδώσει νέο χρέος φέτος για πρώτη φορά μετά το 2013. Το έως τώρα θεωρούμενο θέσφατο της γερμανικής οικονομικής πολιτικής είναι μια ρήτρα που επιτρέπει στο Βερολίνο να εκδίδει χρέος μόνο μέχρι το 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ. Για να υπερβεί το ποσοστό αυτό, πρέπει να μπορεί η κυβέρνηση να επικαλεστεί δικαιολογημένα φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα ή κάποια άλλη «εξαιρετική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως αλλά διέρρευσε στο Reuters από πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση. Είχε, πάντως, προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου πως θα κάνει «ό,τι κι αν χρειαστεί» για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της επιδημίας στη γερμανική οικονομία. Ερωτώμενη από δημοσιογράφους αν το Βερολίνο θα αθετήσει τη δέσμευσή του για πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε απαντήσει πως το ζητούμενο είναι να αντιμετωπισθεί η πανδημία και η έκδοση νέου χρέους είναι δευτερεύουσα υπόθεση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, άλλωστε, χθες πως το Βερολίνο σχεδιάζει δέσμη μέτρων ύψους 40 δισ. για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων που κινδυνεύουν με χρεοκοπία εξαιτίας της επιδημίας. Και όλα αυτά έπονται, βέβαια, του θεαματικού πακέτου ύψους 460 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση και το οποίο προορίζεται για να θωρακίσει τη γερμανική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X