ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:38
 

«Καθαρός» ο Χάρης για τον Freshfields

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν εντόπισε παρατυπίες στην απευθείας ανάθεση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Χωρίς ευρήματα τα οποία θα έφερναν σε δύσκολη θέση κυβέρνηση και Υπουργό Οικονομικών, για τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης στον νομικό οίκο Freshfields Bruckhaus Deringer, ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα που διενέργησε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2018 με παραλήπτη τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, δεν εντόπισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις αρχικές υπόνοιες που είχαν διατυπωθεί από τον Οδυσσέα για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων από πλευράς Υπουργού Oικονομικών εξέλιξη που επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ της έντυπης Κ . Ο Κώστας Κληρίδης στη γνωμάτευσή του καταλήγει με κάποιες γενικές υποδείξεις στις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Τα ευρήματα

Έχοντας ενώπιον του τα στοιχεία που του παραχωρήθηκαν, ο Γενικός Εισαγγελέας καταλήγει στις ακόλουθες διαπιστώσεις που δικαιώνουν τον Υπουργό Οικονομικών:

-Το οποιοδήποτε ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης του ποινικού αδικήματος της Κατάχρησης Εξουσίας είναι απορριπτέο.
-Δεν ανακύπτει θέμα αστικής ευθύνης εφόσον δεν αποδεικνύεται ότι το κράτος υπέστη οικονομική βλάβη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ουσιαστικά παραδέχεται πως ο Υπουργός Οικονομικών ενέργησε εντός του πλαισίου αρμοδιοτήτων του ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Επί του συγκεκριμένου χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του Κώστα Κληρίδη: «Δεν μπορεί να λεχθεί ότι ο αρμόδιος Υπουργός διενέργησε αυθαίρετη πράξη που παραβλέπει τα δικαιώματα άλλου… η πράξη του Υπουργού εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ δεν προκύπτει ούτε απτή μαρτυρία για παράβλεψη δικαιωμάτων άλλων προσώπων».

Στο Υπουργικό

Ο Γενικός Εισαγγελέας στη γνωμάτευσή του εντοπίζει ζήτημα παράκαμψης του ιδίου αφού δεν ζητήθηκε η έγκρισή του και μη ενημέρωση του Γενικού Λογιστηρίου, βολές που στρέφονται προς το Υπουργικό. Επισημαίνει στη γνωμάτευση πως όπως και να είχαν τα πράγματα η σύμβαση που συμφωνήθηκε με το νομικό οίκο θα πρέπει να τηρηθεί. «Το γεγονός της παράλειψης λήψης έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα και των σχολίων του Γενικού Λογιστηρίου δεν καθιστά τη σύναψη της σύμβασης παράνομη ούτε επιφέρει την αυτόματη ακυρότητα της».

Οι βολές κατά Χάρη

Το όλο θέμα με την απευθείας ανάθεση στον νομικό οίκο Freshfields Bruckhaus Deringer για αγορά υπηρεσιών, προέκυψε με επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα για τις διαδικασίες πρόσληψης του νομικού οίκου και εμπλοκή του στην ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Ο Freshfields Βρυξελλών προσελήφθη για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, λόγω της εμπειρίας του αλλά και την τεχνογνωσίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα κρατικών ενισχύσεων. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε ζητήσει τότε μεταξύ άλλων και ποινική έρευνα κατά του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την διαδικασία χωρίς προσφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X