ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κέντρο ναυτιλιακής έρευνας προχωρά στο Μακένζι

Εγκρίθηκε η αίτηση του δήμου Λάρνακας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο Μακένζι, δίπλα από τον χώρο στάθμευσης θα ανεγερθεί το κέντρο ναυτιλιακής και θαλάσσιας έρευνας καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας το οποίο εγκρίθηκε και κατατάχτηκε πρώτο από τις κυπριακές συμμετοχές και 3η πανευρωπαϊκά, όπως ανακοίνωσε με ανάρτηση του δημάρχου Λάρνακας στην σελίδα του στο Facebook.

Ο κ. Βύρας τονίζει την σημασία του έργου για τον στόχο της Λάρνακας να καταστεί πόλη της Γαλάζιας Ανάπτυξης.
Το MaRITeC-X εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ., ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, πανεπιστημιακών σχολών και επκαιδευτικών έργων, ενώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στην Κύπρο που θα προάγει την επιστημονική και επιχειρηματική αριστεία στους ιδιαίτερης σημασίας τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του ταχέως αναδυόμενου κλάδου της υπεράκτιας ενέργειας. Το πρόγραμμα είναι μείζονος σημασίας για την πόλη καθώς αναμένεται να προωθήσει την ανάπτυξη συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ κορυφαίων ιδρυμάτων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την Γαλάζια Οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη μεταφορά γνώσεων, την ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση τεχνολογιών αιχμής, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη δημιουργία κρίσιμης μάζας υποδομών καθώς και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηλείδου: Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο

Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο χαρακτήρισε σήμερα η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου την επιλογή τριών έργων που θα γίνουν στην Κύπρο και που έχουν εξασφαλίσει επιχορήγηση από την ΕΕ. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, η Υφυπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για τα τρία έργα που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 και έχουν εξασφαλίσει επιχορήγηση 15 εκ. ευρώ έκαστο από την ΕΕ και ακόμα 15 εκ. από την Κυπριακή Κυβέρνηση, σύνολο 30 εκ. ανά έργο για τρία έργα που θα γίνουν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα έχουμε και ένα έργο που σχετίζεται με τη ναυτιλία που τερμάτισε τρίτο πανευρωπαϊκά και πρώτο παγκύπρια και έχει την πλήρη στήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και της Κυβέρνησης. Σε αυτό εμπλέκονται ο Δήμος Λάρνακας, το ΕΒΕ Λεμεσού, πολλοί οργανισμοί και πανεπιστήμια, έργο με το οποίο θα μπορέσει να αναπτυχθεί κέντρο αριστείας που θα προωθεί την καινοτομία στον τομέα της ναυτιλίας»

Δεν υπάρχουν κονδύλια για πανεπιστημιακή σχολή

Παρά τις θετικές εξελίξεις για το κέντρο ναυτιλιακής και θαλάσσιας έρευνας, αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την ίδρυση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας στην Λάρνακα. Όπως ενημερώθηκαν σήμερα οι βουλευτές της επιτροπής Παιδείας συζητώντας τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια από το κράτος για χρηματοδότηση της ίδρυσης της Σχολής 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι όπως πληροφορήθηκαν σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας δεν δύναται να δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το κονδύλι για τη χρηματοδότηση και ίδρυση της σχολής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας.
Διερωτήθηκε πως γίνεται το κόστος με την προηγούμενη Σύγκλητο και σήμερα με την καινούρια Σύγκλητο να έχει τόσο μεγάλη απόκλιση και να ζητείται από το κράτος σήμερα, η συνεισφορά πέραν των 83 εκατομμυρίων ευρώ. Διερωτήθηκε επίσης πως είναι δυνατό το έργο να ήταν προηγουμένως υλοποιήσιμο και σήμερα να μην είναι.

Ανέφερε ότι αρχικά τους είχε λεχθεί από τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές ότι το ποσό που θα απαιτείτο από το κράτος ήταν περίπου της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σήμερα, πρόσθεσε, είναι τεράστια η απόκλιση με ποσό πέραν των 83 εκατομμυρίων.

Διερωτήθηκε πώς προέκυψαν σήμερα αυτά τα ερωτήματα και γιατί πάντα προκύπτουν όταν πρόκειται για τη Λάρνακα.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπουργική απόφαση για να υλοποιηθεί το έργο, όπως γνωστοποιήθηκε και σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα. Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε πάραυτα, με επιστολή, το θέμα να συζητηθεί κατεπειγόντως παρουσία του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένονται άμεσες απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών για το θέμα.

Για κοροϊδία προς του Λαρνακείς σε σχέση με την ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.

«Εξαγγέλλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον διαψεύδει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πρόκληση για τους Λαρνακείς είναι πλέον αφόρητη», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, από το 2014 μέχρι και λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές του 2018, εξήγγειλε τρεις φορές την ίδρυση της σχολής επιστημών και τεχνολογίας της θάλασσας στη Λάρνακα. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας τον Δεκέμβρη του 2018, το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει το έργο.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην περίπτωση γενικότερα των εξαγγελιών του για έργα στη Λάρνακα ξεπερνά τον προηγούμενο κακό εαυτό του, τον ταυτισμένο με τα ανυπόληπτα δεσμεύομαι», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, το 2017 πομπωδώς πήγε στη Λάρνακα και μαζί με τον κ. Βύρα εξήγγειλε τη δημιουργία αυτής της σχολής. Τώρα, πρόσθεσε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τη σχολή γιατί στοιχίζει 100 εκ. ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι δεν έχει τόσα λεφτά για να κάνει αυτό που εξήγγειλε τρεις φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι στην Επιτροπή ανακοινώθηκε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών που λέει ότι δεν μπορεί να δώσει τα λεφτά, κάτι που αφήνει εκτεθειμένο το Πανεπιστήμιο.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X