ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΤΚ: Οι κυπριακές τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνο στα stress test του ΕΕΜ

Δεν καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για το τεστ αντοχής που θα διενεργήσει ο ΕΕΜ

ΚΥΠΕ

Οι κυπριακές τράπεζες, λόγω μεγέθους, δεν πληρούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) των τραπεζών που θα διενεργήσει τον Ιανουάριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), αλλά στην άσκηση που θα διενεργήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή ανακοίνωση της ΕΑΤ ότι το τεστ αντοχής των τραπεζών θα αρχίσει στις αρχές του 2018 και κατά πόσον σε αυτό θα συμμετέχουν και οι κυπριακές τράπεζες, ο κ. Δημητρίου είπε ότι από τις 128 τράπεζες του ΕΕΜ, στον οποίο ανήκουν και οι κυπριακές τράπεζες, πληρούν τα κριτήρια γύρω στις 30 τράπεζες για να συμμετάσχουν στο τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η ΕΑΤ για να ελεγχθεί κατά πόσον οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και αν είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κυπριακές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο τεστ αντοχής που θα διενεργήσει ο ΕΕΜ, ο οποίος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές εποπτικές αρχές των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το τεστ αντοχής που θα διενεργήσει ο ΕΕΜ, αλλά σίγουρα, όπως σημείωσε, η άσκηση αυτή θα γίνει αργότερα από το τεστ αντοχής που θα διενεργήσει τον Ιανουάριο του 2018 η ΕΑΤ.

Ο ΕΕΜ - βασικός πυλώνας της τραπεζικής ένωσης - είναι ένα σύστημα που δημιούργησε η ΕΕ για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην ευρωζώνη και στα εκτός ευρωζώνης κράτη μέλη της ΕΕ που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε αυτόν. Οι δραστηριότητες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού υποστηρίζονται από έναν άλλο βασικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

Βασικοί στόχοι του ΕΕΜ είναι να εξασφαλισθεί η ενισχυμένη εποπτεία του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης, να εξασφαλισθεί στιβαρότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και να στηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης και της εσωτερικής αγοράς συνολικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση