ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:35
 

Λ. Βαράντκαρ: Είμαι πρόθυμος για εναλλακτικές όσο αφορά τα σύνορα

Ανησυχίες για την κατάσταση που θα επικρατήσει στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμος να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό, προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit και θα μπορούσε να συμβιβαστεί εάν επιτευχθούν οι στόχοι του.

Και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ, έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην πρόταση της Ιρλανδίας για τη ρήτρα του "backstop" στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας.

Και οι δύο έχουν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει μια μεγάλη αναταραχή στην οικονομία της και να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, εάν δεν βρεθεί καμία εναλλακτική και οι δύο έχουν πει ότι ακόμα και μια σημαντική παραχώρηση από την ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα ίσως να μην επαρκεί.

«Θα πρέπει να ακούσω τον πρωθυπουργό, όποιον εκλεγεί, και θα έχω την ευκαιρία να δω εάν έχουν κάποια ουσιαστική ή εφικτή πρόταση», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την ηγεσία των Τόρις την επόμενη εβδομάδα.

«Εάν έχουν προτάσεις που πραγματικά πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να τους ακούσω», δήλωσε.

«Εάν όχι, τότε προφανώς δεν μπορούμε να υπαναχωρήσουμε με κάποιο τρόπο από τη Συμφωνία Αποχώρησης ή το backstop».

Η όποια πρόταση θα χρειάζεται να διασφαλίζει ότι το Brexit δεν θα οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σκληρού συνόρου, ότι τα δικαιώματα των πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία είναι απολύτως προστατευμένα και ότι θα διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου στην οικονομία και η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Είμαι πρόθυμος να συμβιβαστώ, υπό τον όρο να πληρούνται αυτοί οι στόχοι», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

«Μπορώ να δω μια δίοδο (για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου), αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε αυτό ως δεδομένο και γι’ αυτό το λόγο εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την περίπτωση μη συμφωνίας», πρόσθεσε.

Μια εναλλακτική, δήλωσε ο Βαράντκαρ, θα ήταν το backstop να καλύπτει μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία και όχι το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), του οποίου τα 10 μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας στηρίζουν τη Συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, θα έχουν μάλλον δυσκολίες με αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X