ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με δύο ταχύτητες κινείται η ανεργία στην Ευρωζώνη

Εκ πρώτης όψεως, η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει αρκετά την τελευταία δεκαετία.

Kathimerini.gr

Η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά σε αρκετές χώρες και η εισοδηματική ανισότητα έχει διευρυνθεί ακόμη και στον πυρήνα της Ευρώπης. Μεγάλη διαφοροποίηση των συνθηκών παρατηρείται ανάμεσα σε περιφέρειες ακόμη και των ισχυρών κρατών-μελών, επισημαίνεται σε έρευνα της ING που δημοσίευσαν οι Financial Times. Στη Γερμανία, η ανεργία σε ορισμένα κρατίδια, όπως η Σαξονία-Ανχαλτ και η Θουριγγία, κινείται σε υψηλότερα ποσοστά από το 2008. Αυτή η διαφοροποίηση σημαίνει πως «πολλές περιφέρειες είναι αντιμέτωπες με παρατεταμένη στασιμότητα», αναφέρεται στην έκθεση της ING.

Εκ πρώτης όψεως, η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει αρκετά την τελευταία δεκαετία. Τον Μάρτιο κινήθηκε στο 7,7% έναντι του 12,10% που είχε καταγραφεί ως ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, η ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο εξακολουθεί να κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Το υψηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στην Ελλάδα, φθάνοντας το 18,5% τον Ιανουάριο. Στην Ισπανία, η ανεργία έφθασε προ διμήνου το 14% και στην Ιταλία το 10,2%. Σε αυτές τις χώρες, η απορρόφηση των ανέργων παραμένει μεγάλη πρόκληση. Οι διαστάσεις του προβλήματος γίνονται ιδιαίτερα αισθητές εάν συγκρίνει κανείς τα αντίστοιχα δεδομένα στις οικονομίες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Παραδείγματος χάριν, η ανεργία στη Γερμανία και στην Ολλανδία διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 3,2% και στο 3,3%, αντιστοίχως.

Στην έρευνα της ING γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην ανεργία που επικρατεί σήμερα και στο φυσιολογικό ποσοστό που ισχύει σε κάθε οικονομία της Ευρωζώνης. Προκύπτει δε πως στον ευρωπαϊκό Νότο η διαφορά μεταξύ υφιστάμενης και «φυσιολογικής» ανεργίας φθάνει το 10%. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Ισπανία, στην Ιταλία, στις βαλκανικές χώρες και στην Ελλάδα. Οι οικονομολόγοι του ολλανδικού τραπεζικού ομίλου σχολιάζουν, επίσης, πως οι μεγαλύτερες συνέπειες παρατηρούνται σε περιοχές όπου δεν πραγματοποιούνται επαρκείς επενδύσεις και έχουν μειωθεί οι δαπάνες στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχουν υποστεί οι νέοι στον ευρωπαϊκό Νότο. Παρά την πτώση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην ανεργία ατόμων από 15 μέχρι 24 ετών, εξακολουθεί να είναι υψηλή. Στην Ιταλία, η ανεργία των νέων κινήθηκε τον Φεβρουάριο στο 32,80%, αντανακλώντας μικρή πτώση από το 32,9% έναν χρόνο πριν. Στην Ισπανία, η ανεργία των νέων υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 32,40% από το ρεκόρ του 55,90% που είχε φθάσει τον Φεβρουάριο του 2013. Ωστόσο, είχε φθάσει στο ιστορικό χαμηλό του 17,20% τον Φεβρουάριο του 2007.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X