ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σταυρινίδης: Ο SSM κρατούσε από το λαιμό τη ΣΚΤ για να πωληθεί

Κύπρος Έλληνας, Χαράλαμπος Χριστοδουλίδης και Γιάννος Σταυρινίδης ενώπιον της Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με άλλες τρεις καταθέσεις συνεχίστηκαν σήμερα οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. 

Στις 09:00 κατέθεσε ο Κύπρος Έλληνας, μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2018. Ακολούθως (10:30) το νυν μέλος της Επιτροπείας (παραιτηθείς) Χαράλαμπος Χριστοδουλίδης. Στις 12:00 κατέθεσε το στέλεχος Γιάννος Σταυρινίδης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΣΚΤ.

Εξάλλου, με βάση το πρόγραμμα της Ερευνητικής, ο τρέχων κύκλος των ακροάσεων ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή, 31 Αυγούστου με τα υπό παραίτηση νυν μέλη της Επιτροπείας Γιώργο Κίττο και Πανίκο Πούρο και την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου με τον παραιτηθέντα Πρόεδρο της Επιτροπείας Γιώργο Χατζηνικόλα.

Συνεχής ενημέρωση

14:05 Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Ερευνητικής Επιτροπής

14:04 Ο SSM μας κρατούσε από το λαιμό στην διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ. Όπως ανάφερε το όλο εγχείρημα με την τράπεζα έπρεπε να πετύχει πάση θυσία προκειμένου η ΣΚΤ να μην εισέλθει σε περιπέτειες. Για το λόγο αυτό τέθηκε μια τόσο ανοιχτή διαδικασία με επιλογές στους επενδυτές λεει ο μάρτυρας

14:00 16 εταιρείες υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΣΚΤ. Από τις 16 οι οκτώ ήταν συμβατές και οι υπόλοιπες μη συμβατές πληροφορεί την Επιτροπή ο μάρτυρας.

13:44 Για τη σημερινή κατάσταση του Συνεργατισμού μια αιτία, αναφέρει ο μάρτυρας, ήταν ο χρόνος συγχωνεύσεων. Αν γινόντουσαν πιο νωρίς θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Υπήρχαν αντιδράσεις και πιέσεις γιατί θα χανόταν εξουσία και προνόμια συμπληρώνει ο μάρτυρας.

13:37 Η κρατική στήριξη έπρεπε να φύγει γρήγορα από την ΣΚΤ που έπρεπε να πάει σε ιδιώτες επενδυτές. Έπρεπε να κλείσει ένα κατάστημα και είχαμε διαδηλώσεις δεν μπορούσαμε να μετακινήσουμε έναν υπάλληλο αναφέρει ο μάρτυρας.

13:31 Μετά τις συγχωνεύσεις αναφέρει ο κ. Σταυρινίδης η ΣΚΤ κατέστη ένα δομημένο περιβάλλον όπου υπήρχαν επιτροπές έλεγχοι και ουδείς μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Ο πρώτος στόχος ήταν η πάση θυσία προστασίας των καταθετών και μετά ο σεβασμός στο μέτοχο που ήταν το κράτος. Ο κ. Σταυρινίδης, όπως ο ίδιος είπε, είναι ένας από τους υπαλλήλους που δέχθηκε το σχέδιο Εθελουσίας Εξόδου.

13:20 Ο κ. Χαραλάμπους επανέρχεται στο θέμα πρόσληψης του μάρτυρα ζητώντας να πληροφορηθεί αν στην συνέντευξή του για πρόσληψη ήταν παρών και ο Μάριος Κληρίδης. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν αρνητική. Ο κ. Χαραλάμπους παρατηρεί πως δεν είναι περίεργο ο μελλοντικός προϊστάμενος να μην συμμετέχει στην όλη διαδικασία με τον κ. Σταυρινίδη να συμφωνεί και να σημειώνει παράλληλα ότι δεν ήταν δική του ευθύνη η παρουσία ή όχι του κ. Κληρίδη με τον κ. Χαραλάμπους να συμφωνεί.

13:16 Τα δύσκολα για την ΣΚΤ ήλθαν το καλοκαίρι του 2017 που ο χρόνος τελείωσε. Όλα είχαν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος αναφέρει ο κ. Σταυρινίδης.

13:11 Την εργοδότησή του στην ΣΚΤ ο κ. Σταυρινίδης τη χαρακτήρισε πρόκληση για τον ίδιο. «Απολάμβανα της εμπιστοσύνης δυο Γενικών Διευθυντών και τριών Προέδρων Επιτροπείας». Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι παραξενεύτηκε με την παραίτηση Τάκη Ταουσίανη. «Όταν μπήκα στην ΣΚΤ πίστευα ότι είναι ένας οργανισμός που έπρεπε να αλλάξουν όλα και να "Είμαστε και τυχεροί" για να καταστεί βιώσιμος».

13:06 Ο κ. Σταυρινίδης καλείται από τον πρόεδρο της Επιτροπής να εκφράσει άποψη για το θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών σε ποσοστό 25% που δεν τελεσφόρησε. Η παραχώρηση δωρεάν μετοχών προέκυψε ως ανάγκη προκειμένου η ΣΚΤ να έχει πρόσβαση στις αγορές με ταυτόχρονη μείωση της κρατική παρουσίας στη μετοχική δομής της. «Τότε έπεσε η ιδέα για τις δωρεάν μετοχές ιδέα που εγκαταλείφθηκε μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν».

13:01 Ο κ. Σταυρινίδης υποστηρίζει πως όλοι γνώριζαν πως από την πρώτη αναδιάρθρωση της ΣΚΤ πως το κράτος μπήκε στον Συνεργατισμό για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Όλοι γνώριζαν, συνεχίζει, με βάση τον οδικό χάρτη του τότε πως το κράτος θα παρέμενε στο τέλος με ένα ποσοστό 25%.

12:55 Ο κ. Σταυρινίδης παρουσιάζει στην Επιτροπή την επιστολή πρόσληψής του τον Ιούνιο του 2015 την οποία υπογράψει ο Μάριος Κληρίδης. Όπως αναφέρει η επιστολή αναφέρει ότι προσλαμβάνεται ως προϊστάμενος Στρατηγικής.

12:51 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ουσιαστικά πραγματοποιεί μιας μορφής «αντεξέταση» του κ. Σταρινίδη στη βάση των όσων κατέθεσαν ο Μάριος Κληριδης και ο Παύλος Θεοδότου.

12:48 Η Τρόικα όπως λέει ο κ. Σταυρινίδης είχε θέσει θέμα δημιουργίας επικοινωνιακής δομής για να ανακοπεί των εκροών καταθέσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάλαβα το επικοινωνιακό χαρτοφυλάκιο. Ανάθεση που έγινε από την ηγεσία του ΣΚΤ στην οποία συμμετείχε και ο κ. Κληρίδης συμπληρώνει. «Με τον ΥΠΟΙΚ υπάρχει σχέση. Έχει βαφτίσει τον γιό μου». Ο ΥΠΟΙΚ προσπάθησε να με αποθαρρύνει για τη ΣΚΤ με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια τράπεζα σε μεταβατικό στάδιο.

12:38 Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρατηρεί πως τα όσα αναφέρει ο μάρτυρας «αντιφάσκουν με τα όσα κατέθεσε ο Μάριος Κληρίδης» . Ο μάρτυρας απαντά πως τότε ο κ. Χατζηγιάννης προσέλαβε βοηθό όχι όμως τον ίδιο. «Δεν είχα υπερεξουσίες. Ούτε δάνεια έδινα ούτε διαγραφές ούτε αναδιαρθρώσεις αποφάσιζα. Άρα δεν είχα super εξουσίες».

12:34 Στην ΣΚΤ αναφέρει πως προσελήφθηκε στις 2 Μαΐου το 2014 με δοκιμαστική περίοδο. Η δοκιμαστική περίοδος ολοκληρώθηκε το 2015 όπου συνέχισε την εργασιακή του σχέση. Όταν πήγε στην ΣΚΤ καταγεγραμμένα καθήκοντα θέσεις δεν υπήρχαν παραδέχεται ο κ. Σταυρινίδης. Όπως υποστηρίζει όταν πήγε στην ΣΚΤ γνώριζε ότι είχε διπλή γραμμή αναφορά στον πρόεδρο τον κ. Χατζηγιάννη και τον Γενικό Διευθυντή τον κ. Κληρίδη. Ο ίδιος απορρίπτει τα όσα είπε ο κ. Κληρίδης στην κατάθεσή του ότι προσλήφθηκε ως βοηθός του κ. Χατζηγιάννη.

12:25 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιάννος Σταυρινίδης στέλεχος ΣΚΤ Ο κ. Σταυρινίδης ζητά από τον πρόεδρο της Επιτροπής να αναγνώσει την επιστολή που είχε κοινοποιήσει προ ημερών στην Επιτροπή. Ο Γιώργος Αρέστη απαντά πως η Επιτροπή δεν λειτουργεί με τον τρόπο αυτό εκφράζοντας τη διαφωνία του για το ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Σταυρινίδης αναφέρει στην Επιτροπή τα ακαδημαϊκά του προσόντα.

11:50 Ο μάρτυρας ερωτηθείς από τον Γιώργο Γεωργίου απάντησε πως δεν θυμάται ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβάλει η ΣΚΤ στην Altamira σε περίπτωση που η συμφωνία που έχουν τερματιζόταν με υπαιτιότητα της ΣΚΤ.

11:44 Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστηρίζει πως από τη συνεργασία με την Altamira υπάρχει προοπτική. Όπως αιτιολογεί ένας εκ των μετόχων της Altamira είναι και το APOLLO το οποίο πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 2,8 δις ευρώ ΜΕΔ της τράπεζας Κύπρου. Ο Κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί πως για τα δάνεια αυτά υπάρχει προοπτική να υπάρξει συνεργασία με την Altamira.

11:38 Το επιχειρηματικό μοντέλο της ΣΚΤ έπασχε και αυτό το είχαμε κληρονομήσει αναφέρει ο μάρτυρας. Δεν έχει παρθεί διαφορετική απόφαση που να αφορά το πλαίσιο συνεργασίας της ισπανικής Altamira με την ΣΚΤ απαντά ο κ. Χριστοδουλίδης σε ερώτηση του κ. Αρέστη.

11:24 Εν αντιθέσει με τα όσα έχουν ακουστεί από άλλους μάρτυρες, ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί πως η παρουσία του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ στην ΣΚΤ Διονύση Διονυσίου δεν ήταν αρνητική.

11:23 Χαρ. Χριστοδουλίδης: Η πολιτική εξόδου του κράτους από ΣΚΤ ανήκε στο μέτοχο, το κράτος δηλαδή. Ο χειρισμός της εξόδου δεν ήταν αποκλειστικά στα χέρια της Επιτροπείας. Στο κομμάτι της συγχώνευσης ΣΠΙ καθυστέρησε πολύ λόγω έντονων αντιδράσεων συνεργατιστών. Χάσαμε δυο πολύτιμα χρόνια 2014 – 2015 και ασχολούμαστε με θέματα που δεν έπρεπε να μας απασχολούν. Παράλληλα υπήρχαν πολλοί ανίκανοι (Διευθυντικά στελέχη) στα ΣΠΙ στην Διαχείριση Κινδύνων.

11:00 Ο μάρτυρας αναφέρεται στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης αναφέροντας τους λόγους μου συνέβαλαν να μειωθεί το εταιρικό προφίλ. Για τη συμμετοχή του κράτους στη μετοχική δομή του Συνεργατισμού ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η έξοδος του κράτους από τον Συνεργατισμό ήταν η «Αχίλλειος Πτέρνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

10:52 Ενώπιον της Επιτροπής ο Χαράλαμπος Χριστοδουλίδης Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ Ο μάρτυρας καλείται να αναφερθεί στην παραίτηση του Μάριου Κληρίδη συμφωνώντας με τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι η παραίτησή του τον προβλημάτισε.

10:25 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον μάρτυρα αν υπήρχε ανησυχία μετά την ενημέρωση ότι η Ελληνική είχε αναθέσει μελέτη στην PWC για το ενδεχόμενη συγχώνευσης της τράπεζας με ΣΚΤ. Φήμες υπήρχαν και προτάσεις υπήρχαν απαντά ο μάρτυρας και προσθέτει. «Ήδη από το 2015 η Τράπεζα Κύπρου είχε ενδιαφερθεί να αποκτήσει το Συνεργατικό των κυβερνητικών υπαλλήλων. Δυο χρόνια είμασταν στην πρίζα, περισσότερο λειτουργούσαμε ως πυροτεχνουργοί. Περισσότερο όμως μας ανησυχούσαν οι εκροές καταθέσεων και οι συνεχείς φήμες».

10:00 Η Επιτροπή επικεντρώνεται στο κατά πόσο υπήρχε θέμα κακής εταιρικής διακυβέρνησης στη ΣΚΤ. Ο μάρτυρας διευκρινίζει πως όταν οι εποπτικές αναφερόντουσαν σε κακή διακυβέρνηση δεν εννοούσαν πάντα σε ηγετικό επίπεδο. Ο μάρτυρας ανέφερε παραδείγματα όπου ο SSM γινόταν δέκτης παραπόνων ή καταγγελιών από την Κύπρο για ζητήματα προσφορών ή και για την Altamira.

09:43 Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρατηρεί πως από τα λεγόμενα του μάρτυρα εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο χειρισμός της ΣΚΤ από τον SSM πραγματοποιήθηκε κατά δυσμενή τρόπο.

09:34 Ο πρόεδρος της Επιτροπής επικεντρώνεται στα ΜΕΔ της ΣΚΤ. Το 2017 η ΣΚΤ είχε 7,5 δισ. ευρώ. Έπρεπε να μειωθούν στο 20% πράγμα αδύνατο όπως τονίζει ο μάρτυρας. Από Αύγουστο 2017 έως τέλος του χρόνου εκείνου τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.

09:24 Αναφέρεται σε ένα ταξίδι στη Φρανκφούρτη. Οι επόπτες εκεί μας ανάφεραν πως πρόκριναν την διάσπαση της ΣΚΤ σε καλή και κακή με το καλό κομμάτι να δίνεται σε ένα ένα επενδυτή που βρίσκεται στην Κύπρο

09:20 Ο μάρτυρας αναφέρεται στους λόγους παραίτησής του

-Υπήρχε πίεση για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή από επόπτες όχι και με τόσο διαφανείς διαδικασίες.

-Εμείς προσθέτει υποστηρίζαμε μια ανοιχτή διαδικασία.

-Επίσης μας πίεζαν να ανοίξουμε πριν ξεκινήσει η διαδικασία την τράπεζα πληροφοριών και δεδομένων της ΣΚΤ.

-Μας απειλούσαν ότι αν δεν την ανοίγαμε η ΣΚΤ θα έμπαινε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Αυτή η πρακτική έφερε την ΣΚΤ σε δύσκολη θέση.

09:00 Ενώπιον της Επιτροπής ο Κύπρος Έλληνας Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ

Ο μάρτυρας αναφέρει πως το 1980 προσλήφθηκε στην τράπεζα Κύπρου. Τα ακαδημαϊκά του προσόντα όπως αναφέρει τα απόκτησε παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το 2018 παραιτήθηκε από μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ θέση την οποία κατείχε από το 2016. Η παραίτηση του κ. Έλληνα προηγήθηκε των ομαδικών παραιτήσεων των μελών της Επιτροπείας. Οι εξελίξεις στην ΣΚΤ όπως αναφέρει στην Επιτροπή ο μάρτυρας τις επέβαλαν οι εποπτικές αρχές από την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση