ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτρα κατά της μετατροπής καταθέσεων σε ξένο νόμισμα λαμβάνει η Τουρκία

Οι εμπορικές τράπεζες στερούνται, ουσιαστικά, ρευστότητα 4,2 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα

Kathimerini.gr

Αυστηρότατα κριτήρια στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών θέτει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για να αναχαιτίσει τη μετατροπή καταθέσεων σε ξένο νόμισμα. Οι εμπορικές τράπεζες στερούνται, ουσιαστικά, ρευστότητα 4,2 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα, διότι αυξάνονται οι συντελεστές διαθεσίμων για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα κατά 200 μονάδες βάσης. Απώτερος στόχος είναι να συγκρατηθεί η μετατροπή των αποταμιεύσεων των πολιτών σε ξένο νόμισμα, μια τάση που έχει καλλιεργηθεί λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Προκειμένου να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους από την πτώση της τουρκικής λίρας κατά 37% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018, οι πολίτες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας τοποθετούν τα χρήματά τους σε συνάλλαγμα και ξένα επενδυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων μετάλλων, φθάνοντας το ιστορικό υψηλό των 182 δισ. δολαρίων στις 17 Μαΐου. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας εποπτικής αρχής (BDDK), οι τοποθετήσεις σε συνάλλαγμα αναλογούν στο 55% των συνολικών καταθέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Με τα νέα μέτρα γίνεται πιο δαπανηρό για τις τράπεζες να διατηρούν καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα, σχολιάζει παράγοντας του κλάδου. «Σκοπός της κεντρικής τράπεζας είναι να γίνουν ελκυστικότερες οι καταθέσεις στο εγχώριο νόμισμα, αλλά με την απόφαση αυτή ενισχύονται έμμεσα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας», προσθέτει ο ίδιος, διατηρώντας την ανωνυμία του. Δεν είναι πρώτη φορά που η Αγκυρα λαμβάνει μέτρα για να αποθαρρύνει τη μετατροπή καταθέσεων σε συνάλλαγμα. Τον Μάιο φορολόγησε τις πωλήσεις συναλλάγματος με 0,1%. Την περασμένη εβδομάδα, η BDDK επέβαλε 24ωρη καθυστέρηση στις αγορές συναλλάγματος άνω των 100.000 δολαρίων από ιδιώτες.

Οι συνθήκες στην τουρκική οικονομία είναι αρκετά δυσμενείς, με την ανάπτυξη να υποχωρεί κατά 3% το δ΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο υψηλός πληθωρισμός που έχει εξασθενίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αν και τον Απρίλιο διολίσθησε στο 19,5% από το 25,24% που ίσχυε τον Οκτώβριο, παραμένει υψηλός. Πάντως, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί μια αύξηση των επιτοκίων και άρα του κόστους δανεισμού στην οικονομία, αν και αναλυτές τονίζουν πως είναι απαραίτητη για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός αλλά και η πτώση της λίρας. Μέσα Μαΐου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s τόνισε πως η Τουρκία χρειάζεται ένα συγκροτημένο και αξιόπιστο σχέδιο για να αποφύγει μια ακόμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. «Εάν η κυβέρνηση αποτύχει να προωθήσει ένα τέτοιο σχέδιο για να αντιμετωπίσει διαρθρωτικά προβλήματα και να περιορίσει τις διακυμάνσεις στην τουρκική λίρα, τότε θα ενταθούν οι πιέσεις στην αξιολόγηση της οικονομίας», είχε σχολιάσει ο Ιβ Λεμάι, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου Moody’s.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X