ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
The G C Institute
The G C Institute
Τελευταία Ενημέρωση: 14:53
 

Moody's: Βλέπει μέτρια κέρδη για τις τράπεζες το 2018

Η ανάκαμψη υποστηρίζει την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών, τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και νέα δάνεια

Newsroom K

Οι θετικές προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αντανακλούν την άποψη του Moody's ότι η γρήγορη οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών, τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και τα νέα δάνεια, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Moody's Investors Service.

"Διατηρήσαμε τις θετικές μας προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα", δήλωσε η Μελίνα Σκουρίδου, βοηθός αντιπρόεδρος της Moody's, αναλυτής και συγγραφέας της έκθεσης. "Κατά την άποψή μας, η οικονομία της Κύπρου θα επεκταθεί δυναμικά, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αδύναμης ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, καθώς και στην αύξηση των κερδών και του κεφαλαίου τους".

Η Moody's προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2018 και 2,8% το 2019, που οφείλεται στον άνοδο του τουρισμού, στην ανθεκτική εγχώρια κατανάλωση και στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα βελτιωθούν περαιτέρω, αλλά το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα περιορίσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά την αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ακίνητα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση της αδύναμης δανειακής τους ποιότητας. Η Moody's αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τρεις βασικές εγχώριες τράπεζες θα μειωθούν στο 35% -38% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους μέχρι το τέλος του 2018, από περίπου 45% το Σεπτέμβριο του 2017.

Η Moody's αναμένει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θα αυξηθούν με μέτριο ρυθμό σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα, αλλά το κεφάλαιό τους παραμένει ευάλωτο λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν καλύπτονται από ταμειακές προβλέψεις.

Το κενό στις προβλέψεις καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ασφάλειες σε ακίνητα, αλλά οποιαδήποτε πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων θα αποδυνάμωνε την ικανότητα των τραπεζών να ανακτούν τα χρέη μέσω πωλήσεων ακινήτων και θα έπρεπε να αφαιρέσουν πρόσθετες προβλέψεις. "Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις προβλέψεις συν το κεφάλαιο είναι περίπου 120% - ένας από τους πιο αδύναμους στο σύμπαν του Moody's", προσθέτει η κ. Σκουρίδου.

Οι εγχώριες κυπριακές τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια κέρδη το 2018, λόγω του χαμηλότερου κόστους τροφοδότησης. Η Moody's προβλέπει ένα καθαρό κέρδος συνολικού τομέα μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από αναμενόμενη ζημία ύψους € 600 εκατομμυρίων έως € 700 εκατομμύρια το 2017.

Οι προοπτικές της Moody's αφορούν όλες τις τράπεζες με εγχώριες δραστηριότητες, αλλά κυρίως στις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και το Συνεργατισμό, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% του ενεργητικού του συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X