ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Να δημιουργήσουν υπεραξία τα 100 εκατ. του μερίσματος

Περίσσια κριτική και ανησυχία για το πακέτο μέτρων που συζητά Κυβέρνηση - ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μεγάλη κριτική αλλά και ανησυχία επήλθε στην κοινωνία, στα πολιτικά πηγαδάκια, αλλά και στους θεσμούς που επιβλέπουν τα οικονομικά της Κύπρου για το πακέτο μέτρων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζουν από κοινού Κυβέρνηση, Δημοκρατικός Συναγερμός και Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι συζητήσεις έγιναν «εξαγγελίες» κυρίως από τους Προέδρους των δύο κομμάτων, αλλά και από μεριάς Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείο που έχει να επωφεληθεί περισσότερο από τα 100 εκατομμύρια του κοινωνικού μερίσματος.

Η ακτινογραφία των 100 εκατομμυρίων γίνεται ως εξής. Πρώτο μέτρο είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 5 σεντ του ευρώ στο λίτρο, μέτρο που θα κοστίσει 45 εκατ. ευρώ. Δεύτερο μέτρο, είναι η αύξηση της σύνταξης κατά 50 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρο που θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ. Τρίτον, μία επιδότηση επιτοκίου σε δανειολήπτες που είναι «καλοπληρωτές», επί της ουσίας μια αντίστροφη διαδικασία από αυτή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω, η φορολογική ελάφρυνση η οποία η Κυβέρνηση έχει προτείνει και έχει ήδη προϋπολογίσει για το 2019, είναι μόνο τα 45 εκατ. ευρώ των «καυσίμων». Με μία διαφορά. Η Κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει και προτείνει να μειωθεί η φορολογία πάνω στους τόκους των καταθέσεων, θέλοντας να ενθαρρύνει την αποταμίευση, ύψους 45 εκατ. ευρώ. και όχι για ένα μέτρο όπως της μείωσης των καυσίμων κατά 5 σεντ. του ευρώ. Αναλυτές σημειώνουν στην «Κ» πως λανθασμένες αποφάσεις, πόσω μάλλον σε μορφή «τσεκουθκιών», πέραν του ότι έχουν επαναλαμβανόμενο δημοσιονομικό κόστος, δημιουργούν ηθικούς κινδύνους και νέες απαιτήσεις δίχως να χτίζεται κάτι νέο, σε νέες μα συνάμα γερές βάσεις. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε σε παλαιότερες Κυβερνήσεις, στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν και αποδεδειγμένα απέτυχε.

Σε πολιτικά πηγαδάκια σχολιάζουν πως ο Υπουργός Οικονομικών ενδεχομένως να κουράστηκε να παρουσιάζεται ο «κακός» και δίνει όχι μόνο τη δυνατότητα να μετατραπεί το προϋπολογισμένο «45άρι» στη μορφή που θέλουν Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά να λάβουν και άλλα τόσα. Μην ξεχνάμε πως και κ. Νεοφύτου αλλά και κ. Παπαδόπουλος ανέτρεξαν το βράδυ της Τρίτης και «τουίταραν» τη συνάντηση μεταξύ των δύο, του κυρίου Γεωργιάδη και της κυρίας Αιμιλιανίδου για να πιστωθούν πρόωρα την όποια επιτυχία. Στον λόφο του Προεδρικού πάντως υπάρχει δυσαρέσκεια γι' αυτή την προσπάθεια πίστωσης.

Χρειάζονται επιχειρήματα

Μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κοινωνικών μέτρων που να δίνουν μια υπεραξία και όχι να έχουν κοντόφθαλμη ή μια παλαιική λογική επιδοτήσεων. Σημείωσε πως τώρα είναι η χρονική στιγμή να κρατήσει η Κυβέρνηση το πλεόνασμα του μισού και πλέον δισ. ευρώ ως «μαξιλάρι για δυσκολίες» ή τουλάχιστον να το χρησιμοποιήσει για έργα που να έχουν όφελος οι πολίτες μακροπρόθεσμα. Αφού αυτό θα είναι ένα ετήσιο δημοσιονομικό βάρος εξήγησε, τα 45 εκατ. των καυσίμων δεν πρέπει να μειώσουν την τιμή της βενζίνης κατά τη γνώμη του, αλλά να επενδυθούν για χρησιμοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Ή τουλάχιστον για δημιουργία λεωφορειολωρίδων και αγορά περισσότερων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για να προωθηθεί αλλιώς η μετακίνηση των Κυπρίων πολιτών. Μπορεί να μην είναι εκτός δημοσιονομικών ορίων, αλλά εκτίμησε πως οι σχεδιασμοί των 100 εκατ. που αναμένεται συνολικά να δοθούν δεν βρίσκονται σε σωστή βάση. «Η κοινωνική παροχή πρέπει να έχει επιχειρήματα και όραμα 20ετίας - 30ετίας», συμπλήρωσε.

Απαντάμε με αποτελέσματα

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στην «Κ» πως προτιμά να εκφράζονται ανησυχίες και να υπάρχει έγνοια για να μην επιστρέψει η Κύπρος στα παλιά και να προκύψει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Παρόλα αυτά, ο Υπουργός ανέφερε πως απαντά σε αυτές τις ανησυχίες με τα αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης. «Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά μετά το μνημόνιο που πέτυχε η Κύπρος το πρώτο μικρό πλεόνασμα των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017, τη δεύτερη χρονιά μετά το μνημόνιο αλλά και προεκλογική χρονιά, διευρύναμε το πλεόνασμα στα 350 εκατ. ευρώ. Το 2018 υπολογίζουμε ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα, γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, εκ των αποτελεσμάτων κρινόμαστε», κατέληξε.

Σημειώνεται πως ότι και να αποφασίσει η Βουλή μαζί με τα κόμματα, ο Προυπολογισμός για το 2019 έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και δεν πρόκειται να γίνουν οι όποιες αλλαγές. Τα μέτρα, το ύψος τους και το πως θα δοθούν είναι ακόμα υπό συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση