ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο πακέτο στήριξης 1,9 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ

Τι προβλέπει το πακέτο

Kathimerini.gr

Μία ημέρα μετά την απόφαση για τη δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε τη νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και κάλεσε το Κογκρέσο να «δράσει άμεσα», να το ψηφίσει και να το προωθήσει.

Το νέο πακέτο τόνωσης προβλέπει 350 δισ. δολ. για άμεση αποστολή επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό, 350 δισ. δολ. για οικονομική ενίσχυση στις πολιτειακές και τοπικές αρχές, 170 δισ. δολ. για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας εκτάκτου ανάγκης με 400 δολάρια την εβδομάδα σε κάθε δικαιούχο.

Προϋπολογίζει επίσης 160 δισ. δολ. για την επανέναρξη των πανεπιστημίων και των σχολείων, 120 δισ. δολ. για εμβολιασμούς και την ανίχνευση των κρουσμάτων και 250 δισ. δολ. για την επέκταση των φοροαπαλλαγών σε όσους έχουν παιδιά.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά τονωτική ένεση που, αν εγκριθεί, θα χορηγηθεί ως στήριξη στην αμερικανική οικονομία. Εχει προηγηθεί το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων, που μετά μακρά περίοδο ατελέσφορων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς ενέκρινε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα και βέβαια το πρώτο πακέτο των 3 τρισ. δολ., τη θεαματική ένεση που αποφασίστηκε να χορηγηθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου την άνοιξη του περασμένου έτους, όταν δεχόταν το πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times υπογραμμίζει πως ο Τζο Μπάιντεν μάλλον υιοθετεί το πρόσταγμα που έμμεσα του έχει δώσει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, εκείνη που εκπροσωπεί ο Μπέρνι Σάντερς, και δεν είναι άλλο από ένα: να είσαι γενναιόδωρος.

Ανακοινώνοντας το πακέτο του 1,9 τρισ., ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε πως θα εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κυριάρχησαν τελικά και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου και θα προωθήσει ένα ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα χωρίς καμία από τις συνήθεις αναστολές των Δημοκρατικών σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, «ιστορικής κλίμακας επενδύσεις σε υποδομές, στη μεταποίηση, στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και στην καθαρή ενέργεια» και κάλεσε τους Αμερικανούς να «φανταστούν ένα μέλλον made in America». Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, στη σχετική ομιλία του ο νέος πρόεδρος θύμισε ελαφρώς τον λαϊκισμό του Ντόναλντ Τραμπ που μετά τέσσερα χρόνια οι επανειλημμένες υποσχέσεις του για επενδύσεις σε έργα υποδομής έμειναν στην πλειονότητά τους μόνον λόγια.

Σκιαγραφώντας τους στόχους του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως φιλοδοξεί να βγάλει 12 εκατ. Αμερικανών από τη φτώχεια, ενώ σκοπεύει να προωθήσει τη θεσμοθέτηση εθνικού βασικού ωρομισθίου ύψους 15 δολαρίων. Μερικές ώρες νωρίτερα, την Πέμπτη το πρωί, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν αιφνιδιαστικά μια αύξηση των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας και επανέφεραν την ανησυχία για το πόσο ισχυρή είναι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, το νέο πακέτο αποτελεί το πρώτο βήμα του νέου προέδρου στην αντιμετώπιση του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να παρουσιαστούν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.
Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης πως η επόμενη φάση στο οικονομικό πρόγραμμα του Μπάιντεν θα είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δαπανών σε έργα υποδομής, «πράσινης» ενέργειας και αναβάθμισης της παιδείας που θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα, τον μεγάλο πλούτο και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του κόμματός του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, υποσχέθηκαν να «εργαστούν άμεσα για να μετατρέψουν το σχέδιο του προέδρου σε νομοθεσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X