ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:30
 

Νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ - Τ. Βίζερ ο επικεφαλής επιτροπής σοφών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

To νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων των τραπεζών, ενέκρινε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες καθορίζουν κεφαλαιακές απαιτήσεις που ισχύουν για τις τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στους ισολογισμούς τους. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα αφιερώνουν επαρκείς ίδιους πόρους όταν τα νέα δάνεια καθίστανται ανεπαρκή και θα δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποφυγή της συσσώρευσης νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δέχεται το Συμβούλιο, ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται γενικά μη εξυπηρετούμενο, όταν πέρασαν πέραν των 90 ημερών χωρίς ο δανειολήπτης (εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο) να πληρώσει τις συμφωνηθείσες δόσεις ή τόκους ή όταν είναι απίθανο ο δανειζόμενος να το επιστρέψει. Όταν οι πελάτες δεν τηρούν τις συμφωνηθείσες συμφωνίες αποπληρωμής τους, η τράπεζα πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια με την υπόθεση ότι το δάνειο δεν θα επιστραφεί. Αυτό αυξάνει την ανθεκτικότητα της τράπεζας σε δυσμενείς διαταραχές, διευκολύνοντας τον ιδιωτικό καταμερισμό κινδύνων, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για δημόσια παρέμβαση. Επιπλέον, η αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης. Διατηρεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενθαρρύνει τη χορήγηση δανείων για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας εντός της Ένωσης.

Με βάση έναν κοινό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες εισάγουν μια «προληπτική εγγύηση», δηλαδή την κάλυψη ελάχιστης ζημίας για το ποσό των χρημάτων που χρειάζονται οι τράπεζες για να καλύψουν τις ζημίες που προκαλούνται από τα μελλοντικά δάνεια, εκτέλεση. Θα ισχύουν διαφορετικές απαιτήσεις κάλυψης ανάλογα με τις ταξινομήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανειστών ως "ακάλυπτες" ή "εξασφαλισμένες" και κατά πόσο η ασφάλεια είναι κινητή ή ακίνητη.

Το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης θα είναι το εξής (κατά το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο και 9ο έτος αντίστοιχα):
Για τα εξασφαλισμένα στεγαστικά δάνεια 0% 0% 25% 35% 55% 70% 80% 85% 100%
Ενυπόθηκα δάνεια επί κινητών αξιών 0% 0% 25 % 35% 55% 80% 100%  
Μη εξασφαλισμένα δάνεια 0% 35% 100%

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη σύσταση "ομάδας σοφών υψηλού επιπέδου" σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική για την ανάπτυξη.

Η ομάδα θα προεδρεύεται από τον Thomas Wieser και θα περιλαμβάνει 8 ανεξάρτητα μέλη. Θα πρέπει να υποβάλει, έως τον Οκτώβριο του 2019, έκθεση στην οποία θα περιγράφονται τα προβλήματα και οι δυνατότητες εξορθολογισμού του τρόπου χρηματοδότησης των αναπτυξιακών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ και θα προτείνονται πιθανές επιλογές για τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος πλαισίου.

Η ομάδα επιφορτίζεται ειδικότερα με την εξέταση όλων των υφιστάμενων αναπτυξιακών μέσων που υπάγονται στη διαχείριση της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) καθώς και με τον καθορισμό του τρόπου μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής για την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους εμπλεκόμενους εθνικούς και διεθνείς φορείς.

Η ομάδα σοφών αναμένεται να εκδώσει τις συστάσεις της με βάση:
- αξιολόγηση της ικανότητας του τρέχοντος συστήματος να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της ΕΕ για την εξωτερική δράση και την ανάπτυξη,
- ανάλυση των δυνατών και αδύνατων σημείων όλων των εμπλεκόμενων μέσων και φορέων,
- τις δυνατότητες κάθε θεσμικού φορέα να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τις κρατικές δανειοδοτικές πράξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X