ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο σχέδιο από το Πεκίνο για επιτάχυνση της ανάπτυξης

Αυξάνει κατά 188 δισ. δολ. τις χορηγήσεις πιστώσεων στις επιχειρήσεις

THE GUARDIAN

Στην παλιά και γνώριμη συνταγή της ανάπτυξης μέσω του εκτεταμένου δανεισμού επιστρέφει και πάλι η Κίνα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της, αλλά παράλληλα επιστρατεύει σειρά μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αιτία είναι αυτή τη φορά η κλιμακούμενη κρίση του στεγαστικού κλάδου, με την πτώχευση του στεγαστικού κολοσσού της Evergrande να φαίνεται πλέον αναπόφευκτη και να υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Τα σχέδια του Πεκίνου ολοκλήρωσε χθες η επιτροπή ανωτάτων συμβούλων του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, τα οποία αφορούν πρωτίστως σχέδιο της κεντρικής τράπεζας που έχει στόχο την αύξηση του δανεισμού στις επιχειρήσεις και την άμεση παροχή βοήθεια στη στεγαστική αγορά. Προκειμένου να αυξηθούν οι χορηγήσεις πιστώσεων, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 0,5 εκατοστιαία μονάδα το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες. Δίνει, έτσι, στον τραπεζικό κλάδο τη δυνατότητα να αυξήσει τον δανεισμό κατά 1,2 τρισ. γιουάν, ποσό αντίστοιχο των 188 δισ. δολαρίων, που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα, άλλωστε, με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ξινχουά», το Πεκίνο αποφάσισε να «προωθήσει την κατασκευή προσιτών κατοικιών, να στηρίξει την αγορά στέγης και να ανταποκριθεί συνολικά καλύτερα στις θεμιτές ανάγκες στέγασης του κινεζικού πληθυσμού». Πηγές όσων παρευρέθησαν στη συνεδρίαση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τους συμβούλους του ανέφεραν στο «Ξινχουά» ότι τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς στέγης «θα προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο τόνωσης του κλάδου».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Πεκίνου, αναλυτές της UBS τόνισαν πως αποτελούν «σαφές μήνυμα» χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Αλλοι παράγοντες της αγοράς παρέμειναν πάντως επιφυλακτικοί και επισήμαναν πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υπογράμμισε στη σχετική ανακοίνωσή της την ανάγκη να παραμείνει συνετή η νομισματική πολιτική στη χώρα. Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Εβανς Πρίτσαρντ, οικονομολόγο αναλυτή θεμάτων Κίνας στην Capital Economics, οι ανακοινώσεις του Πεκίνου ισοδυναμούν με «άνοιγμα της δημοσιονομικής στρόφιγγας, αλλά όχι πλημμύρα από δημοσιονομικά μέτρα». Ο ίδιος προέβλεψε, άλλωστε, πως αυτού του είδους η δημοσιονομική χαλάρωση θα περιφρουρήσει την οικονομία της χώρας, αλλά δεν θα εμποδίσει την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξής της.

Η οικονομία της Κίνας δεν σημειώνει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που αναμενόταν για φέτος, καθώς πλήττεται για ακόμη μία φορά από τους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομίας, τα νέα κύματα της πανδημίας και βέβαια την κρίση στη στεγαστική αγορά που επί πολλά χρόνια αποτέλεσε κύριο μοχλό ανάπτυξης. Από τον Οκτώβριο το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2022 στο 5,6%. Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης που εντυπωσιάζει τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά είναι μέτριος έως μικρός αν συγκριθεί με τα συνήθη μεγέθη της κινεζικής οικονομίας. Αναφερόμενη στην τρέχουσα κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε τη Δευτέρα πως η Κίνα πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία όταν θα ανακάμψει οριστικά από την ύφεση της πανδημίας, αλλά προς το παρόν η οικονομία της επιβραδύνεται. Οπως υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, «η Κίνα πέτυχε μια πραγματικά αξιοσημείωτη ανάκαμψη, αλλά αυτή τη στιγμή χάνει την κεκτημένη ταχύτητα και η ανάπτυξή της επιβραδύνεται. Δεδομένου, όμως, ότι αποτελεί τη ζωτική μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, η απόφαση της ηγεσίας της να λάβει δραστικά μέτρα για να διασφαλίσει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας θα βοηθήσει όχι μόνο την Κίνα, αλλά και όλο τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X