ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Ντάισελμπλουμ:  Η Κύπρος, η αιτία της τραπεζικής ένωσης

Ως βάπτισμα του πυρός χαρακτηρίζει την διάσωση του κυπριακής οικονομίας για τον Ντάϊσελμπλουμ η Financial Times.

Newsroom K

Περαιτέρω προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ευρωζώνη καθώς εξακολουθεί να μην είναι ανθεκτική στις κρίσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα του απερχόμενου Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, σε δηλώσεις του λίγες ώρες προτού παραδώσει και επίσημα την σκυτάλη στον διάδοχο του Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξη του στις Financial Times ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ευρωστία του ενιαίου νομίσματος θα εξαρτηθεί από την αύξηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας και τη βελτίωση της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν μεγάλο μέρος της εργασίας. «Αν θα υπάρξει  οικονομική κρίση αυτόν τον χρόνο, πολλές χώρες αλλά και η ένωση στο σύνολο της δεν είναι προετοιμασμένη, δήλωσε. Υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνεχίσει, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν τις κύριες μακροοικονομικές εξουσίες και αρχές.

Καταγράφεται πάντως, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ, η χειρότερη κρίση χρέους για τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων διάσωσης της Κύπρου και της Ελλάδας. Στη θητεία του, η ΕΕ δημιούργησε επίσης την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της πίστης στην ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος του μπλοκ, το οποίο ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί ως το πιο περήφανο επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Χαρακτήρισε ως τεράστια τα επιτεύγματα της τραπεζικής ένωσης, καθώς έχει αναγκάσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν πραγματικά να καθαρίσουν το χάος, να εξετάσουν τους ισολογισμούς τους, να πάρουν τις απώλειές τους, να δημιουργήσουν περισσότερες προβλέψεις, να πουλήσουν κακά χαρτοφυλάκια, να πάνε στις αγορές και να εισάγουν νέα κεφάλαια. Και αιτία αυτής (της τραπεζικής ένωσης), όπως ο ίδιος αναφέρει, ήταν η Κύπρος.

Βάπτισμα του πυρός η Κύπρος

Το βάπτισμα του πυρός για τον κ. Ντάισελμπλουμ ήρθε με την διάσωση της Κύπρου το 2013. Η πρώτη εκδοχή η οποία είχε συμφωνηθεί (οριζόντιο κούρεμα), είχε επικριθεί έντονα για την επιβολή εισφοράς στους καταθέτες των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ που κανονικά θα προστατεύονταν από το δίκαιο της ΕΕ.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ παραδέχεται ότι το σχέδιο δεν έπεισε την κοινή γνώμη ότι δεν συνιστούσε παραβίαση της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ήταν μια πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει, η συμφωνία διάσωσης άλλαξε μέρες αργότερα για να διαφυλάξει τους μικρότερους καταθέτες και να επικεντρωθεί περισσότερο στο κούρεμα των κατόχων τραπεζικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πιστωτών.

Αυτή η κίνηση, συνέχισε ο κ. Ντάισλεμπλουμ, ήταν μια «αλλαγή παιχνιδιού» με διακλαδώσεις πέρα από την Κύπρο, ενώ υπογράμμισε ότι οι πιστωτές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι για απώλειες. Αυτό το βήμα, όπως ανέφερε, άνοιξε το δρόμο για μια τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, η οποία θα συνδύαζε μηχανισμούς υποστήριξης σε επίπεδο ΕΕ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με κανόνες για την ευθύνη των πιστωτών.

Η ανησυχία του για την Ελλάδα

Ένα μεγάλο κεφάλαιο κατά τη διάρκεια της θητείας του κ.Ντάισελμπλουμ ήταν η ανησυχία για την Ελλάδα,  με την κρίση του χρέους της χώρας να κορυφώνεται το 2015.

Σχολιάζοντας τα σενάρια που έπαιζαν για το Grexit και τον ρόλο της Γερμανίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν ήταν η Γερμανία αλλά  χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης - πολλοί με χαμηλότερο πλούτο ανά κεφαλή από την Ελλάδα - που έχασαν περισσότερο την υπομονή τους με την Αθήνα.

«Πίσω από την ευρεία πλάτη της Γερμανίας υπήρχαν αρκετές χώρες που ευθυγραμμίζονταν, οι οποίοι απλά είπαν:« Τελειώσαμε. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε πλέον με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Σχέδιο Β », είπε.

Ο ίδιος, σημείωσε, δεν υποστήριξε ποτέ μια ελληνική έξοδο, η οποία θα ήταν «πραγματικά καταστροφική» και ένα «τεράστιο λάθος».

Μετά τον Βαρουφάκη όλα άλλαξαν

Η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, ανέφερε και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος.

 «Ο Πρωθυπουργός [Αλέξης] Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλότος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα είναι πλέον ευκολότερα από τότε. . . είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση », δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Είπε ότι ορισμένα από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να αποκαταστήσουν τα κατακερματισμένα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», αλλά ότι οι συζητήσεις έχουν πλέον μετατοπιστεί από τη σύσφιξη της ζώνης στη μεταρρύθμιση.

«Κλειδί η υπομονή»

Ερωτηθείς για τη συμβουλή που θα πρότεινε στον κ. Centeno, είπε ότι το κλειδί είναι η υπομονή και η «ενεργητική στάση».

 «Δεν είναι κάτι που συμβαίνει γύρω σου. Θα πρέπει να εμπλακείτε στην ουσία, μέσα στην διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Μην επιτρέπετε την ήττα, ούτε καν να μπείτε στην διαδικασία να το σκεφτείτε», είπε καταληκτικά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X