ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:24
 

Αισιόδοξος ο κ. Αρέστη για την παράδοση εγγράφων από SSM

Κατέθεσε για πρώτη φορά πολιτικό πρόσωπο ενώπιον της Επιτροπής και συγκεκριμένα ο Αντώνης Πασχαλίδης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τέσσερις μάρτυρες βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Το πρόγραμμα της Τετάρτης περιλάμβανε την πρώτη παρουσία πολιτικού προσώπου και μάλιστα Υπουργού της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Ενώπιον της Επιτροπής παρουσιάστηκε ο Αντώνης Πασχαλίδης, υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την περίοδο Φεβρουάριος 2008 – Αύγουστος του 2011. Η κλήση του κ. Πασχαλίδη αλλά ενδεχομένως και άλλων Υπουργών που πέρασαν από τον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο κρίθηκε επιβεβλημένη για το λόγο ότι ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου μέχρι κάποια χρονική στιγμή ήταν η εποπτεύουσα αρχή του Συνεργατισμού.

Επίσης στην δημόσια ακρόαση ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Βαρνάβα Κουρουνά, ενώ ενώπιον της Επιτροπής παρουσιάστηκε ο Όμηρος Πισσαρίδης, Γενικός Διευθυντής της Axia Venture Croup, και ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρώην Ανώτερος Διευθυντής της ΣΚΤ.

Συνεχής ενημέρωση

12:52 Ολοκληρώθηκε η διαδικασία

12:50 Ο μάρτυρας κατέθεσε στην Επιτροπή διάφορα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του ενώ απάντησε κυρίως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επιπρόσθετες χρεώσεις που είχαν επιβληθεί στα επιτόκια του Συνεργατισμού.

12:43 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για δεύτερη φορά ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρώην Ανώτερος Διευθυντής της ΣΚΤ.

12:30 Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Πισσαρίδη

12:25 Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Αρέστη για το θέμα τω διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Σε κάποιο σημείο της κατάθεσης του Γενικού Διευθυντή της Axia Ventures Group, κ. Όμηρου Πισσαρίδη, ο κ. Αρέστη ανέφερε πως οι προσπάθειες παράδοσης εγγράφων στην Επιτροπή, βρίσκονται σε καλό δρόμο.

12:10 Ο ΥΠΟΙΚ έχει καλό όνομα στους επενδυτές και όταν έρχονται στην Κύπρο επιθυμούν να συναντηθούν μαζί τους, αναφέρει ο μάρτυρας σε ερώτηση για τις συναντήσεις ΥΠΟΙΚ με επενδυτές.

12:03 Ο μάρτυρας αναφέρεται στις πρώτες επαφές που έγιναν για τη διαχείριση των ΜΕΔ. Έθεσε ως χρονικό ορόσημο την πρώτη κάθοδο του αμερικάνικου επενδυτικού ταμείου APOLLO. Όπως είπε πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις με τον ΥΠΟΙΚ προτού γίνουν επαφές με ΣΚΤ αλλά και τις τράπεζες Κύπρου και Ελληνική. Στις συναντήσεις με τον ΥΠΟΙΚ το αντικείμενο ήταν που πάει η οικονομία και πως προχωρά το θέμα αποκρατικοποίησης της Cyta.

11:56 Ο μάρτυρας ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής είπε πως σήμερα υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα Διαχείρισης ΜΕΔ. Η πρώτη επαφή της Axia – Altamira με ΣΚΤ έγινε με τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Με τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ στη ΣΚΤ δεν έγινε επαφή κατά την κάθοδο της Altamira στην Κύπρο. Η επαφή έγινε αργότερα αναφέρει ο κ. Πισσαρίδης.

11:51 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Όμηρος Πισσαρίδης, Γενικός Διευθυντής της Axia Venture Group. Ο μάρτυρας αναφέρεται στη σχέση της εταιρεία του με την Altamira

11:25 Στα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο ανέρχεται η προμήθεια της ισπανικής Altamira για το ΜΕΔ της ΣΚΤ με βάση τη συμφωνία ανέφερε ο κ. Κουρουνάς στην Επιτροπής. Το μήνα η προμήθεια της εταιρείας ανέρχεται στο 1,9 εκατ. ευρώ συμπλήρωσε ο μάρτυρας.

11:20 Για την συμφωνία με την Altamira ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν συμμετείχε ούτε στις διαπραγματεύσεις ούτε στη λήψη της τελικής απόφασης για τη συμφωνία της ΣΚΤ με την Altamira.

10:32 Χειριστήκαμε 30 χιλιάδες λογαριασμούς με αναδιαρθρώσεις, τερματίσαμε λογαριασμούς συνολικής αξίας 648 εκατ. ευρώ στην τριετία 2015-2017 και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες εναντίον των κακοπληρωτών δανειοληπτών, αναφέρει ο μάρτυρας

10:24 Στο θέμα των αναδιαρθρώσεων ο κ. Χαραλάμπους υποστηρίζει πως σε μια ομάδα ανθρώπων πάνω από 3 χιλιάδες πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) υπήρχε έκθεση 900 χιλιάδων ευρώ . Υπήρχαν υπερβάσεις σε πολλούς από αυτούς τους λογαριασμούς. Η μέση καθυστέρηση ή υπερβάσεις ήταν 3 χρόνια. Κάποια από αυτά τα ΠΕΠ χρωστούσαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους. Η πολιτική της ΣΚΤ με τα ΠΕΠ ήταν να τους χειριζόμαστε όπου τους άλλους πελάτες. Τα ΠΕΠ τα γνωρίζαμε από το ίδιο το σύστημα. Ο μάρτυρας ερωτηθεί αναφέρει πως 623 λογαριασμοί Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων παραμένουν Μη Εξυπηρετούμενοι ενώ σε σύνολο οι εξυπηρετούμενοι και μη εξυπηρετούμενοι λογαριασμού Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων στη ΣΚΤ ανέρχονται στους 1156.

10:07 Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του κ. Πασχαλίδη και συνεχίζεται η κατάθεση του Βαρνάβα Κουρουνά που δεν είχε ολοκληρωθεί χθες. Ο Γιώργος Χαραλάμπους ρωτά τον μάρτυρα για την πρακτική που ακολουθείτο στο Συνεργατισμό με τις διαγραφές μέρους δανείων χωρίς η ΣΚΤ να επιδιώκει την είσπραξη οφειλών από πρόσωπα που ήταν συνδεδεμένα με το δάνειο. Ο μάρτυρας δεν απορρίπτει τα όσα ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους πλην όμως παρέπεμψε σε αποφάσεις που λαμβάνονταν σε ηγετικό επίπεδο.

09:57 Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε σε μια συνάντηση που είχε γίνει επί Υπουργίας του όπου το θέμα ήταν οι προειδοποιήσεις του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη πως ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αν γινόντουσαν τεστ κοπώσεως. Όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης το Υπουργείο Οικονομικών, τότε, καθησύχαζε λέγοντας πως οι υποδείξεις του κ. Ορφανίδη ήταν υπερβολές.

09:35 Ο κ. Αρέστη διαβάζει επιστολή του Αθανάσιου Ορφανίδη με στάλθηκε το 2009 στον Αντώνη Πασχαλίδη στην οποία τον προειδοποιούσε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας του Συνεργατισμού αλλά επιδείνωση. Ο κ. Πασχαλίδης απαντά πως ο ίδιος ενημέρωσε το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ενώ κάλεσε σε συνάντηση την ηγεσία του Συνεργατισμού. Ο κ. Πασχαλίδης υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήθελε από τότε να κλείσει ο Συνεργατισμός. Πίεζαν το Υπουργείο Οικονομικών.

09:28 Για τον κ. Πασχαλίδη ο Συνεργατισμός ξέφυγε από τον σκοπό που είχε. Ουδείς τιμωρήθηκε αναφέρει ο μάρτυρας για σοβαρά παραπτώματα. Ο Συνεργατισμός έδινε δάνεια την περίοδο του Χρηματιστηρίου για την αγορά μετοχών ή δάνεια σε επιχειρηματίες γης. Η απορία του προέδρου της Επιτροπής είναι πως ευρήματα στις ετήσιες εκθέσεις δεν λαμβάνονταν υπόψη σε πολιτικό επίπεδο.

09:20 Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η ετήσια έκθεση για τον Συνεργατισμό παρουσιαζόταν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορά που προκαλεί την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής ο οποίος διερωτάται πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν λάμβανε υπόψη του σημαντικές αναφορές για τα κακώς κείμενα στον Συνεργατισμό. Ο μάρτυρας απαντά πως και ο ρόλος του Υπουργικού ήταν περιορισμένος.

09:00 Ενώπιον της Επιτροπής ο Αντώνης Πασχαλίδης, πρώην Υπουργός Εμπορίου

Ο κ. Πασχαλίδης όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής κλήθηκε λόγω των αρμοδιοτήτων που είχε ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου στο Συνεργατισμό. Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν πολιτικός προϊστάμενος του Συνεργατισμού αλλά δεν είχε ουσιαστικές εξουσίες. Τον ουσιαστικό έλεγχο στον Συνεργατισμό όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης τον είχε το Συμβούλιο ο Έφορος και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X