ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:55
 

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας πλήττει τη Γερμανία

Η Daimler αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την κερδοφορία της λόγω των πρόσθετων δασμών 25% που επέβαλε η Κίνα στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ.

Newsroom Κ, Αθήνα

Εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στη γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2018 μετά τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο επί τρίτο συναπτό μήνα, που ανακοινώθηκε χθες.

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τον κίνδυνο μιας έστω και μικρής συρρίκνωσης του ΑΕΠ στη Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ακόμη και εάν υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο», αναφέρουν αναλυτές της J.P. Morgan.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως καταγράφηκε πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας σε όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας, δηλαδή τις αυτοκινητοβιομηχανίες, την ενέργεια και τις κατασκευές.

Ενισχύονται έτσι οι φόβοι για μια κρίση στις οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως είναι η Γερμανία, λόγω της πολιτικής προστατευτισμού που ασκεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας ήδη κηρύξει εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας. Η φορολόγηση εισαγωγών από την Κίνα και τα αντίποινα του Πεκίνου έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκές εταιρείες, προκαλώντας ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Daimler που αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ετήσια κερδοφορία της λόγω των πρόσθετων δασμών 25% που επέβαλε η Κίνα στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ. H Daimler μαζί με την BMW και την Volkswagen διαθέτουν εργοστασιακές μονάδες στις ΗΠΑ και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους κατευθύνεται στην Κίνα.

Αν και το Πεκίνο έχει αναστείλει προσωρινά τους πρόσθετους δασμούς, για ένα τρίμηνο από τις αρχές Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, παραμένει το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Μια ύφεση στη Γερμανία θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη καθώς πρόκειται για την ισχυρότερη οικονομία από τα 19 κράτη-μέλη. Αβεβαιότητα για την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης υπάρχει, επίσης, από τον κίνδυνο για ένα σκληρό Brexit σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσύρει σταδιακά τη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοζε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση όταν καταγράφεται πτώση του ΑΕΠ επί δύο συναπτά τρίμηνα. Στη Γερμανία έχει ήδη παρουσιαστεί συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 15 Ιανουαρίου έχει δρομολογηθεί η επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης στο δ΄ τρίμηνο του 2018. Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο αναθεώρησε προς τα κάτω τις ετήσιες προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη το 2018. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε δηλώσει πως η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί κατά 1,5% με 1,6% το 2018 αντί του 1,8% που προβλεπόταν αρχικά. «Τα τελευταία στοιχεία για τη γερμανική οικονομία και ειδικότερα τον βιομηχανικό κλάδο της χώρας είναι ιδιαίτερα αδύναμα. Κατά την άποψή μας αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις που μάλλον θα έχουν προκληθεί από την εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου», σχολίασε ο Αντρέας Ρις, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για τη Γερμανία.

Xαμηλή ανάπτυξη το α΄ εξάμηνο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη νωρίτερα από τα μέσα του 2020, υπολογίζουν διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ενώ τερμάτισε το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα τέλη Δεκεμβρίου. Οικονομολόγοι και αναλυτές των αγορών εικάζουν, ωστόσο, πως η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της εάν συνεχιστεί η επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων της Ευρωζώνης.

Το ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας μαζί με το ελβετικό KOF και την ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat προβλέπει ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μόνον κατά 0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2018, το α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2019. Επιπροσθέτως αναμένουν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2019. Τον Δεκέμβριο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο χαμηλό τετραετίας. Παράλληλα, η ανάπτυξη κινήθηκε στο 0,2% το γ΄ τρίμηνο, αντανακλώντας επίσης τον βραδύτερο ρυθμό της τελευταίας τετραετίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X