ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Συνεργατισμός αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη

Οι κανονικές τραπεζικές εργασίες, μαζί με το προσωπικό τους, θα οδηγηθούν ως ένα ενιαίο σύνολο σε ό,τι νέο προκύψει.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε ρυθμούς «κανονικής» τράπεζας αναμένεται να τρέξει η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα από τον Ιούνιο του 2018 και έπειτα, σε μια χρονιά που δεν απογοητεύει από σκοπιάς τραπεζικών εξελίξεων για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.

Η απόφαση της Δευτέρας από το Συνεργατισμό, τον φέρνει πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησης των δεσμεύσεών του, ώστε να γίνει τραπεζικό ίδρυμα το οποίο θα έχει το ίδιο καθεστώς όπως όλες οι άλλες οι τράπεζες. Αυτή είναι άλλωστε και η θέση της Φρανκφούρτης για το Συνεργατισμό, ότι δηλαδή δεν μπορεί μία τράπεζα που λειτουργεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι εκτεθειμένη στο κράτος, όπως ο Συνεργατισμός που το κράτος κατέχει αυτή τη στιγμή πάνω από το 99% του μεριδίου του.

Ο Συνεργατισμός μπαίνει στην τελική ευθεία του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που είχε υπογράψει μετά και τη τελευταία του στήριξη από το κράτος, έχοντας προχωρήσει σε μείωση των καταστημάτων, του προσωπικού, έχει κάνει νομική συγχώνευση αλλά και έχει κάνει συμφωνία με την Altamira για να διαχειριστεί τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της Τράπεζας. Η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού δεν είναι μια «περίεργη εξέλιξη», καθώς πάντα ήταν μια ιδιωτική τράπεζα. Όταν το κράτος μπήκε στη ΣΚΤ για να τη στηρίξει, από τότε είχε εξαγγελθεί πως κάποια στιγμή θα «έφευγε» από αυτήν, αφού δεν είναι τραπεζικά υγιές ένα κράτος να έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της οποιασδήποτε τράπεζας.

Επενδυτικές επιλογές

Οι επιλογές που θα έχει ένας επενδυτής είναι δύο: Πρώτον μπορεί ένας επενδυτής να αγοράσει τις κανονικές τραπεζικές εργασίες της ΣΚΤ και δεύτερον είτε το καλό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας (Εξυπηρετούμενα Δάνεια) είτε το «κακό» χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια). Όπως δήλωσε στην «Κ» και ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Γιάννης Σταυρινίδης, το προφίλ κινδύνου του κάθε επενδυτή που θα προσελκύσει η ΣΚΤ είναι διαφορετικό, δηλαδή υπάρχουν επενδυτές που αγοράζουν κανονικές τραπεζικές δραστηριότητες και υπάρχουν και επενδυτές που αγοράζουν Μη Εξυπηρετούμενα.

Εξήγησε πως ο επενδυτής που θα αναλάβει τις κανονικές τραπεζικές εργασίες είτε θα συνεχίσει να λειτουργεί την Τράπεζα όπως λειτουργεί σήμερα ο Συνεργατισμός, αλλά δίχως Μη Εξυπηρετούμενα στα βιβλία του, είτε θα είναι κάποιος επενδυτής που έχει επενδύσει ήδη σε κάποιο κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα και θα θελήσει, αποκτώντας αυτό το περιουσιακό στοιχείο να τα ενώσει, είτε να μπει νέος επενδυτής στη ΣΚΤ και να αγοράσει και άλλη Τράπεζα και να τις ενώσει. Όπως και να έχει, οι επιλογές που θα προκύψουν θα εξαρτηθούν σε πρώτη φάση από τα ονόματα και τη φύση των ονομάτων που θα δηλώσουν συμμετοχή στο εικονικό βιβλίο ενδιαφέροντος που έχει ανοίξει από τη Δευτέρα 19 του μήνα και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αξιολογηθεί η κάθε προσφορά που θα καταβληθεί για να γίνουν τα όποια σενάρια. Πηγές από τη Citigroup πάντως ανέφεραν στην «Κ» λακωνικά πως δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία, αλλά το μήνυμα είναι ότι ο Συνεργατισμός προχωρά, αυτή είναι η ουσία.

Νωρίς για εργαζομένους

Αν και ο κ. Σταυρινίδης υπογράμμισε πως οι καταθέτες θα πρέπει να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν θα βρίσκονται σε μια τράπεζα στην οποία δεν υπάρχουν Μη Εξυπηρετούμενα, από ένα καταθέτη που είναι πελάτης μιας τράπεζας που υπάρχουν πολλά Μη Εξυπηρετούμενα, ερωτηθείς σχετικά για τους εργαζομένους της Τράπεζας και το μέλλον τους, είπε ότι είναι αρκετά νωρίς για να συζητάμε κάτι τέτοιο. Εκείνο που είπε, είναι ότι οι κανονικές τραπεζικές εργασίες, μαζί με το προσωπικό τους, θα οδηγηθούν ως ένα ενιαίο σύνολο σε ό,τι νέο προκύψει, άρα και δεν υπάρχει φόβος για το οτιδήποτε.

Όσον αφορά στα λεγόμενα του κ. Σταυρινίδη, πράγματι δεν αναμένεται από την ίδια την Τράπεζα να υπάρξει διαφοροποίηση για τους εργαζομένους. Όμως, μετά από τέτοιες ενέργειες –σε παγκόσμιο επίπεδο- ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές και στα εργασιακά των υπαλλήλων της ΣΚΤ. Και αυτό, διότι αν ο καινούργιος επενδυτής αποφασίσει πως οι υπάλληλοι της ΣΚΤ είναι πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά λειτουργικά έξοδα για την Τράπεζα, τότε ενδεχομένως να πει ότι «δεν χρειάζομαι τον Χ αριθμό υπαλλήλων, άρα και προχωρώ σε Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου».

Στον αντίποδα, εάν ο επενδυτής που θα ενδιαφερθεί θελήσει να επεκτείνει τις εργασίες της Τράπεζας, τότε υπάρχει και ένα ενδεχόμενο ακόμα και να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων της Τράπεζας. Το παραπάνω δίλημμα προκύπτει πλέον λόγω τεχνολογικής αναβάθμισης των τραπεζών που είναι επιτακτική. Δηλαδή, δεν είναι ένα ζήτημα μόνο για το Συνεργατισμό καθώς όλες οι κυπριακές τράπεζες τονίζουν ότι η τεχνολογική εξέλιξή τους είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη. Όπως είχε καταγράψει και παλαιότερο ρεπορτάζ της «Κ», το οποίο πλέον μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της ΣΚΤ στο μέλλον, αναμένονται καταστήματα στα οποία η φυσική παρουσία των εργαζομένων της Τράπεζας θα είναι μειωμένη. Είναι εξάλλου κοινός τόπος πλέον ότι πολλές τραπεζικές εργασίες επιτυγχάνονται μέσω των εφαρμογών των κινητών τηλεφώνων, άρα δίχως να χρειάζονται τραπεζικοί υπάλληλοι για να τις περαιώσουν.

Καμία αποτυχία

Φτάνοντας σχεδόν στο τέλος Μαρτίου, πρέπει να πιστωθεί στην Τράπεζα πως δεν συνέβη τίποτε αρνητικό, όπως οι ψίθυροι μετέφεραν εδώ και μήνες για πιθανή αποτυχία του. Δεν έκλεισε ο Συνεργατισμός, δεν έγινε κούρεμα, δεν έχασαν οι καταθέτες τα χρήματά τους, όπως το τελευταίο διάστημα φημολογείτο, ψίθυροι που έκαναν τους καταθέτες να προχωρούν σε αναλήψεις φοβούμενοι ότι θα έχαναν τις καταθέσεις τους.

Αλλάζει το σκηνικό

Το τέλος του δρόμου της διάσωσης του Συνεργατισμού, από ό,τι φαίνεται θα αλλάξει το τραπεζικό σκηνικό. Ο Συνεργατισμός, με αυτή την κίνηση της αύξησης κεφαλαίου και όχι των υφιστάμενων μετοχών του, διότι αυτό που ανακοίνωσε δεν προβλέπει να πωληθούν οι μετοχές που έχει το κράτος στη ΣΚΤ, θα κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κύπρο.

Πάντως, μερικοί από τους 13 εκπροσώπους funds που συνάντησε στο Λονδίνο η Διοίκηση της ΣΚΤ και εξέφρασαν ενδιαφέρον, δραστηριοποιούνται ήδη στο νησί. Συγκεκριμένα, όπως κατεγράφη και σε ρεπορτάζ της «Κ», μέσα στους ενδιαφερόμενους είναι η ThirdPoint, που είναι μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας. Άλλοι εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων που βρίσκονται εντός της χώρας για να βολιδοσκοπήσουν το Συνεργατισμό είναι της Apollo Global και της ToscaFund. Φήμες επίσης υπάρχουν – και όπου υπάρχει καπνός υπάρχει μάλλον και φωτιά- ότι ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν και άλλες τράπεζες του νησιού. Άρα, με την ευκαιρία που δίνει ο Συνεργατισμός με αυτή την κίνηση, μπορεί να τον απορροφήσει άλλη Τράπεζα της χώρας και να δημιουργήσει ένα καινούργιο σχήμα, εν μέσω εξαγοράς – συγχώνευσης.

Win –Win situation

Λαμβάνοντας υπόψη το κυβερνητικό σχέδιο «Εστία» που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, στην περίπτωση που έρθει επενδυτής και ζητήσει τα «καλά» δάνεια του Συνεργατισμού, τότε τα «κακά» δάνεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μεταφερθούν στην «Εστία». Άρα, στο τέλος της ημέρας ο Συνεργατισμός που θα μείνει, εάν μείνει, θα έχει λίγα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X