ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:14
 

Στις 29 Οκτωβρίου αρχίζει η συζήτηση για την ΕΣΤΙΑ

Ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών το Σχέδιο επιδότησης δόσεων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Σχέδιο Εστία, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ύστερα από σχετικό αίτημα μελών της Επιτροπής.

Αυτό αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την οποία συζητήθηκαν δύο προτάσεις νόμου, που αφορούν την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε δανειολήπτες που είναι συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η συζήτηση σε σχέση με τις δύο προτάσεις νόμου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παράλληλα θα παρουσιάσει το Σχέδιο Εστία.

Η μία πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και η άλλη πρόταση από Πρόεδρο και τον βουλευτή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) Χρίστο Χρίστου και Λίνο Παπαγιάννη, αντίστοιχα. Υπέρ της παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε συνεπείς δανειολήπτες τάχθηκαν όλα τα κόμματα μέλη της Επιτροπής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργείο τάσσεται εναντίον των δύο προτάσεων νόμου γιατί θα δημιουργήσει έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό με τη δημοσιονομική επίπτωση να υπολογίζεται γύρω στα €35 εκατομμύρια και σημείωσε ότι περίπου τα οικιστικά δάνεια ανέρχονται στα €7 δισεκατομμύρια και με ένα μέσο όρο επιτοκίου 2% το κόστος ανέρχεται στα €35 εκ.

Επί του προκειμένου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής σε σχέση με την φιλοσοφία των δύο προτάσεων νόμου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι «η ουσία είναι να έχουμε τις τελικές παραμέτρους του Σχεδίου Εστία ώστε να προσαρμοστούν πάνω στις δύο αυτές προτάσεις».

Ο Επίτροπος είπε ότι «εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα στο Σχέδιο Εστία και τη φιλοσοφική ανάγκη να συζητηθεί το σημερινό θέμα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια» και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό ένας που έχει περιουσία μισό εκατομμύριο να παίρνει ενίσχυση από το κράτος και ένας συνταξιούχος, ο οποίος είναι απόλυτα συνεπής (με τις υποχρεώσεις του) και με εισόδημα 25.000 μέχρι 30.000 το χρόνο να μένει εκτός» και η ακίνητη περιουσία του να είναι μόνο η καθαρή αξία του σπιτιού του, αφού αφαιρέσεις το χρέος που του αναλογεί να πληρώσει.

«Αυτό είναι κάτι εντελώς παράλογο και χρήζει διόρθωσης αλλά η διόρθωση πρέπει να έρθει μαζί με την τελική μορφή του Σχεδίου Εστία. Όταν θα ξέρουμε τις παραμέτρους του Σχεδίου Εστία θα πρέπει να τις εντάξουμε σε αυτή την πρόταση για να εφαρμόσουμε δικαιοκρατικά επιτέλους την αρχή της ισότητας

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο λόγος πίσω από αυτή την συζήτηση δικαιολογεί πλήρως τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Σχέδιο Εστία και σημείωσε ότι η μαγική λέξη που περιγράφει τις απόψεις του ΔΝΤ για το Σχέδιο είναι το moral hazard (ηθικός κίνδυνος), ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει «πολλές επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ θα εγκρίνει αυτό το Σχέδιο ως έχει» και «κατά πόσον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συγκατανεύσουν σε αυτό το σύστημα».

Ανέφερε επίσης ότι εκείνο που θα εγκρίνουν θα είναι πολύ διαφορετικό από το υφιστάμενο Σχέδιο και πρόσθεσε ότι αυτό το Σχέδιο εδράζεται σε ένα πολύ έξυπνο μηχανισμό που είναι η διαγραφή του ποσού εκείνου που φέρνει το outstanding balance στο επίπεδο της αγοραίας αξίας του ακινήτου.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εμπεριέχεται μέσα στον κώδικα δεοντολογίας της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας και αν εφαρμόζαμε σωστά την οδηγία της ΚΤ δεν θα φθάναμε στην ανάγκη να κάνουμε αυτό το πράγμα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες, όπως είπε, αυτή η Βουλή επιτέλους άρχισε να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μεριμνά και για τον συνετό φορολογούμενο και τον συνεπή δανειολήπτη.

Ανέφερε ότι για δεκαετίες τρέχαμε να λύνουμε προβλήματα που δημιουργούσαν κάποιες τάξεις και φορτώναμε επιπρόσθετο κόστος στο συνεπή και συνετό Κύπριο πολίτη και πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις νόμου για φοροελαφρύνσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες αν και κινούνται στην ορθή πολιτική θέση δεν είναι στοχευμένες».

Ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε το ότι υπάρχει πλέον η σχολή σκέψης του ορθολογισμού και σημείωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα «πάνω στην πολιτική θέση ότι πρέπει να δίδουμε προτεραιότητα σε αυτούς που στηρίζουν τα δημόσια οικονομικά αλλά και μέσα από τη συνέπεια τους στο να πληρώνουν τις δόσεις τους διατηρούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Είπε ακόμη ότι με το να δίνεις φοροελάφρυνση στον συνετό αποκλείεις πρώτα και πάνω από όλα αυτούς που πρέπει να κοιτάξεις ως πρώτη προτεραιότητα και ανέφερε ως παράδειγμα όταν ανδρόγυνο που δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος όταν έχει εισόδημα η σύζυγος €20.000 και ο σύζυγος άλλες €20.000.

Με το να δώσεις φοροελάφρυνση, αν αυτό το ζευγάρι είναι συνεπέστατο στο να πληρώνουν τη δόση του δανείου τους δεν τους δίνει κίνητρο, ούτε ανταμοιβή αφού δεν πληρώνουν φόρο, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι δύο προτάσεις νόμου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση "μια κατεύθυνση όπου ένοιωθα μοναξιά για δεκαετίες στην πολιτική", όπως είπε, «γιατί δεν σερνόμουν πίσω από αυτούς που έπαιζαν πουρούδες, διότι οι συνεπείς πολίτες δεν είναι στον χαρακτήρα τους να παίζουν πουρούδες και το σύστημα έτρεχε μόνο σε αυτούς που δημιουργούσαν το πρόβλημα».

Ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία και με την Κυβέρνηση «με ποιους τρόπους να δώσουμε στον πολίτη να αισθανθεί πως υπάρχει ένα νομοθετικό Σώμα με κοινωνική ευαισθησία αλλά και με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι οι δύο προτάσεις νόμου περιλαμβάνουν θετικά στοιχεία, αλλά δεν μπορεί να εξεταστούν, όπως είπε, χωρίς να ληφθεί υπόψη το γενικότερο φορολογικό πλαίσιο.

Επίσης, ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του ΑΚΕΛ για την ανάγκη, όπως είπε, «εισαγωγής ρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν αυτές τις προτάσεις κοινωνικά πιο δίκαιες αλλά πιο στοχευμένες και να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τη γενική οικονομική θέση των δανειοληπτών».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι σήμερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο μαζί με τη συζήτηση για το Σχέδιο Εστία που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή να γίνει ταυτόχρονα συζήτηση για ενδεχόμενα κίνητρα ή επιβράβευση δανειοληπτών οι οποίοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρούμε την ισορροπία και σε αυτό το θέμα.

«Να βρούμε εκείνους τους τρόπους ώστε όσοι είναι συνεπείς να μην νοιώθουν ότι το μόνο ενδιαφέρον είναι να λύσουμε προβλήματα όσων δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους για διάφορους λόγους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα στην παρουσία του ΥΠΟΙΚ «θα δούμε με ποιο τρόπο θα πετύχουμε αυτή την ισορροπία γιατί με βάση και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί σήμερα υπάρχουν κενά».

Ανέφερε ότι άποψη της Επιτροπής είναι ότι «μπορούμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους μαζί με την Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για το πώς αυτή η πολιτεία, όπως είπε, θα επικροτήσει, θα επιβραβεύσει και θα δώσει κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Ανέφερε ότι η πρόταση της Συμμαχίας έχει να κάνει με την φοροαπαλλαγή για τα δάνεια, τα οποία αφορούσαν την πρώτη κατοικία και είναι εξυπηρετούμενα και πρόσθεσε ότι οι δανειολήπτες παρά τη μείωση των εισοδημάτων τους προτίμησαν να στερηθούν άλλα αγαθά ή να στερήσουν από τα παιδιά τους άλλα αγαθά, αλλά ανταποκρίνονταν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό δεν θα έχει μεγάλο κόστος για το κράτος και καυτηρίασε την στάση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο με ένα μπακαλίστικο υπολογισμό, όπως είπε, «πέταξε ένα νούμερο για να εκφοβίσει τάχα για σημαντική απώλεια των εσόδων του κράτους».

Ανέφερε ότι ως κράτος τα τελευταία χρόνια έχουμε καλλιεργήσει την κουλτούρα να επιβραβεύομαι αυτούς που παρανόμησαν ή παρατυπούσαν και πρόσθεσε ότι με τη φορολογική αμνησία επιβραβεύσαμε ως κράτος όλους τους φοροφυγάδες οι οποίοι πλήρωσαν ένα πάρα πολύ μικρό φόρο για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα λεφτά τους, με την πολεοδομική αμνηστία επιβραβεύσαμε όσους παρανόμησαν στις οικοδομές και με το πρόγραμμα Εστία όπως έχει σήμερα, φαίνεται ότι θα επιβραβεύσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα πληρώσουν για αυτούς οι συνεπείς και νόμιμοι φορολογούμενοι».

Αυτό το κράτος πρέπει να αντιστρέψει αυτή την φιλοσοφία και κουλτούρα και να αρχίσει να τιμωρεί τους παρανομούντες και να επιβραβεύει αυτούς που είναι νόμιμοι και συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως προς τη φιλοσοφία αυτή και εξέφρασε την ετοιμότητα της Συμμαχίας οι προτάσεις νόμου να εμπλουτιστούν με νέες ιδέες αρκεί να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα.

Ανέφερε ότι δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα και ενώ μπορούσαν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις δεν το έκαναν.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί την ομοφωνία που φαίνεται να υπάρχει στα μέλη της Επιτροπής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να έρθει και η ίδια με δικά της μέτρα που ξεπερνούν τις δυνατότητες του κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η σκέψη είναι καλοπροαίρετη να βρεθεί κάποιος τρόπος να ενισχύονται και οι δυσπραγούντες καλοπληρωτές δανειολήπτες στοχευμένα, προσθέτοντας ότι λανθασμένη η μέθοδος που επέλεξαν η Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ καθώς δεν είναι με φορολογικές απαλλαγές που απευθύνονται σε προνομιούχους που θα γίνει αυτή η εργασία.

Ανέφερε ότι μια στοχευμένη εργασία για δίκαιη και δικαιολογημένη στήριξη των ευάλωτων καλοπληρωτών δανειοληπτών προϋποθέτει την ταξινόμηση των δανειοληπτών και τον διαχωρισμό μεταξύ των στρατηγικών κακοπληρωτών και των καλοπροαίρετων κακοπληρωτών δανειοληπτών και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από το σχέδιο Εστία, το οποίο αποφάσισε η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το Σχέδιο, «όπως έχει κατατεθεί μοιάζει περισσότερο να είναι σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών, δηλαδή bail out, όπως το ονόμασε, παρά να είναι σχέδιο για στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών συνέβηκε κάτι αρκετά σπάνιο, καθώς μετά από αρκετούς μήνες συζητήθηκε πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, προσθέτοντας ότι η πρόταση αφορούσε τη φορολογική ελάφρυνση μέχρι €5.000 για όσους έχουν κάνει δάνεια για πρώτη κατοικία και η αξία τους δεν υπερβαίνει τις €300.000 και η αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350.000.

«Ενώ υπήρχε μια θετική ανταπόκριση στο όλο σκεπτικό της πρότασης, εντούτοις οι υπηρεσίας μας έχουν ενημερώσει ότι λόγω του ότι απαιτείται κρατική δαπάνη η πρόταση είναι αντισυνταγματική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το ευτύχημα είναι πως έχει μείνει ως μια ιδέα και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στην Επιτροπή για να είναι συνταγματική».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Βουτιά στο κενό στο κέντρο της Λευκωσίας

«Υπάρχει ορθογραφικό λάθος στο κείμενο σας»
Ονησίφορος Ονησιφόρου  |  11:02

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X