ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΕΒ: Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να στηρίξει το κρατικό μισθολόγιο

Η συμφωνία ΥΠΟΙΚ και συνεχνιών αφορά πέραν των 85,000 εργαζόμενους και συνταξιούχους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει έκπληξη και έντονο προβληματισμό για την κατ` αρχή συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και τις Συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα για επαναφορά του μισθολογίου στα προ της κρίσης επίπεδα. Η συμφωνία αυτή αφορά πέραν των 85,000 εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η ΟΕΒ εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις επί των δημόσιων οικονομικών της εν λόγω συμφωνίας, η οποία αυτονόητα αναμένεται να επεκταθεί και στην δημόσια υπηρεσία.

Η οικονομία μέσα από την συνετή δημοσιονομική πολιτική και τις προσπάθειες της πραγματικής οικονομίας, σταθεροποιήθηκε και διεκδικεί την επιστροφή της σε συνθήκες φυσιολογικών δεδομένων.

Σημαντικός πυλώνας της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής, ήταν η μείωση του κρατικού μισθολογίου, το κόστος του οποίου παρά τις μειώσεις, παραμένει αισθητά ψηλότερο από το μέσο κόστος της ευρωζώνης.

Η χθεσινή συμφωνία επαναφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια την προτεραία κατάσταση ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει ακόμα ασύμμετρες απειλές.

Από όσα δημοσιεύονται, προκύπτει ότι εκτός από την επαναφορά αυτή, το κόστος της κρατικής μηχανής θα αυξάνεται επιπρόσθετα από τις αυτόματες ετήσιες προσαυξήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και φυσικά από τις νέες προσλήψεις.

Η ΟΕΒ υπενθυμίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμα εκτός επενδυτικής βαθμίδας, ενώ είναι αστάθμητη η επίδραση της συμφωνίας επί των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας και της κατάταξης της Κύπρου στον χάρτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Η ΟΕΒ πιστεύει ότι τα πλεονάσματα που παράγει η οικονομία, πρέπει να αξιοποιηθούν ως "μαξιλάρι" για να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόβλεπτες ανατροπές στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς και ιδεωδώς να επενδυθούν παραγωγικά για σκοπούς ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η αποκατάσταση μέρους των αποκοπών του δημοσίου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ανάλογα με τα ετήσια αποτελέσματα, τις αντοχές της οικονομίας και τα δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα. Η προδέσμευση επί τέσσερα χρόνια, προκαλεί ειλικρινή ανησυχία στην πραγματική οικονομία.

Τα μισθολογικά ζητήματα πρέπει να τύχουν διαχείρισης μετά την μεταρρύθμιση και τον εξορθολογισμό της κρατικής μηχανής, μετά την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μετά την αναδιοργάνωση των ανθρώπινων πόρων και την βέλτιστη αξιοποίηση τους.
Η ΟΕΒ θα μελετήσει προσεχτικά τα δεδομένα και θα επανέλθει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X