ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ

Η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι καλύτερη σε σχέση με τα προγούμενα τεστ κοπώσεως

Kathimerini.gr

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σαφώς πιο υγιείς και με μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια σήμερα σε σύγκριση με την εικόνα που παρουσίασαν πριν από δύο χρόνια στον προηγούμενο γύρο των τεστ κοπώσεως. Αυτή είναι η διαπίστωση της ΕΚΤ, που παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα του νέου γύρου των τεστ κοπώσεως στον οποίο υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) 48 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ηταν ο πλέον σκληρός και απαιτητικός από όλους τους προηγούμενους, καθώς δοκίμαζε τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ένα υποθετικό σενάριο αλλεπάλληλων οικονομικών σοκ. Σημειωτέον ότι οι ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες που είχαν συμμετάσχει στις δοκιμασίες αντοχής του 2016 δεν περιλαμβάνονται αυτή τη φορά (οι ελληνικές τράπεζες είχαν ελεγχθεί ειδικά από την ΕΚΤ στην αρχή του έτους και είχαν περάσει όλες τις δοκιμασίες). 

Πάνω από τα όρια

Διαπιστώθηκε, όμως, ότι καμία από τις 48 τράπεζες που εξετάσθηκαν δεν έχει λόγο βασικών ιδίων κεφαλαίων κάτω από το όριο του 5,5%, που έχουν θέσει η ΕΚΤ και η ΕΒΑ. Στην πλειονότητά τους, αντιθέτως, υπερβαίνουν κατά πολύ όριο. Το ίδιο ισχύει σε γενικές γραμμές και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ιταλίας, που βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς έχουν δεχθεί πλήγμα από την πτώση της αξίας των ομολόγων που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιό τους εν μέσω της έντασης ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, ενώ ήσαν αυτές που βαρύνονταν με το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων. Πρόκειται για τις Intesa Sanpaolo, UniCredit, Ubi και BancoBpm που πέρασαν επιτυχώς τα τεστ, αν και δύο από αυτές συγκαταλέγονται στην τετράδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Ειδικότερα, οι δύο βρετανικές τράπεζες Barclays και Lloyds εμφάνισαν λόγο βασικών ιδίων κεφαλαίων 6,37% και 6,8%, αντιστοίχως, ενώ οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ιταλίας, οι Banco BPM και UBI, εμφάνισαν λόγο 6,67% και 7,46%. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο μεγάλες ιταλικές τράπεζες, τις Intesa Sanpaolo και UniCredit, η επίδοσή τους ήταν 10,4% και 9,34%, αντιστοίχως.

Η Deutsche Bank

Ομοίως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank, με επίδοση 8,14% . Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τεστ, ο Μάριο Κουλιαρέλο, υπεύθυνος οικονομικών αναλύσεων της ΕΒΑ, τόνισε πως «καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών τραπεζών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση τα τελευταία χρόνια έχουν συνεισφέρει στο να θωρακισθούν και να έχουν μεγαλύτερη αντοχή και δυνατότητα να αντέξουν σοβαρά πλήγματα». Οπως ανέφερε, πάντως, οι βρετανικές τράπεζες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρά πλήγματα εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής του σε δάνεια χωρίς ασφάλιση ή άλλες εγγυήσεις. Μόνον η Carige, μία από τις μικρές τράπεζες της Ιταλίας, χαρακτηρίστηκε «εύθραυστη» από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή τραπεζών (ΕΒΑ) . Σημειωτέον ότι την επιτυχή έκβαση των τεστ για τις ιταλικές τράπεζες είχαν προεξοφλήσει οι ιταλικές εφημερίδες, που τόνιζαν τις ιδιαίτερα ακραίες συνθήκες που προέβλεπε το υποθετικό σενάριο.

Τα σενάρια

Τα υποθετικά σενάρια περιλαμβάνουν: έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την υπογραφή συμφωνίας για τη μελλοντική εταιρική σχέση των δύο πλευρών. Συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά περισσότερο από 8% αθροιστικά μέχρι το 2020. Απότομη αλλαγή διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου και παράλληλο μαζικό ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων όπως κρατικά ομόλογα, με ανάλογη πτώση της τιμής και άνοδο της απόδοσής τους, και ακίνητα. Ταυτόχρονη υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης και της τραπεζικής κερδοφορίας. Ανησυχία για τη βιωσιμότητα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, σε συνδυασμό με κλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας. Ενα νέο στοιχείο στις φετινές τραπεζικές δοκιμασίες αντοχής είναι η περίληψη του νέου λογιστικού προτύπου γνωστού ωςIFRS 9, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να λάβουν πολύ νωρίτερα προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια απ’ ό,τι στο παρελθόν. Από τις 48 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα ελεγχθούν, οι 33 βρίσκονται στην Ευρωζώνη και εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση