ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:25
 

Οι υπηρεσίες και οι κατασκευές έριξαν το οικονομικό κλίμα

Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση κατέγραψε βελτίωση

Newsroom K

Επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνιο του 2019, το οικονομικό κλίμα, εξέλιξη που οφείλεται σε επιδείνωση του κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ταυτόχρονα, το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση κατέγραψε βελτίωση, ενώ το καταναλωτικό κλίμα καλυτέρευσε οριακά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας του ΚΟΕ, που στοχεύει στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και των προσδοκιών τους για διάφορα οικονομικά μεγέθη, τον Ιούνιο 2019, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο μειώθηκε κατά 1,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, αν και ο ΔΟΣ τον Ιούνιο κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή του εξαμήνου, παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. τις 100 μονάδες), υποδηλώνοντας συνέχιση των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της ζήτησης των επιχειρήσεων, καθώς και από λιγότερο θετικές εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Επίσης, η επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων των υπό εξέλιξη έργων και πιο συγκρατημένων προσδοκιών για τη μελλοντική απασχόληση.

Επιπλέον, το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε μικρή βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων σχετικά με τις πρόσφατες πωλήσεις και τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΟΕ, αξιολόγησαν λιγότερο αρνητικά τις τρέχουσες παραγγελίες και τα αποθέματα τελικών προϊόντων και, παράλληλα, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική παραγωγή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κλίματος στον κλάδο.

Εξάλλου, η έρευνα κατέδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά κυρίως λόγω της ενδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω, αναφέρεται και σημειώνεται ότι τον Ιούνιο οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές ήταν περισσότερο αρνητικές.

Ωστόσο, σημειώνεται πως οι καταναλωτές εμφανίζονται λιγότερο συγκρατημένοι απ’ ό,τι τον Μάιο σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

«Τον Ιούνιο οι απαντήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση καταγράφηκαν ελαφρώς αρνητικότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προθέσεις τους για αποταμίευση σημείωσαν μικρή βελτίωση, αν και παραμένουν σε αρκετά αρνητικά επίπεδα», σύμφωνα με το ΚΟΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X