ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οροι από Ολλανδία στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Διπλωμάτης από μεγάλη εθνική πρωτεύουσα λέει πως προτιμούν να αφήσουν τους Ολλανδούς να αποχωρήσουν παρά να σαμποτάρουν ολόκληρο το εγχείρημα.

ΑΜΠΕ

Η ολλανδική κυβέρνηση απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στους Financial Times. Ο Βόπκε Χούκστρα λέει πως η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει στον νέο προϋπολογισμό που προωθεί από το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μόνο αν γίνουν δεκτές όλες οι απαιτήσεις της Χάγης, περιλαμβανομένου του δικαιώματος βέτο από τα κράτη-μέλη σε αποφάσεις για δαπάνες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσπαθούν να συμφωνήσουν μέχρι τον Ιούνιο ποιος θα ελέγχει τον νέο προϋπολογισμό, το εύρος και η δυναμική του οποίου έχουν υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το όραμα που είχε παρουσιάσει ο Μακρόν σε ομιλία στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο του 2017. Το δικαίωμα βέτο έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαρκ Ρούτε που επιπλέον έχασε τον περασμένο μήνα και τον έλεγχο της Ανω Βουλής. «Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα για εμάς αν είναι να υποστηρίξουμε (τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης), θα πρέπει πραγματικά να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και επιθυμίες μας. Μόνο τότε θα είναι κάτι στο οποίο θα πάρουμε μέρος», είπε ο Χούκστρα στους F.T.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ έχει πει κατ’ ιδίαν στους συναδέλφους του στο Eurogroup πως είναι έτοιμος να επιτρέψει στα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στα σχέδιά τους για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης χωρίς την Ολλανδία. Διπλωμάτης από μεγάλη εθνική πρωτεύουσα λέει πως προτιμούν να αφήσουν τους Ολλανδούς να αποχωρήσουν παρά να σαμποτάρουν ολόκληρο το εγχείρημα. Στο άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές απόψεις για το αν ο νέος προϋπολογισμός θα υπάγεται στην κοινοτική νομοθεσία και θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ή αν θα υπαχθεί σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία και Ιρλανδία είναι αντίθετες σε πρόταση της Γαλλίας για σύναψη διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης που θα οδηγήσει στη δημιουργία του προϋπολογισμού.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να αποφασίζουν μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για τις δαπάνες» είχε πει την περασμένη Παρασκευή ο Μπρινό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Οι επικριτές της γαλλικής πρότασης υποστηρίζουν πως η διακυβερνητική δομή θα σημαίνει πως το ύψος του προϋπολογισμού δεν θα περιορίζεται με βάση το ύψος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και επίσης πως θα πρέπει να ζητούν την έγκριση των βουλευτών τους για τις δαπάνες. Ο Χούκστρα είπε πως υποστηρίζει το σύστημα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν τον τελικό λόγο για τις δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση