ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Paradise Papers: Δείχνουν 189 Κύπριους για φοροαποφυγή

Μπήκε η λέξη Κύπρος στα δεδομένα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ)

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μπήκε η λέξη Κύπρος στα δεδομένα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για τα Paradise Papers και πλέον παρουσιάζονται περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροαποφυγής 189 ονομάτων φυσικών προσώπων και εταιρειών, 232 διευθύνσεων υποστατικών, 42 υπεράκτιων εταιρειών και μίας αναφοράς στα «others».

Χρειάστηκαν περίπου 15 ημέρες ώστε να μπουν ονόματα Κυπρίων στη λίστα, αφού από την παρουσίαση των Paradise Papers, δεν υπήρχε καν ως επιλογή η λέξη Κύπρος. Εντούτοις, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν ονόματα που σχετίζονται με την Κύπρο, αφού σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπήρχε εμπλοκή κυπριακών ονομάτων και σε λίστα Λαγκάρντ, αλλά και σε Panama Papers.

Σημειώνεται δε, ότι, η λίστα Λαγκάρντ και τα Panama αφορούσαν περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής, ενώ τα Paradise Papers παρουσιάζουν περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροαποφυγής που δεν είναι κατακριτέο με τη «στενή ερμηνεία» της λέξης.

Από εδώ και πέρα η διαδικασία έχει ως εξής. Το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τον όγκο των δεδομένων των Paradise Papers ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάτι μεμπτό.

Το μόνο ως τώρα επιλήψιμο, το οποίο δεν είναι και σίγουρο ότι πηγάζει από τα Paradise Papers, καθώς οι πληροφορίες ήταν από το 2014, είναι ότι ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross είναι μέτοχος μιας ρωσικής εταιρείας, που κατέχει το 30% αυτής και έχει σχέσεις με την ενεργειακή Sibur, ρωσικών συμφερόντων. Ο W. Ross είναι ακόμα μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, κατέχοντας το 1,6% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τις υπόγειες διαδρομές 31.000 πελατών της νομικής εταιρείας Appleby αποκαλύπτουν τα «Έγγραφα του Παραδείσου» Paradise Papers. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μερικοί από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, όπως η βασίλισσα της Αγγλίας, και κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες, από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Apple μέχρι τον ελβετικό όμιλο πρώτων υλών Glencore.

Πρέπει να τονιστεί πως όπως ίσχυε και στη Λίστα Λαγκάρντ, αλλά και στα Panama Papers, όποιο όνομα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, δεν σημαίνει αυτομάτως πως υπάρχει κάτι επιλήψιμο μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.

Τη λίστα των Paradise Papers μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Παρακολουθεί στενά το Τμήμα Φορολογίας

Το Τμήμα Φορολογίας αναφέρεται στα τελευταία δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με τα “Paradise papers” και ενημερώνει ότι παρακολουθεί στενά και αναλύει όλη την «έγκυρη», σχετική πληροφόρηση γύρω από το θέμα.

Το Τμήμα Φορολογίας θα προβεί άμεσα σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X