ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέραν των €2.500 το εισόδημα ανά κάτοικο από τον τουρισμό

H τουριστική βιομηχανία εργοδοτεί γύρω στο 13-14% του πληθυσμού

ΚΥΠΕ

Στη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας για την οικονομία της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Άγγελος Λοΐζου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, εν μέσω της καλύτερης ιστορικά τουριστικής περιόδου για την Κύπρο.

Όπως ανέφερε, η τουριστική βιομηχανία εργοδοτεί γύρω στο 13-14% του πληθυσμού, φέρνει 4 τουρίστες ανά κάτοικο, ενώ η χώρα έχει εισοδήματα πέραν των 2.500 χιλιάδων ευρώ ανά κάτοικο από τον τουρισμό.

«Είναι αριθμοί οι οποίοι θα πρέπει να διαφυλαχτούν, να συντηρηθούν και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη, σε βάθος χρόνου», ανέφερε. Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είχε πέρυσι μια αύξηση 20% από τον τουρισμό φτάνοντας στους 3,2 εκατ. τουρίστες, εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος οι αφίξεις θα φτάσουν στα 3,5 εκ. Σημείωσε το υψηλό ποσοστό της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αλλά τα πολύ μεγαλύτερα έμμεσα οφέλη στην οικονομία αφού ο κλάδος έχει πολλαπλασιαστική αξία.

Όσον αφορά την ποιότητα του τουρισμού που έρχεται στην Κύπρο, ο κ. Λοΐζου σημείωσε ότι το εισόδημα ανά τουρίστα, είναι αρκετά υψηλότερο από τους ανταγωνιστές της περιοχής και είναι εφάμιλλο φτασμένων προορισμών όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Αναφέροντας ότι η τάση του all inclusive δεν είναι πολύ μεγάλη στην Κύπρο και φτάνει γύρω στο 35%, είπε ότι μια μελέτη που κάνει ο ΚΟΤ σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΑ δείχνει ότι υπάρχει μια υγιής αύξηση εσόδων σε όλη τη διάσταση της οικονομίας και σε 30 με 40 διαφορετικά επαγγέλματα που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία, πέραν από τα ξενοδοχεία.

Ανέφερε επίσης ότι η τάση του all inclusive επικράτησε και στην Κύπρο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επιθυμίας των τουριστών να ελέγχουν τον προϋπολογισμό τους, αλλά και των ανεξέλεγκτων χρεώσεων που υπήρχαν στην Κύπρο. Σημείωσε ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει συγκράτηση και έλεγχος τιμών.

Με το καζίνο θέρετρο που αναμένεται να ανεγερθεί στη Λεμεσό επιδιώκεται, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου η προσέλκυση ενός άλλου είδους τουρίστα που δεν ερχόταν μέχρι τώρα στην Κύπρο. Επίσης ο ΚΟΤ ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει πολύ στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα δημιουργήσει άλλη μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τους τουρίστες που ήδη υπάρχουν στο νησί.

Άλλα έργα όπως οι μαρίνες, πρόσθεσε, προσελκύουν ένα άλλο είδος τουρίστα που είναι επιθυμητός για την οικονομία της χώρας και σημείωσε ότι οι μαρίνες που έχουν ήδη δημιουργηθεί δείχνουν ότι μπορεί να είναι μια πολύ επιτυχής επένδυση η οποία συνοδεύεται για παράδειγμα με την ανάπτυξη ακινήτων, νοουμένου ότι δημιουργούν μια κίνηση η οποία να είναι συνεχής και αειφόρος.

Μεγάλη πρόκληση η Λευκωσία

Ο τουρισμός σε όλες τις άλλες πόλεις της Κύπρου καταγράφει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η Λευκωσία, παραμένει σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ η μεγάλη πρόκληση για τον κυπριακό τουρισμό, αναφέροντας ότι η πρωτεύουσα για πολλούς λόγους δεν κατάφερε ακόμα να προσελκύσει τον αριθμό τουριστών που θα έπρεπε.

« Έτσι για αυτό το λόγο εμείς ζητούμε να γίνει μια ευρεία σύσκεψη κυρίως με τις τοπικές αρχές, τους δημάρχους της ευρύτερης Λευκωσίας για να συζητήσουμε το θέμα και να βάλουμε κάτω κάποιες εισηγήσεις», ανέφερε.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί, πρόσθεσε, γιατί μια Λευκωσία με τόσο μεγάλο αριθμό μνημείων εντός των τειχών και με μια ιστορία που θα μπορούσε να εντυπωσιάσει δεν συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών. Είπε επίσης ότι το θέμα της θάλασσας δεν είναι δικαιολογία, αφού άλλες σημαντικές πρωτεύουσες ανά τον κόσμο δεν είναι παραθαλάσσιες αλλά καταφέρνουν να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό τουριστών.

Ένας καλύτερος σχεδιασμός, πρόσθεσε, απαιτείται και στο θέμα των ορεινών θερέτρων, τα οποία από νούμερο ένα προορισμός για ντόπιους αλλά και για ξένους τουρίστες από γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος που ήταν μερικές δεκαετίες πριν, έχουν χάσει σήμερα μεγάλο ποσοστό τουριστών, κυρίως λόγω της στροφής των ντόπιων παραθαλάσσια.

Ο ΚΟΤ πανέτοιμος για τη μετεξέλιξη σε Υφυπουργείο

Τα επόμενα βήματα για το κυπριακό τουρισμό, περιλαμβάνουν, τόσο την άμεση έναρξη τον Ιούλιο, της διαβούλευσης για την εθνική στρατηγική τουρισμού όσο και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού.

Σε σχέση με την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, ο κ. Λοΐζου αναφέρει ότι αναμένει να δει τη μελέτη στη λεπτομέρεια της για να εκφράσει τις όποιες απόψεις.

Αυτό που ενδιαφέρει, ανέφερε, είναι η επιλογή του τουρίστα, δηλαδή το είδος του τουρίστα που ενδιαφέρει την Κύπρο, η ανάγκη δημιουργίας έργων που θα δώσουν στο προϊόν μια αξία σε βάθος χρόνου, καθώς και τα οικονομικά οφέλη των διαφόρων σεναρίων για τα οποία γίνονται εισηγήσεις.

Στόχος, πρόσθεσε είναι να έχει η Κύπρος τουρισμό ολόχρονα και η περαιτέρω προώθηση των προϊόντων που ήδη έχει, τα οποία θα δώσουν στην Κύπρο σημαντικό αριθμό τουριστών στην περίοδο μη αιχμής.

Όσον αφορά την μετεξέλιξή σε Υφυπουργείο Τουρισμού, ο κ. Λοΐζου δηλώσει ότι ο ΚΟΤ είναι πανέτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Απλούστατα εκείνο το οποίο περιμένει με αγωνία να δει ο ΚΟΤ, είναι ότι οι σχεδιασμοί είναι τέτοιοι που όντως θα πάρει (το υφυπουργείο) τις οριζόντιες εξουσίες τις οποίες θα έπρεπε να έχει, για να μπορεί να εφαρμόσει τις διάφορες στρατηγικές που πάντοτε είχε και δεν μπορούσε να εφαρμόσει ή τις καινούριες στρατηγικές που επέρχονται», ανέφερε.

Σημείωσε ότι στον ΚΟΤ, υπάρχει ο κόσμος, υπάρχει πολλή τεχνογνωσία και πλέον μένει η αναβάθμισης του, με τους σωστούς ανθρώπους που θα διοικούν αυτό το Υφυπουργείο, όπως τον Υφυπουργό ή άλλα άτομα τα οποία θα είναι σε καίρια πόστα, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική.

«Σίγουρα ευελπιστούμε, νιώθουμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη αυτή η αναβάθμιση και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί και θα προχωρήσει», ανέφερε.

Ανάγκη για καινοτόμο σκέψη από τους νέους

Στο ερώτημα για τις ελλείψεις εργαζομένων που παρατηρούνται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και για το πόσο ελκυστική είναι για τους νέους, ο κ. Λοΐζου προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα. Ναι μεν, όπως σημείωσε υπάρχουν αρκετές θέσεις στα ξενοδοχεία για εργοδότηση των ντόπιων, ωστόσο όπως σημείωσε οι νέοι θα πρέπει να βρουν καινοτόμους τρόπους, προϊόντα, επαγγέλματα και παρεμφερείς υπηρεσίες ώστε να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

«Θα τολμήσω να πω ότι δεν παρατηρούμε να υπάρχει καινοτόμος σκέψη από τους νέους μας σε αυτή τη βιομηχανία», ανέφερε.

Θα μπορούσε το κράτος με την ανάλογη στρατηγική να συμβάλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς τουριστικά επαγγέλματα; Η απάντηση του Προέδρου του ΚΟΤ είναι καταφατική, ωστόσο θέτει και μια πρόκληση για τα Πανεπιστήμια και τα Κολέγια της Κύπρου, ώστε να σχεδιάσουν τα κατάλληλα προγράμματα, να βοηθήσουν αλλά και να μπουν πιο βαθιά στο θέμα.

«Ως Κύπρος πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής ή της Ευρώπης σε θέματα τουριστικής βιομηχανίας, όχι μόνο στα ξενοδοχειακά», ανέφερε. Πέραν από τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά επαγγέλματα, όπως σημείωσε είναι πάρα πολλά, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και τα αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα.

Τονίζοντας την ανάγκη για καινοτομίες στην τουριστική βιομηχανία, ο κ. Λοΐζου έδωσε στο στίγμα για το πώς θα μπορούσε αυτή η δυναμική των τελευταίων χρόνων να αποδειχθεί διαχρονική και όχι απλά αποτέλεσμα συγκυριών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X