ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περισσότερα τα κόκκινα δάνεια των τουρκικών τραπεζών

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μπεράτ Αλμπαϊράκ προεξοφλεί μια «ομαλή προσγείωση» της τουρκικής οικονομίας σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Kathimerini.gr

Στο 6% του συνόλου των δανείων ενδέχεται να φτάσουν φέτος τα κόκκινα δάνεια των τουρκικών τραπεζών, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν αναδιάρθρωση των χρεών τους. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η εποπτική αρχή τραπεζών της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία τα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη αυξηθεί στο 3,7% από τον Νοέμβριο.

Η συνεχής αύξηση των κόκκινων δανείων αντανακλά την άνοδο του κόστους δανεισμού και την πτώση της τουρκικής λίρας. Ηδη οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους περίπου 24 δισ. δολαρίων. Η τελευταία που ζήτησε αναδιάρθρωση χρεών ήταν η Konya που προ ημερών άρχισε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρεών της ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Στις 7 Ιανουαρίου, άλλωστε, η ένωση τουρκικών τραπεζών και η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσαν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δανείων ύψους περίπου δύο δισ. δολαρίων. Πρόκειται για δάνεια που έχουν πάρει από 15 τουρκικές τράπεζες πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας. Πρόσφατη μελέτη της επενδυτικής TEB Investment προεξοφλεί πως στη διάρκεια του 2019 θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια εταιρειών λιανικής καθώς «αυξάνεται η ανεργία ενώ η οικονομία επιβραδύνεται».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ προεξοφλεί μια «ομαλή προσγείωση» της τουρκικής οικονομίας σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Μιλώντας από το βήμα του Νταβός, ο κ. Αλμπαϊράκ δήλωσε αισιόδοξος ότι η τουρκική οικονομία θα επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,3% μέχρι το τέλος του 2019 που «θα είναι ένα έτος πολλά υποσχόμενο».

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, πάντως, παραδέχθηκε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα συνεχιστεί τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Υποσχέθηκε, επίσης, να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X