ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:11
 

Προσέλκυσε 279 επενδυτές το 10ετές ομόλογο της Κύπρου

Διαχειριστές κεφαλαίων αποτέλεσαν την μεγαλύτερη κατηγορία (42%) και ακολούθησαν ιδιωτικές τράπεζες (40%)

Newsroom K

Η Κυπριακή Δημοκρατία με πιστοληπτική αξιολόγηση εξέδωσε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου νέο ομόλογο αναφοράς σταθερού επιτοκίου ύψους €1.5δισ., με ημερομηνία λήξης στις 25 Σεπτεμβρίου 2028.

Το ονομαστικό επιτόκιο και η απόδοση επαναγοράς έχουν καθοριστεί στο 2.375% και 2.40% αντιστοίχως, δηλαδή +143.5 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps και +192.5 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως Aug-28.

Οι ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης ήταν οι BARCLAYS, JP MORGAN, MORGAN STANLEY και SG CIB. Το νέο ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο με την χρήση του προγράμματος EMTN της Κυπριακής Δημοκρατίας (ISIN: XS1883942648).

Επενδυτική κατανομή

• Γεωγραφικά, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε μια ευρεία κατανομή των προσφορών, κυρίως σε διεθνείς επενδυτές στην Ευρώπη (28%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%).

• Ανά κατηγορία επενδυτών, η ποιότητα του βιβλίου προσφορών ήταν υψηλή. Διαχειριστές κεφαλαίων αποτέλεσαν την μεγαλύτερη κατηγορία (42%), και ακολούθησαν οι τράπεζες / ιδιωτικές τράπεζες (40%).

Κατανομή κατά γεωγραφική προέλευση

Κατανομή κατά κατηγορία επενδυτών

Άλλη Ευρώπη (28%)
Διαχειριστές Κεφαλαίων (42%)
HB (28%)
Τράπεζες / Ιδιωτικές Τράπεζες
Κύπρος (19%)
(40%) Κεντρικές Τράπεζες / Δημόσιοι
Γερμανία / Αυστρία (14%)
Οργανισμοί (8%) Ταμεία Αντιστάθμισης
Ελλάδα (6%)
Κινδύνου (4%) Ασφαλιστικές / Ταμεία
Υπεράκτιες ΗΠΑ (3%)
Συντάξεως (3%) Άλλοι (3%)
Υπόλοιπος Κόσμος (2%)

Κύρια σημεία της συναλλαγής

• Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους, έχει εξετάσει ενεργά τις συνθήκες στην αγορά και ενδεχόμενα περιθώρια έκδοσης στις διεθνείς κεφαλαιοαγορές από τις αρχές του 2018.

• Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρήθηκε κατάλληλη καθώς οι επικράτουσες συνθήκες στην αγορά κρίθηκαν ευνοϊκες και ήρθε στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P στην βαθμίδα ΒΒΒ-. Η αναβάθμιση επαναφέρει την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2012.

• Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσημα την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς το πρωί της Δευτέρας, 17η Σεπτεμβρίου 2018, και πως αναμενόταν η τιμολόγησή του στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Μαζί με την εν λόγω ανακοίνωση, δημοσιοποιήθηκε μια παρουσίαση ηλεκτρονικής μορφής (“netroadshow”) ώστε να ενημερωθούν επενδυτές για όλες τις σχετικές εξελίξεις στη χώρα.

• Στις 8:02 ώρα Λονδίνου το πρωί της Τρίτης, 18η Σεπτεμβρίου 2018, ανακοινώθηκαν αρχικές σκέψεις τιμολόγησης για το νεό 10ετές ομόλογο αναφοράς γύρω στο 2.60%. Η συναλλαγή προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών, και με ενδείξεις ενδιαφέροντος πέραν των €3δισ, στις 9:05 ώρα Λονδίνου το βιβλίο προσφορών άνοιξε επίσημα, με την αναθεωρημένη κατευθυντήρια τιμή γύρω στο 2.50%.

• Οι προσφορές συνέχισαν να αυξάνονται φτάνοντας μέχρι το ποσό των €4.75δισ. στις 10:11 ώρα Λονδίνου, όπου η απόδοση καθορίστηκε στο 2.40%. Στη συνέχεια, στις 10:56 ώρα Λονδίνου το μέγεθος της συναλλαγής καθορίστηκε στο 1.5δισ, δεδομένων του μεγέθους και της ποιότητας των προσφορών. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11:00 ώρα Λονδίνου, με το τελικό ποσό να ανέρχεται στο €5.675δισ. και περισσότερους από 279 διαφορετικούς επενδυτές να συμμετέχουν στην συναλλαγή, και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014.

• Στις 15:44 ώρα Λονδίνου, η συναλλαγή τιμολογήθηκε επίσημα με απόδοση επαναγοράς 2.40%, δηλαδή +143.5 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps και + 192.5 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως Aug-28.
April 2015 Press Release.pptx28 APR 20154:13 PM1

• Πριν ανακοινωθεί η εν λόγω έκδοση, η θεωρητική ‘δίκαιη’ αξία ενός 10ετούς ομολόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκε από την ομάδα αναδόχων στο 2.25%. Υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τις αποδόσεις της καμπύλης της Κύπρου, καθώς και αναλύοντας την κλίση των καμπυλών ορισμένων ομοίων χωρών μέχρι τη διάρκεια των 10 ετών. Η ανάλυση αυτή σημαίνει η εν λόγω συναλλαγή προσφέρει σε επενδυτές περίπου 15 μονάδες βάσεως πάνω από την θεωρητική ‘δίκαιη’ αξία του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

• Η εν λόγω έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία επεκτείνει την υπάρχουσα καμπύλη απόδοσης της Κύπρου, τιμολογήθηκε με την χαμηλότερη απόδοση (2.4%) και το χαμηλότερο επιτόκιο (2.375%) που επιτεύχθηκαν ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία για ομόλογο αναφοράς σε ευρώ που εκδόθηκε με την μέθοδο της κοινοπραξίας. Ως προς το ονομαστικό ποσό, αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδοθεί από την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς κεφαλαιοαγορές το 2014, καθώς και ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ το κράτος σε ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X