ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτικές παρεμβάσεις έδειξαν οι δυο πρώτες καταθέσεις για Συνεργατισμό

Στα βαθιά με το καλημέρα η Ερευνητική Αρέστη– σφοδρά πυρά προς την πλευρά της ηγεσίας της ΣΚΤ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι δυο πρώτες εμφανίσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για τον Συνεργατισμό, και τα όσα ακούστηκαν εντός της αιθούσης όπου πραγματοποιούνται οι δημόσιες ακροάσεις, άνοιξαν για τα καλά το χορό των αποκαλύψεων δίνοντας μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει Από το περιεχόμενο των καταθέσεων των Γιώργου Στροβολίδη και Μάριου Κληρίδη προκύπτει πως η κατάσταση που επικρατούσε εντός της ΣΚΤ στα ψηλά ηγετικά δώματα ήταν ζοφερή.

Τα δυο πρώην μεγαλοστελέχη του Συνεργατισμού περιέγραψαν μια εικόνα που δεν φαίνεται να τιμά το δεύτερο μέχρι την Πέμπτη μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα του τόπου. Έριδες, χτυπήματα κάτω από τη μέση, ελλιπείς έως ανύπαρκτες εσωτερικές διαδικασίες ελέγχων είναι μόνο μερικά από τα όσα ακούστηκαν κατά την έναρξη των ερευνών και αφορούσαν μια περίοδο όπου ο Συνεργατισμός κατ’ άλλα προσπαθούσε να κρατηθεί ζωντανός. Πέρα από τα όσα φαίνεται να μάστιζαν την ΣΚΤ από τις καταθέσεις Στροβολίδη και Κληρίδη προκύπτει και βαθιά εμπλοκή πολιτικών και κομμάτων.

Γ, Στροβολίδης

Η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα πρώην μέλους Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Γιώργου Στροβολίδη στο σύνολό της κατέδειξε πως στον Συνεργατισμό οι έξωθεν παρεμβάσεις δεν ήταν κάτι το άγνωστο.

Μια τακτική που όπως υποστηρίχθηκε ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την νοοτροπία που επικρατούσε στην ηγετική πυραμίδα. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον πρώτο μάρτυρα «επικρατούσε μια νοοτροπία ωραιοποίησης των πρακτικών.

Μέσα στο Συνεργατισμό όπως δεν ήθελαν την διαφωνία». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα όσα υποστήριξε έφερε την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. «Οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό δεν λαμβάνονταν εντός αλλά ήταν προειλημμένες. Υπήρχαν κάποιοι μέσα στην Επιτροπεία που διαφωνούσαν μαζί μου ανοιχτά και όπως φάνηκε στη συνέχεια ανέβαιναν στην Ιεραρχία του Συνεργατισμού». Τόσο ο κ. Στροβολίδης όσο και ο κ. Κληρίδης ήταν ιδιαίτερα έντονοι με τις απόψεις που εξέφρασαν για τον Νικόλα Χατζηγιάννη.

Ο πρώτος μάρτυρας αναφέρθηκε σε προβλήματα που αφορούσαν την οργανωτική δομή του Συνεργατισμού κάνοντας αναφορά στον πρόεδρο τότε του Συνεργατισμού πως ασκούσε καθήκοντα γενικού διευθυντή ενώ κάποια μέλη της επιτροπείας ενεργούσαν σαν να ήταν εκτελεστικά μέλη.

Καρφιά από Κληρίδη

Ο Μάριος Κληρίδης πρώην Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ δεν έκρυψε την ενόχλησή του με κάποια ηγετικά στελέχη της ΣΚΤ κάνοντας ονομαστική αναφορά στο Νικ΄΄όλα Χατζηγιάννη. Ο κ. Κληρίδης είπε στην Επιτροπή ότι οι λόγοι παραίτησής του δεν ήταν προσωπικοί. Εδώ ο κ. Κληρίδης είπε πως ο κ. Χατζηγιάννης των υπέσκαπτε στον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρέστη τον ρώτησε γιατί δεν πήγε να δει τον ΥΠΟΙΚ ο μάρτυρας απάντησε πως στο Συνεργατισμό υπήρχε παρατηρητής του ΥΠΟΙΚ.

Εσωτερικά ζητήματα

Οι δυο μάρτυρες αναφέρθηκαν εκτενώς και σε εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας του Συνεργατισμού όπως η απουσία Εσωτερικού Ελέγχου για παρεμβάσεις στο έργο του Εσωτερικού Ελέγχου όπου υπήρχε στην πρόσληψη ενός προσώπου ως βοηθού του κ. Χατζηγιάννη ο οποίος στη συνέχεια κατέλαβα διευθυντική θέση και αντί να αναφέρεται διοικητικά στον ίδιο αναφερόταν στον κ. Χατζηγιάννη. Ο κ Κληρίδης προς το τέλος της κατάθεσής του υποστήριξε πως υπάρχει ένα ερωτηματικό αν τα πρώτα τεστ αντοχής έδειξαν την πραγματική εικόνα στο Συνεργατισμό και αν υπήρχε ανάγκη για το ύψος της κυβερνητικής στήριξης. Το έργο της Επιτροπής θα συνεχισθεί την Δευτέρα όπου έχουν κληθεί να παρουσιαστούν οι Ανδρέας Τρόκκος Τάκης Ταουσιάνης και Δημήτρης Θεοδότου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση