ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πονοκέφαλος» για Ντράγκι τα άδεια ταμεία

Το χρέος εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στα 15 δισ. ευρώ

Kathimerini.gr

Νέο πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας θα χρειαστεί, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός της γειτονικής Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ώστε να μπορέσει να καλύψει το συνεχώς διογκούμενο μηνιαίο κόστος της πανδημίας. Κι ενώ μέχρι πρότινος αυτό ανερχόταν έως και στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε λίγες εβδομάδες εκτινάχθηκε στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και έχουν καλή γνώση του θέματος. Με την αργή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών στη χώρα, την παρατεταμένη ισχύ των περιοριστικών μέτρων, καθώς και τη συνεχιζόμενη παροχή βοήθειας στους απασχολούμενους, σε όσους τελούν σε αναστολή εργασίας και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εν γένει, οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται. Εξ ου και πολλές φορές αυξάνονται έως και κατά 50%, έχοντας κατά νουν το ποσόν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη διάσωση του ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, εξασφάλισε πολύ πρόσφατα την έγκριση από τη Βουλή για ένα πρόγραμμα 32 δισεκατομμυρίων ευρώ με μέτρα στήριξης της οικονομίας και της καινοτομίας.

Ήταν το πρόγραμμα που αρχικά είχε αιτηθεί ο προκάτοχός του Τζουζέπε Κόντε. Αλλά σήμερα πλέον με κενά τα κρατικά ταμεία και μόνο την προοπτική για σταδιακή χαλάρωση του εγκλεισμού, μάλλον ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να επανέλθει στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο για να ζητήσει άδεια για περισσότερο δανεισμό, όπως επισημαίνουν οι προαναφερθείσες πηγές.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα δίνει λίγο χρόνο στον τεχνοκράτη πρωθυπουργό να χαράξει μία στρατηγική για το πρώτο δημοσιονομικό πρόγραμμα της θητείας του. Και εναπόκειται στον Μάριο Ντράγκι και τους συνεργάτες του να αποφασίσουν σύντομα εάν θα ζητήσουν να εγκριθεί πρόγραμμα με υψηλότερα κονδύλια, ώστε να στηριχθεί η χώρα μέχρι να διεκπεραιωθούν οι εμβολιασμοί και να αποκατασταθεί τρόπον τινά η κανονικότητα. Ειδάλλως, θα πρέπει να επανέρχεται ανά τακτά διαστήματα σε μηνιαία βάση για να ζητεί ανανέωση.

Τελική επιλογή τακτικής δεν έχει γίνει, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα, μέλος του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Φόρτσα Ιτάλια», δήλωσε στο Twitter πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανά περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα διόγκωνε πιο γρήγορα τα χρέη της, αλλά θα κάλυπτε ευρύτερα την οικονομία – άλλωστε, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι τώρα είναι η εποχή που δαπανάμε χρήματα, δεν συγκεντρώνουμε και ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτήν την κρίση της πανδημίας. «Τώρα είναι η ώρα να ξοδέψουμε, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νουν τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε η Βερόνικα ντε Ρομάνις, καθηγήτρια Ευρωπαϊκών Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Λουίς στη Ρώμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X