ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:58
 

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο Brexit

Ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί τελικα μία συμφωνία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι κυπριακές επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο σε σχέση με το Brexit, αυτό δηλαδή της άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου σε 40 μέρες από σήμερα, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, ο κ. Αγκαστινιώτης σημειώνει ότι για την Κύπρο μια συμφωνία για ομαλή έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ είναι ακόμα πιο σημαντική λόγω των στενών σχέσεων της Κύπρου με το ΗΒ σε όλους σχεδόν τους τομείς και φυσικά στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα και «θέλουμε να ευελπιστούμε πως τελικά θα επιτευχθεί».

«Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, αυτό δηλαδή της άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου σε 40 μέρες από σήμερα», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, το ΚΕΒΕ και ο Κύπρο-Βρετανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος που λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών τους να προστατεύουν και διασφαλίζουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των επιχειρήσεων μελών τους παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από την ημέρα του αρνητικού δημοψηφίσματος στο ΗΒ, στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα με την ομάδα του Υπουργείου που ασχολείται με το Brexit.

Εν όψει του γεγονότος ότι ένα άτακτο Brexit είναι πλέον ορατό, αναφέρεται, εδώ και ένα περίπου μήνα έχουν προτρέψει τα μέλη τους και τα οργανωμένα σύνολα όπως καταγράψουν τα σχετικά θέματα που εγείρονται και τις σχετικές τους ανησυχίες καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο έκτακτο σχέδιο δράσης που ετοιμάζεται από το ΥΠΕΞ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περίπτωση εξόδου του ΗΒ χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα έχουν αποστείλει στα μέλη τους, κατάλογο με όλα τα σημεία επαφής από τα Υπουργεία και Υπηρεσίες αναφορικά με το Brexit με παρότρυνση όπως επικοινωνήσουν με τα αρμόδια άτομα, ούτως ώστε να καταχωρηθούν τα σχετικά θέματα/ανησυχίες και εισηγήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Αγκαστινιώτης προσθέτει ότι το ΚΕΒΕ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προσπάθειες του για την αποκόμιση όσο το δυνατόν περισσότερου οφέλους για την Κύπρο μέσω της προσέλκυσης επιχειρήσεων που τώρα βρίσκονται στο ΗΒ και θα θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή να αποκτήσουν βάση για τις δραστηριότητες τους σε έδαφος της ΕΕ.

Ανησυχίες και από Ευρωεπιμελητήρια

Στην ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρεται επίσης ότι τα Ευρωεπιμελητήρια που αποτελούν την οργάνωση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στην οποία συμμετέχει το ΚΕΒΕ, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του ΗΒ από το ΗΒ σε 40 μέρες από σήμερα, αλλά ταυτόχρονα και την ελπίδα ότι είναι ακόμα δυνατόν να εξευρεθεί λύση για το σοβαρό αυτό θέμα.

Τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια θα καλωσόριζαν τη μετακίνηση της ημερομηνίας εξόδου σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας όμως σημειώνεται πως η όλη διαδικασία έχει ταλαιπωρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια και δεν θα πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει να επηρεάζει το μέλλον της ΕΕ.

Τα Επιμελητήρια παραμένουν προσηλωμένα στην ανάγκη μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις και την ευρωπαϊκή οικονομία και έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ ενός εμπορικά προσανατολισμένου Brexit, το οποίο να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και τις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Προειδοποιούν, επίσης, ότι ενδεχόμενη μη συμφωνία θα σημαίνει μη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου και ως εκ τούτου το ομαλό και χωρίς δασμούς εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ θα τερματιστεί εν μια νυχτί και το ΗΒ θα τυγχάνει χειρισμού τρίτης χώρας από την ΕΕ. Άλλες επιπτώσεις θα υπάρξουν στους τομείς των μεταφορών, του ΦΠΑ, των προτύπων, των συμβολαίων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της απασχόλησης για να αναφέρουμε μόνο λίγους.

Εν όψει των πιο πάνω τα Ευρωεπιμελητήρια πιστεύουν πως μια συμφωνία είναι περισσότερο από αναγκαία. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή από το σημερινό καθεστώς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, της μεταβατικής δηλαδή περιόδου, όπου συντεταγμένα θα γίνει η διαπραγμάτευση της μελλοντικής οικονομικής σχέσης του ΗΒ με την ΕΕ. Αντίθετα αν το ΗΒ εξέλθει χωρίς συμφωνία, θα δημιουργηθεί ένα πολύ βαρύ κλίμα για τις όποιες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X