ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προειδοποίηση ΔΝΤ για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ εγκυμονεί τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης του χρέους παγκοσμίως

Kathimerini.gr

Το ΔΝΤ διαβλέπει τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως και για την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, και τους επισημαίνει στην έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία. Οπως τονίζει, διαπιστώνει ήδη «συμπτώματα» μετάδοσης των κινδύνων σε άλλες οικονομίες και διαβλέπει τον κίνδυνο να οξυνθούν.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ εγκυμονεί τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης του χρέους παγκοσμίως αλλά και μιας αιφνιδιαστικής ανόδου του πληθωρισμού που θα εξωθήσει τη Federal Reserve σε εσπευσμένες αυξήσεις του κόστους δανεισμού. Η ευρύτερη αλλαγή όμως στο «μείγμα» δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής της υπερδύναμης εμπεριέχει κινδύνους για επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και για τη δημοσιονομική κατάσταση άλλων χωρών. Ο κίνδυνος, υπογραμμίζει το Ταμείο, είναι μεγαλύτερος για όσες επιχειρήσεις, νοικοκυριά ή χώρες έχουν δανεισθεί σε δολάρια καθώς θα επιβαρυνθούν σημαντικά και θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Οπως τονίζει, η αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει μια αντιστροφή που ήδη καταγράφεται παγκοσμίως στις ροές των επενδυτικών κεφαλαίων και να πλήξει τις αναδυόμενες οικονομίες από τις οποίες παρατηρούνται ήδη σημαντικές εκροές κεφαλαίων. Και βέβαια στην περίπτωση που η Fed αναγκασθεί να επισπεύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου, οι επιπτώσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες θα είναι βαρύτερες καθώς θα ενταθούν οι εκροές κεφαλαίων.

Ενδεικτική περίπτωση χώρας με εκτεταμένο δανεισμό σε ξένο νόμισμα και κυρίως σε δολάριο που πλήττεται τελευταία είναι, παρά τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας της, η Τουρκία. Τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζές της έχουν εκτεταμένο δανεισμό σε ξένο νόμισμα και αναγκάζονται να ζητήσουν αναδιάρθρωση των χρεών τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διαβλέπει, πάντως, το ΔΝΤ είναι πως η γενικότερη αυτή τάση ενδέχεται να εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στο δολάριο και να επιδεινώσει σημαντικά τις ήδη υπάρχουσες ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

Εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα η υψηλότερη ανάπτυξη των ΗΠΑ και οι αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τις περισσότερες οικονομίες. Προβλέπει, ωστόσο, πως θα πλήξουν κυρίως το Μεξικό και τον Καναδά λόγω των στενών οικονομικών σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση