ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Η διαδικασία έγινε σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων

ΚΥΠΕ

Ομόφωνα, αλλά σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων και μετά από μια μακρά συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τους προϋπολογισμούς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για το οικονομικό έτος 2021.

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ προβλέπει δαπάνες ύψους €552.816.652 και έσοδα ύψους €504.080.004, τα οποία προέρχονται από κρατική χορηγία (€120.000.000), από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά την εισαγωγή της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου 2019 (€100.456.442), από την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας μετά την εισαγωγή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ την 1η Σεπτεμβρίου 2020 (€235.466.645), από εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς του ΟΚΥπΥ (€13.930.000) και έσοδα από διάφορες άλλες πηγές (€34.226.917). Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ είναι ελλειμματικός κατά €48.736.648.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το έτος 2021 προβλέπει δαπάνες ύψους €1.276.147.000 και έσοδα ύψους €1.278.952.078, τα οποία προέρχονται από έσοδα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) (€1.270.555.508), από κρατική χορηγία (€8.345.570), από τον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και από διάφορα άλλα έσοδα (€51.000). Το προϋπολογιζόμενο αρχικό χρηματικό υπόλοιπο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021 υπολογίζεται στις €124.660.440.

Ένταση επικράτησε μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης έκανε λόγο για μη υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν το 2016 για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα υγείας. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις από τον πρώην Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη ότι έφτασε σε παραίτηση γιατί ένιωθε το Υπουργικό του Συμβούλιο να τον υπονομεύει, και είπε ότι αναφερόταν στους Χάρη Γεωργιάδη, Κωνσταντίνο Πετρίδη αλλά και στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έβαλε πλάτη για να περάσει το ΓεΣΥ, ενώ κάποιοι το πολέμησαν και προσπαθούσαν να περάσουν το πολυασφαλιστικό. Είπε επίσης ότι όσοι συνεχίζουν να πολεμούν το ΓεΣΥ επενδύουν στην αποτυχία του, αφήνοντας τα πράγματα να εξελίσσονται με τον τρόπο που εξελίσσονται στον δημόσιο τομέα υγείας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια που λόγω πιέσεων αδυνατούν να διαδραματίσουν την αποστολή τους. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι η υγεία του λαού αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ρόλος του κ. Παμπορίδη ήταν καθοριστικός, αλλά ήταν η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που πήρε την απόφαση όταν η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ ανέστειλε και απέσυρε την εφαρμογή του ΓεΣΥ του 2011. «Μαθήματα επί του βήματος να τα περιορίσετε στις ακτίβ σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Λουκαΐδη. Πρόσθεσε ότι παρόλη την άποψη που είχε ότι ήταν καλύτερο το πολυασφαλιστικό, ο ΔΗΣΥ δεν λειτούργησε δογματικά και ψήφισε το μονοασφαλιστικό. Πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί το μονοασφαλιστικό, ο ΟΑΥ εφάρμοσε αυτά που ήταν θέσει του ΔΗΣΥ. Είπε επίσης στο ΑΚΕΛ ότι για να γίνει η αυτονόμηση των νοσοκομείων, θα πρέπει οι «συνδικαλιστές σας να μην βάζουν τορπίλη στην αυτονόμηση".

Η βουλευτήςτου ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ είναι αναπτυξιακός και περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό και μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Όσον αφορά το έλλειμμα, είπε ότι το Υπ. Υγείας τα εντόπισε και έδωσε πίστωση χρόνου λόγω πανδημίας, κάτι που πρέπει να κάνει και η Βουλή. «Αν υπάρχουν προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε αλλά να μην μηδενίζουμε τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε σε αυτό τον τόπο», ανέφερε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το ΑΚΕΛ τα καταφέρνει με την προπαγάνδα και τις φιλολαϊκές ατάκες, όμως στην πράξη είναι η διακυβέρνηση Κληρίδη και Αναστασιάδη που κατάφεραν τις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι το ΓεΣΥ τέθηκε σε εφαρμογή με σφαιρικό προϋπολογισμό, αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, και απάλειψη της ιδιωτική ιατρικής, ανέφερε ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει σήμερα. Έκανε λόγο για εγγυημένες τιμές μονάδων για γιατρούς, μη αντιμετώπιση καταχρήσεων, που οδηγούν στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, εξαιρέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτήρια για ιδιωτική ιατρική. Πρόσθεσε ότι δεν προχωρά η αυτονόμηση και οι ευθύνες του ΟΚΥπΥ είναι τεράστιες. Σημείωσε επίσης ότι Ελεγκτική Υπηρεσία είπε ότι όπως πάμε τα δημοσιά νοσηλευτήρια θα ξεπουληθούν επειδή θα χρεοκοπήσουν. Πρόσθεσε ότι αν συνεχίσουν οι καταχρήσεις το ΓεΣΥ δεν θα είναι βιώσιμο και το αποτέλεσμα θα είναι η χρεωκοπία των δημοσίων οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι από τότε που ξεκίνησε το ΓεΣΥ, άρχισαν να καταρρέουν αυτά που λειτουργούσαν καλά. «Ο καλύτερος ένοικος του συστήματος υγείας είναι ο Χάρος», είπε αναφέροντας ότι αυξήθηκαν οι θάνατοι μετά το ΓεΣΥ. Διέλυσαν τα νοσοκομεία, δεν βρίσκεις ειδικότητες και δεν μπορεί να χειρουργηθεί κανένας, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι τα τεράστια ελλείμματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και διερωτήθηκε μήπως πρόθεση κάποιων είναι να καταλήξουν στην περίπτωση του Συνεργατισμού. Πρόσθεσε ότι από τη μέρα που διορίστηκε το ΔΣ του ΟΚΥπΥ δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική μελέτη για την αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τη δημιουργία υψηλού επιπέδου κλινικών, δεν υπήρξε κανένας εξοπλισμός και δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει μηχανισμούς τιμολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρει στον ΟΑΥ. Ανέφερε παράλληλα ότι έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό η προσφερόμενη περίθαλψη ιδιαίτερη στην επαρχία Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία για τεράστια καθυστέρηση που καθηλώνει τα κρατικά νοσηλευτήρια την ώρα που η πανδημία αποδεικνύει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά της δημόσιας υγείας. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας να ξανασκεφτούν τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ και την αποτελεσματικότητα του ΟΚΥπΥ και να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για καταχρήσεις με επιβολή αυστηρότερων ποινών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση των καταχρήσεων και στη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου αναφέρθηκε σε ελλείψεις ιατρών και εξοπλισμών στα κρατικά νοσηλευτήρια και κάλεσε Υπουργό Υγείας και ΟΚΥπΥ να εγκύψουν στα προβλήματα. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, αφού αναφέρθηκε σε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον από το προσωπικό των νοσηλευτηρίων, είπε ωστόσο ότι καταχρήσεις, κακοδιαχείριση, ανικανότητα, ανεπάρκεια, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απολήγουν σε ένα σύστημα υγεία που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και δεν υπηρετεί τους στόχους τις καθολικότητας. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό αυτό που σημείωσε ο Ελεγκτής ότι ο ΟΚΥπΥ οδηγείται στον γκρεμό και στην οικονομική καταστροφή και είναι αμφίβολο αν καταφέρουν να αυτονομηθούν τα νοσηλευτήρια για να είναι οικονομικά αυτάρκη. Είπε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταγγείλει στην Κομισιόν την κρατική χορηγία που δίνεται σήμερα. Τάχθηκε επίσης εναντίον της ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η δημόσια υγεία είναι αγαθό το οποίο πρέπει να παρέχεται και δεν μπορεί το κράτος να τα κοστολογεί και δεν μπορούν να επιλέξουν ποιον να περιθάλψουν και ποιον όχι. «Για μας ούτε η δικαιολογία πως τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν είναι λόγος για να οδηγηθούν σε ιδιωτικά χέρια», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση