ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:42
 

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ

Προβλέπει δαπάνες ύψους €5.905.537 και έσοδα ύψους €5.909.190

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους ομόφωνα τρεις προϋπολογισμούς Ιδρυμάτων και οντοτήτων και έναν κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια της Βουλής με 34 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον ψήφισε τον προϋπολογισμό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για το 2019, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €5.905.537 και έσοδα ύψους €5.909.190.

Επίσης ψήφισε ομόφωνα τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου του 2019, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €8.450.000 και συνολικά έσοδα ύψους €8.456.010, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία.

Ομόφωνα ψήφισε και τον Προϋπολογισμό του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης για το 2019, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €29.166.667, που αφορούν στην καταβολή δόσεων έναντι δανείου και έσοδα ύψους €38.000.000. Τα έσοδα του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης προκύπτουν από τη μεταφορά στο εν λόγω ταμείο των 35/60 των εσόδων από την επιβολή του ειδικού φόρου στα πιστωτικά ιδρύματα.

Με ομοφωνία ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Δημόσιων Δανείων του 2019, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €490.460 και συνολικά έσοδα ύψους €1.570.269.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα επίσης τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για τη λειτουργία του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, για σκοπούς έγκρισης της υποβαλλόμενης αίτησης για την παραχώρηση στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία χορήγησης/έκδοσης του δανείου και όχι η ημερομηνία σύναψης του δανείου από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι ημερομηνίες αυτές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στους αιτητές του φορέα.

Περαιτέρω ενέκρινε ομόφωνα τη δευτερογενή νομοθεσία για τη λειτουργία του Φορέα, ώστε αφενός το υφιστάμενο σχέδιο δανειοδότησης για νεοδημιουργούμενα ζευγάρια να καταργηθεί, καθότι παραμένει ανενεργό κατά τα τελευταία χρόνια, και αφετέρου να διαφοροποιηθούν συγκεκριμένοι όροι άλλων δανειοδοτικών σχεδίων και οι προϋποθέσεις παραχώρησης αυτών σε δικαιούχους, με απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό τους και την αντιμετώπιση νέων αναγκών.

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε με 19 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον το νομοσχέδιο που σκοπούσε σε τροποποίηση του περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία, Νόμου, με στόχο την ορθότερη εναρμόνιση με τα άρθρα 15(2), 15(3) και 35, όπως και την εκ νέου εναρμόνιση με το άρθρο 23(1) της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση των Οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2013/36/ΕΕ και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας πριν την ψηφοφορία είπε πως η κατάθεση του νομοσχεδίου για να ψηφιστεί από τη Βουλή αποτελεί εμπαιγμό για το κοινοβούλιο.

Παρατήρησε ότι δεν άρεσαν οι τροπολογίες που επέφερε η Βουλή σε προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σε νόμο τον Απρίλη του 2017 και καταβλήθηκε προσπάθεια αυτές να αναιρεθούν με το νέο νομοσχέδιο.

Είπε ακόμα ότι από την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξουσία να αναπέμψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Απρίλη δεν το έπραξε και εξέφρασε την άποψη ότι συνιστά κοροϊδία που εκθέτει αυτούς που επιμένουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X