ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πτώση επιχειρηματικών επενδύσεων και ανάπτυξης στη Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit

Οι επενδύσεις είναι περιορισμένες και οι δαπάνες των επιχειρήσεων διοχετεύονται σε κινήσεις που θα διασφαλίσουν τη λειτουργία τους

Kathimerini.gr

Καθώς μειώνεται η χρονική απόσταση μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι βρετανικές επιχειρήσεις μειώνουν τις επενδύσεις τους, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διευρύνεται. Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) και αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Ειδικότερα στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου οι επενδύσεις των βρετανικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 0,7%, εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για αύξηση των επενδύσεων κατά 0,5%. Οπως σχολιάζει ο Μαρκ Γκρέγκορι, επικεφαλής των οικονομολόγων της EY, «οι επενδύσεις είναι περιορισμένες και οι δαπάνες των επιχειρήσεων διοχετεύονται σε κινήσεις που θα διασφαλίσουν τη λειτουργία τους, όχι την ανάπτυξή τους». Σύμφωνα με την ONS μειώθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Σε ετήσια βάση, άλλωστε, σημειώθηκε και πάλι μείωση των επενδύσεων κατά 0,2% και ήταν η πρώτη μείωση ύστερα από ενάμιση χρόνο. Τα στοιχεία συνέπεσαν με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και φέρει τη μία στις πέντε βρετανικές επιχειρήσεις να σχεδιάζει τη μεταφορά δραστηριοτήτων της στην Ε.Ε., εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας ότι επίκειται «σκληρό» Brexit, δηλαδή η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.

Παράλληλα, η ONS επιβεβαίωσε χθες πρόσφατη εκτίμησή της ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βρετανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Αναθεώρησε, άλλωστε, προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη τόσο του πρώτου όσο και του δευτέρου τριμήνου σε ετήσια βάση. Εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% και όχι 1,3%, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, άλλωστε, διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 3,9% του βρετανικού ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση από το 3% στο οποίο ανήλθε το πρώτο τρίμηνο. Η ONS τόνισε, μάλιστα, ότι συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους η ανάπτυξη της Βρετανίας ήταν η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός εξαμήνου από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σχολιάζοντας την εικόνα της βρετανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το Brexit, η Ρουθ Γκρέγκορι, οικονομολόγος στην Capital Economics, προέβλεψε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας πριν από τον Μάιο του επόμενου έτους, όταν η Βρετανία δεν θα είναι πλέον μέλος της Ε.Ε.

 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση